Alla däck som används på bilar och andra fordon har specifika däckdimensioner, som inte får ändras av säkerhetsskäl. Att ha koll på dessa däckdimensioner är viktigt om man har en bil, eftersom man annars inte kan veta vilka däck man ska skaffa t.ex. när man behöver byta däck, skaffa nya vinterdäck, och så vidare. Dessvärre har dock inte alla som äger en bil så bra koll på just däckdimensionerna, så här kommer en kort guide till just däckdimensioner, som förhoppningsvis hjälper dig få bättre koll:

Så tar du reda på vilken däckdimension som gäller för din bil

Detta står för det första i bilen registreringsbevis, så en bra början kan vara att kika där. I vissa registreringsbevis kan flera däckdimensioner stå med, i så fall passar de alla för din bil.

Givetvis kan man även ta en titt på däcken som sitter i bilen sedan tidigare också, då alla däck är märkta med däckdimensioner. Genom att titta på de nuvarande däcken kan du därför också lätt se vilka däckdimensioner som gäller i ditt fall.

Vad kan man då utläsa av däckdimensioner?

I däckdimensionerna hittar man, när man läser dem, en massa siffror. Dessa betyder olika saker. Bland annat kan man när man tittar på däckdimensioner utläsa:

  • Hur brett däcket är
  • Vad fälgen har för diameter
  • Hur mycket vikt däcket maximalt kan belastas med
  • Vilken hastighet däcket maximalt kan belastas med
  • När däcket tillverkats (vilket decennium)

Siffrorna du ser är därför verkligen inte där utan orsak, utan alla siffror du ser har en betydelse som är viktig i sammanhanget. Det kan dock ta sig lite tid att lära sig tyda alla siffror.

Däckdimensioner

Viktigt att komma ihåg

Är du det minsta osäker på något som rör däckdimensioner så kan ofta personalen på en bra bilverkstad hjälpa dig med diverse frågor. Det finns även en hel del guider på nätet som hjälper dig hitta nya däck om du endast har dina däckdimensioner framför dig men inte har så bra koll på däck annars. Man behöver därför absolut inte vara en expert på ämnet för att allt ska bli rätt när du ska välja däck till sin bil, utan det finns en hel del hjälp att få.

Det viktigaste är dock att du inte byter till däck med andra däckdimensioner än tidigare utan att detta är tillåtet. Detta kan nämligen ha flera oanade följder, vissa av dem riktigt allvarliga, och det är just därför allt kring dessa dimensioner är så tydligt angivet. Dock har reglerna för detta i Sverige lättats på senare år, det var ännu strängare förr. Idag kan man dock under vissa förutsättningar byta sina däckdimensioner, men att försöka sig på detta på egen hand är inget vi rekommenderar, då det är väldigt svårt. Istället är det bättre att rådfråga ett proffs, t.ex. en bilverkstad till möjligheterna gällande detta. De flesta har dock få anledningar till att byta däckdimensioner. De vanligaste anledningarna till att man gör detta är kostnadsskäl. Men inte ens dessa brukar vara så seriösa att det alltid är värt att byta. Så tänk igenom ett möjligt byte ett flertal gånger innan du fattar ett beslut!

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se