Däcken låter kanske inte som en så viktig del av personbilar, men det är de faktiskt, då felaktiga eller skadade däck kan ställa till med en hel del problem för dig, och till och med vara farliga. Vad bör man då känna till gällande däck till personbilar? Här kommer en kort sammanfattning:

Välj alltid typgodkända däck

Detta innebär att de följer gällande EU-lagstiftning. Märkningen kan kallas för E-märkning eller e-märkning, och det finns flera olika typer av typgodkända däck.

Däcken måste uppfylla gällande bullerkrav

Även för detta finns det särskilda EU regler. För att visa att däcken ifråga uppfyller gällande krav ska de vara typgodkända enligt EG-direktiv 92/23/EEG eller ECE-reglemente 117. Syftet med däck som uppfyller bullerkraven är att de är mer tystlåtna, vilket leder till mindre buller och oljud vid körning, vilket förstås är trevligt både för dig som kör, samt för omgivningen.

Du får inte byta till ett däck med andra däckdimensioner hur som helst

Detta eftersom tillverkaren av bilen har haft ett syfte med att välja just de däck som kommer med som standard när du köper bilen. Avviker du då från vad tillverkaren tänkt kan olika problem, av skiftande allvar, uppstå. Man får därför inte lov att byta till ett däck med andra däckspecifikationer och egenskaper hur som helst. I vissa fall kan man förstås välja andra däck, med andra däckspecifikationer än förr, men detta är något man endast bör göra i samråd med ett proffs på däck och bilar (t.ex. någon som jobbar på en verkstad), eller enligt bilens registreringsbevis (ibland kan det nämligen stå alternativ till de däck du har idag i registreringsbeviset). I däckdimensionerna kan du läsa om bland annat den maxvikt som varje däck kan bära, vilken hastighet däcken max. får utsättas för, och mycket annat.

Däck till personbilar

Alla däck på bilen måste vara av samma typ

Man får därför inte blanda mellan t.ex. dubbdäck och icke dubbade däck eller vinterdäck och sommardäck, för att bara nämna några exempel, eftersom detta kan göra att balansen i bilen rubbas, vilket kan orsaka problem. Du måste därför alltid använda samma typ av däck på hela bilen.

Särskilda krav ställs på vinterdäck

För att de ska få klassas som vinterdäck. Dessa krav gäller bl.a. mönsterdjup och annat som är relevant just för vinterdäck.

Du bör inte ha för gamla däck på bilen

Många vet inte om det men däck är faktiskt en färskvara. Man bör därför inte köra runt med hur gamla däck som helst. Se därför till så att dina däck inte är äldre än 5 till 8 år.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se