En lågenergilampa är ett alternativ till den vanliga glödlampan. Med lågenergilampor kan du spara cirka 80 procent energi jämfört med traditionella glödlampor, samt att lågenergilampor har en livslängd som är cirka 6 -15 gånger längre. Det finns två olika grundtyper av lågenergilampor: lysrörslampor och kompaktlysrör.

Lysrörslampor kan direkt ersätta glödlampor. Dessa finns med E27 (stor sockel) och E14 (liten sockel), samt med så kallad bajonettsockel vilket kräver en speciell armatur.

Lysrörslampor finns numera i många olika former; glödlampsform, kronform, spiralform, klotform eller standardform.

Fördelar och nackdelar med lågenergilampor
Här har vi sammanställt fördelar respektive nackdelar med lågenergilampan jämfört med den vanliga glödlampan:

Ljusstyrka: Lågenergilamporna producerar inte alls lika mycket värme som en vanlig glödlampa och ger därmed mera ljus per watt. Hur mycket mer ljus som produceras varierar mellan olika lampor och beror även på var de används. Effektiviteten hos en lågenergilampa sjunker i viss mån med drifttiden.

Pris: En lågenergilampa är dyrare i inköp än en vanlig glödlampa, detta beror främst på att de innehåller mera elektronik och kemikalier och är mer komplicerade att utveckla och tillverka. Men lågenergilampor är inte dyrare i inköp om man ser till lampans livslängd. Iom att man slipper byta trasiga glödlampor så ofta så sparas den högre inköpskostnaden in under längre tids användning. En lågenergilampa är med andra ord ett bättre ekonomiskt alternativ än glödlampan.

Lågenergilampor

Livslängd: Lågenergilampor ska hålla 6-15 gånger längre än vanliga glödlampor. Dock kan livslängden variera kraftigt mellan olika märken och modeller.

Dimmer: Vanliga lågenergilampor fungerar inte optimalt tillsammans med vanliga ljussensorer eller dimrar. Detta beror på att denna typ av utrustning brukar ge i en varierad spänning, vilket fungerar bra för att sänka en glödlampas ljusstyrka men inte ger samma effekt på en lågenergilampa, där den tvärtom kan mångfaldiga strömförbrukningen och orsaka att lampan överhettas. Man måste därför använda ljussensorer och dimrar som är särskilt avsedda för lysrör och lågenergilampor, alternativt köpa dimbara lågenergilampor, vilka ofta är betydligt dyrare.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se