Introduktion till “Varför går man upp i vikt av antidepressiva”

Undrar du varför du går upp i vikt när du tar antidepressiva? Du är inte ensam. Många människor upplever en ökning i vikt när de använder dessa mediciner för att behandla sina depressioner och ångest. Det kan vara frustrerande att kämpa med vikten samtidigt som man försöker hantera sina mentala hälsoproblem.

Det är viktigt att förstå att viktökning kan vara en biverkning av antidepressiva preparat. Dessa läkemedel kan påverka din aptit, ändra hur din kropp reglerar mättnadskänslan och påverka din ämnesomsättning. Detta kan leda till en ökad hunger och därmed viktuppgång.

Så varför händer det här? Varför får man dessa biverkningar av antidepressiva? Vi kommer ta reda på svaren på dessa frågor och ge dig rätt information för att hjälpa dig förstå varför du kanske går upp i vikt när du tar dessa lyckopiller.

Läs vidare för att få svar på dina frågor om varför man går upp i vikt av antidepressiva och hur man kan hantera detta problem.

Samband mellan viktökning och psykoaktiva mediciner:

Att gå upp i vikt av antidepressiva kan vara en frustrerande bieffekt för många människor. Det är inte ovanligt att man upplever en ökad aptit och viktuppgång när man tar dessa mediciner. Men varför händer det här? Låt oss titta närmare på sambandet mellan viktökning och psykoaktiva mediciner.

Psykoaktiva mediciner kan påverka ämnesomsättningen och aptiten

En av de faktorer som kan bidra till viktökning vid intag av antidepressiva är att dessa mediciner kan påverka ämnesomsättningen. Vissa läkemedel kan sakta ner ämnesomsättningen, vilket gör att kroppen inte bränner lika mycket energi som den brukar. Detta kan leda till att överflödig energi omvandlas till fett, vilket resulterar i viktuppgång.

Utöver detta kan antidepressiva även påverka aptiten hos individer. Vissa personer upplever en ökad hunger när de tar dessa mediciner, vilket leder till överätande och därmed också viktuppgång. Att ha konstant hunger eller en stark längtan efter mat är vanliga biverkningar som kan vara svåra att hantera för många människor.

Kemiska förändringar i hjärnan kan bidra till viktuppgång

Effekten av antidepressiva på hjärnan spelar också en roll när det kommer till viktökning. Dessa mediciner verkar genom att påverka signalsubstanser i hjärnan, som serotonin och noradrenalin. Genom att öka nivåerna av dessa substanser kan de bidra till en bättre mental hälsa.

Men samtidigt kan kemiska förändringar i hjärnan också påverka aptitregleringssystemet. Detta kan leda till att man känner sig hungrigare än vanligt och har svårare att kontrollera sitt ätande. Som ett resultat kan viktuppgång inträffa även om man inte äter mer än tidigare.

Motion som en viktig faktor

Det är också värt att nämna att motion spelar en viktig roll när det kommer till viktökning vid intag av antidepressiva. Att vara fysiskt aktiv kan hjälpa till att motverka den ökade aptiten och de negativa effekterna på ämnesomsättningen.

Genom regelbunden motion kan man bränna kalorier och hålla sin ämnesomsättning igång.

Kan man gå ner i vikt när man tar antidepressiva mediciner?

När det kommer till att gå upp i vikt av antidepressiva mediciner är det en vanlig fråga som många ställer. Men vad sägs om att istället fokusera på möjligheten att faktiskt gå ner i vikt även under behandling med dessa mediciner? Det kan låta överraskande, men det är faktiskt fullt möjligt att uppnå viktnedgång även när man tar antidepressiva. Här ska vi titta närmare på hur detta kan vara möjligt och vilka åtgärder som kan hjälpa dig nå ditt mål.

Viktnedgång kräver oftast anpassningar i livsstilen och kostvanor

Att gå ner i vikt är sällan enkelt och kräver oftast anpassningar i både livsstil och kostvanor. Även om antidepressiva mediciner kan påverka ämnesomsättningen och aptiten hos vissa människor, är det inte själva medicinen som direkt orsakar viktuppgång. Istället handlar det oftast om förändringar i beteendet eller kroppens reaktion på behandlingen.

