Så kallade säkerhetsskåp börjar bli allt mer efterfrågade i Sverige idag. Men vad särskiljer egentligen dessa skåp från andra liknande skåp på marknaden? Det kan man säga är att de är skyddade mot både inbrott och brand, vilket t.ex. kassaskåp inte alltid är. Det kan nämligen förvisso vara så att det är svårt att bryta sig in i ett kassaskåp, men de flesta kassaskåp är faktiskt inte brandsäkra, vilket kanske överraskar en del. Samtidigt är brandsäkra skåp ofta väldigt bra för förvaring av t.ex. dokument som man vill ha kvar till varje pris, men samtidigt kan det vara väldigt svårt att öppna eller t.o.m. ta med sig dessa skåp. Och detta kan ju inbrottstjuvar göra vare sig det är något värdefullt i skåpet eller inte, för de ser ju inte vad det innehåller.

Vill man ha ett skåp som står emot både långfingriga besökare och bränder är det därför ett så kallat säkerhetsskåp man ska skaffa. Detta skåp är nämligen tänkt att stå emot båda delarna, och det finns faktiskt väldigt många modeller av säkerhetsskåp att få tag på, så att alla kan hitta en modell som passar just dem och deras behov.

Bra att veta om dessa säkerhetsskåp är att de bör ha vissa säkerhetsklassningar för att räknas som säkerhetsskåp i Sverige. Detta betyder att de testats gällande olika saker. Säkerhetsklassningen bör stå på skåpet, och har du denna klassning kan du lätt med hjälp av t.ex. sökmotorer leta upp mer information om just den klassning det skåp som intresserar dig har, och vad denna klassning innebär.

Vad kan man då förvara i säkerhetsskåp?

Precis vad man vill, egentligen. Är du skyddad mot det mesta som kan hända kan du ju nämligen ha både kontanter, smycken, värdefulla papper och mycket annat i skåpet. Detta är med andra ord helt upp till dig själv!

Säkerhetsskåp

Hur hittar man då lämpliga säkerhetsskåp att köpa?

Ja, det kan ju förstås vara lite lurigt på vissa mindre orter. Men tack vare näthandeln kan faktiskt de flesta i Sverige hitta det mesta de behöver, och detta inkluderar även säkerhetsskåp med svensk säkerhetsklassning. Det finns nämligen massvis med nätbutiker som säljer säkerhetsskåp av olika slag online. Du kan därför hitta både stora och små skåp, specialutformade skåp, standardskåp och mycket annat i nätbutikerna.

Du hittar vidare dessa nätbutiker enkelt med hjälp av vilken sökmotor som helst, det är med andra ord absolut inte en förutsättning att du vare sig har köpt denna typ av produkter online förr eller är van nätshoppare, då det är superlätt att hitta det skåp du behöver med hjälp av sökmotorerna.

Köper du ditt säkerhetsskåp via nätet är det dessutom lätt att jämföra priser hos olika återförsäljare. Detta är något vi rekommenderar att du gör, för att komma så billigt undan som möjligt. Varje återförsäljare får nämligen lov att sätta sina egna priser för skåpen, vilket innebär att ganska stora prisskillnader förekommer.

Tänk på

Även kvalitetsskillnader förekommer olika säkerhetsskåp emellan. Beroende på vad det är du ska förvara i skåpet är förstås kvaliteten olika viktig, det finns ju de som kan nöja sig med ett mindre högkvalitativt säkerhetsskåp också, men detta är något man bör känna till åtminstone. Du kan inte förvänta dig samma höga kvalitet om du köper ditt säkerhetsskåp på Rusta som om du köper det i en välsorterad säkerhetsbutik helt enkelt. Man bör därför granska alla säkerhetsskåp man är intresserad av i detalj.

För att undvika att någon som bryter sig in i ditt hem tar med sig ditt säkerhetsskåp är det även bra om skåpet är fastbultat i vägg eller golv, alternativt väger så mycket att det blir omöjligt att ta det med sig, dvs. över 150 kg. En del lägger i vikter eller något annat tungt i sitt säkerhetsskåp för att göra det tyngre och svårare att ta med sig, men detta tar ju då upp viktigt utrymme i säkerhetsskåpet, så det är inte alltid att rekommendera.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se