För att uppnå viktnedgång under behandling med antidepressiva mediciner kan följande åtgärder vara till hjälp:

 1. Samråd med läkare eller dietist: Att rådgöra med din läkare eller dietist kan vara avgörande för att hitta den bästa strategin för just dig. De kan ge dig individuella råd baserade på din medicinering och hälsostatus.
 2. Motion: Fysisk aktivitet är en viktig del av viktminskning. Genom att regelbundet träna kan du bränna kalorier och öka din ämnesomsättning. Välj en träningsform som passar dig och försök att vara konsekvent.
 3. Kostvanor: Att äta en balanserad kost är nyckeln till att gå ner i vikt. Fokusera på att äta näringsrik mat med mycket grönsaker, frukt, fullkorn och magert protein. Undvik överdrivet intag av socker, mättat fett och processade livsmedel.
 4. Portionskontroll: Att ha koll på portionerna kan vara avgörande för viktnedgång. Även om antidepressiva mediciner kan påverka aptiten är det fortfarande möjligt att kontrollera hur mycket du äter genom att vara medveten om portionsstorlekarna.

De vanligaste antidepressiva läkemedlen som kan påverka vikten:

När det kommer till att gå upp i vikt av antidepressiva finns det några vanliga läkemedel som är kända för att kunna orsaka just detta. Här nedan följer en lista över de vanligaste antidepressiva läkemedlen och hur de kan påverka din vikt.

Vissa SSRI-läkemedel (selektiva serotoninåterupptagshämmare) är kända för att kunna orsaka viktuppgång

SSRI-läkemedel, såsom Zoloft, är en vanlig typ av antidepressiv medicinering som används för att behandla depression och ångest. Dessa läkemedel fungerar genom att öka nivåerna av serotonin i hjärnan. Tyvärr kan en biverkan av SSRI-läkemedel vara viktuppgång. Det exakta sättet som SSRI-läkemedel påverkar vikten är ännu inte helt klartlagt, men det tros vara relaterat till förändringar i aptit och ämnesomsättning.

För de personer som upplever viktökning när de tar SSRI-läkemedel kan det vara frustrerande och demotiverande. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje persons upplevelse med dessa mediciner kan vara unik, och inte alla kommer att uppleva samma biverkningar.

Tricykliska antidepressiva har också rapporterats ge ökad aptit och därmed leda till ökad vikt

Tricykliska antidepressiva är en annan typ av läkemedel som används för att behandla depression. Dessa mediciner fungerar genom att påverka nivåerna av vissa signalsubstanser i hjärnan. En biverkan av tricykliska antidepressiva kan vara ökad aptit, vilket i sin tur kan leda till viktuppgång.

Det är viktigt att notera att inte alla personer som tar tricykliska antidepressiva kommer att uppleva ökad aptit och viktuppgång. Precis som med SSRI-läkemedel varierar biverkningsprofilen mellan olika typer av medicinering och även mellan individer.

Biverkningsprofilen varierar mellan olika typer av antidepressiv medicinering

Det är värt att nämna att biverkningsprofilen för antidepressiva läkemedel kan variera betydligt mellan olika typer av medicinering.

Tips för att hantera viktökning vid användning av antidepressiva mediciner:

Att gå upp i vikt är en vanlig biverkning av antidepressiva mediciner. Det kan vara frustrerande och påverka ens självkänsla. Men det finns sätt att hantera viktökningen och bibehålla en hälsosam livsstil under behandlingen. Här är några tips som kan vara till hjälp:

Fokusera på hälsosam kost och regelbunden motion

 1. Ät näringsrik mat: Satsa på en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein. Undvik processade livsmedel som innehåller mycket socker och mättat fett.
 2. Portionskontroll: Var medveten om hur mycket du äter genom att använda mindre tallrikar eller skålar. Det kan hjälpa dig att undvika överätning.
 3. Undvik snabbmat: Snabbmat är ofta rik på kalorier, fett och socker. Försök att laga dina egna måltider hemma istället för att äta ute.
 4. Drick tillräckligt med vatten: Vatten hjälper till att hålla dig mätt längre och kan minska sug efter sötsaker eller onyttiga snacks.
 5. Regelbunden motion: Hitta en träningsrutin som passar dig och försök att vara aktiv varje dag. Promenera, cykla eller prova olika gruppträningspass för variation.

Undvik att använda mat som en tröst under behandlingen

 1. Identifiera dina triggers: Försök att vara medveten om vad som får dig att äta onyttigt. Kan det vara stress, tristess eller andra känslor? Försök att hitta alternativa sätt att hantera dessa känslor istället för att använda mat som en tröst.
 2. Håll dig upptagen: Hitta aktiviteter som du tycker om och engagera dig i dem för att undvika tröstätning. Ta en promenad, läs en bok eller träffa vänner – allt som kan distrahera dig från tanken på mat.
 3. Skapa sunda vanor: Bygg upp sunda rutiner och vanor som inte involverar mat. Det kan vara yoga, meditation eller andra avkopplande aktiviteter.
 4. Sök stöd: Prata med nära och kära om dina utmaningar med viktuppgång under behandlingen. De kan ge dig stöd och hjälp på vägen.

Viktminskning och livsstilsförändringar vid behandling med antidepressiva:

När det kommer till att gå upp i vikt av antidepressiva, är det viktigt att förstå att det inte är en biverkan som drabbar alla. Vissa mediciner kan dock öka aptiten eller påverka ämnesomsättningen, vilket i sin tur kan leda till viktuppgång hos vissa personer. Men det betyder inte att man är dömd att gå upp i vikt om man tar antidepressiva. Det finns faktiskt flera sätt att hantera detta och eventuellt även gå ner i vikt under behandlingen.

En kombination av fysisk aktivitet och kalorireducerad kost kan hjälpa till att gå ner i vikt

För många människor kan en kombination av fysisk aktivitet och kalorireducerad kost vara effektivt för att gå ner i vikt under behandling med antidepressiva. Genom att öka den dagliga fysiska aktiviteten kan man bränna fler kalorier och förbättra ämnesomsättningen. Detta behöver inte innebära intensiv träning utan kan inkludera promenader, cykling eller andra former av motion som passar ens individuella behov och förmågor.

Att minska intaget av kalorier genom kosten kan också vara avgörande för viktnedgång. Det handlar inte om extrema dieter eller snabba lösningar, utan snarare om hållbara förändringar i kosten som kan bibehållas över tid. Här är några exempel på hur man kan göra detta:

 • Minska portionerna: Genom att minska storleken på portionerna kan man reducera kaloriintaget utan att behöva ändra kosten dramatiskt.
 • Välj näringsrik mat: Fokusera på att äta mat som är rik på näringsämnen och låg i kalorier. Detta inkluderar grönsaker, frukt, magert protein och fullkornsprodukter.
 • Undvik sockerhaltiga drycker: Sockerhaltiga drycker som läsk och juice kan vara höga i kalorier utan att ge mättnadskänsla. Byt ut dem mot vatten eller osötad te istället.

Vissa personer kan behöva söka stöd från en dietist eller terapeut för att uppnå sina mål

För vissa personer kan det vara svårt att gå ner i vikt på egen hand.

Balansera vikt och mental hälsa: Vårdplaner för patienter som går upp i vikt av antidepressiva:

Individuell vårdplanering för att hantera både den psykiska hälsan och vikten

När det kommer till patienter som upplever viktuppgång på grund av antidepressiva är det viktigt att ta itu med både den psykiska hälsan och vikten på ett individuellt sätt. Varje patient är unik och behöver en personlig vårdplan som tar hänsyn till deras specifika behov.

En del patienter kan uppleva att de går upp i vikt snabbt efter att ha börjat ta antidepressiva läkemedel. Detta kan vara frustrerande och påverka deras självförtroende och välmående. Genom att skapa en individuell vårdplan kan läkare hjälpa patienten att balansera sin mentala hälsa samtidigt som man tar itu med eventuell viktuppgång.

I denna vårdplan kan olika strategier användas för att hantera både den psykiska hälsan och vikten. Här är några exempel:

 • Kostförändringar: En kost med fokus på näringsrik mat kan vara till hjälp för att kontrollera viktuppgången. Att inkludera mer frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein i kosten kan bidra till en sundare livsstil.
 • Motion: Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig ha positiva effekter på både den mentala hälsan och kroppsvikten. Att hitta en träningsrutin som passar patientens behov och preferenser kan vara till stor hjälp.
 • Stödgrupper: Att delta i en stödgrupp med andra personer som också tar antidepressiva läkemedel och upplever viktuppgång kan vara till stor hjälp. Att dela erfarenheter och få stöd från personer i samma situation kan minska känslan av ensamhet och ge motivation att fortsätta kämpa.

Överväg alternativa mediciner om viktuppgång blir ett allvarligt problem

Om viktuppgången blir ett allvarligt problem för patienten bör läkaren överväga att byta till alternativa mediciner som inte har samma biverkningar när det gäller vikt. Det finns olika typer av antidepressiva läkemedel på marknaden, och vissa kan ha mindre inverkan på kroppsvikten än andra.

Slutsatsen om “Varför går man upp i vikt av antidepressiva”:

Att gå upp i vikt när man tar antidepressiva mediciner är en vanlig biverkning som många upplever. Det finns ett tydligt samband mellan användningen av psykoaktiva mediciner och ökad aptit samt förändrad ämnesomsättning, vilket kan leda till viktökning. Det är dock viktigt att notera att inte alla personer som tar antidepressiva mediciner kommer att uppleva denna biverkning på samma sätt.

För de som oroar sig över viktuppgång under behandling med antidepressiva mediciner finns det några strategier som kan hjälpa till att hantera detta. För det första kan man undersöka möjligheten att byta till en annan typ av antidepressivt läkemedel som har mindre inverkan på vikten. Vissa läkemedel har visat sig ha mindre effekt på aptiten och ämnesomsättningen än andra.

Det är också viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om medicinering när det gäller vikthantering. Att göra livsstilsförändringar såsom regelbunden fysisk aktivitet och en balanserad kost kan vara till stor hjälp för att motverka eventuell viktuppgång. Genom att kombinera dessa åtgärder med rätt mental hälsovård kan man arbeta mot en hälsosam balans mellan kropp och sinne.

Det är alltid bäst att diskutera eventuella bekymmer eller frågor kring viktförändringar med en kvalificerad vårdgivare. De kan ge individuella råd och vägledning baserat på den specifika situationen. Var inte rädd för att ta upp dina farhågor, eftersom det är viktigt att du känner dig bekväm och informerad om din behandling.

Sammanfattningsvis kan viktuppgång vara en biverkning av antidepressiva mediciner, men det finns strategier för att hantera detta. Genom att utforska olika läkemedel, göra livsstilsförändringar och samråda med vårdpersonal kan man hitta en balans mellan vikt och mental hälsa.

Vanliga frågor om varför man går upp i vikt av antidepressiva:

Vad orsakar viktuppgång vid användning av antidepressiva mediciner?

Vissa antidepressiva mediciner kan påverka aptiten och ämnesomsättningen, vilket kan leda till ökad vikt.

Finns det några antidepressiva mediciner som inte påverkar vikten?

Det finns några typer av antidepressiva mediciner som har mindre inverkan på aptit och ämnesomsättning än andra. Det kan vara möjligt att byta till ett sådant läkemedel om man oroar sig för viktuppgång.

Kan jag gå ner i vikt när jag tar antidepressiva mediciner?

Ja, genom att göra livsstilsförändringar såsom regelbunden fysisk aktivitet och en balanserad kost är det möjligt att gå ner i vikt även under behandling med antidepressiva mediciner.

Vad ska jag göra om jag oroar mig för viktuppgång?

Det bästa är att diskutera dina farhågor med en kvalificerad vårdgivare.

Eva Strandberg
Skribent inom hälsa, träning och livstil at wvwv.se | + posts

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade.

Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se

Publicerat av Eva Strandberg

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade. Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se