Introduktion till varför magen kurrar

Har du någonsin undrat varför din mage låter som en burk full av bubblor? Tro det eller ej, men ljudet från magen är faktiskt normalt och händer oftare än vi tror. Magen är en viktig del av vårt matsmältningssystem och dess ljud kan vara ett tecken på att allt fungerar som det ska.

Magen och tarmarna är fyllda med muskler som rör sig för att föra mat genom tarmkanalen. När musklerna arbetar för att bryta ner maten kan det skapa ljud som hörs utanför kroppen. Men varför låter magen mer vid vissa tidpunkter än andra? Det kan bero på flera faktorer, såsom när du senast åt eller drack något, hur snabbt maten passerar genom tarmarna och hur mycket luft som finns i tarmarna.

Så nästa gång din mage börjar kurra efter frukost eller du pruttar under en viktig presentation, oroa dig inte – det är bara din kropp som gör sitt jobb!

Vad orsakar ljud från magen?

Rörelser i tarmarna och luft som rör sig genom matsmältningssystemet orsakar ljud.

Ljud från magen är något som de flesta av oss har upplevt. Det kan vara lite pinsamt när det hörs högt och tydligt, men det är faktiskt helt normalt. Ljuden uppstår när gaser och vätskor rör sig genom matsmältningssystemet.

Magen och tarmarna är inte statiska organ, utan rör sig hela tiden på grund av muskelkontraktioner. När maten bryts ner i magsäcken och sedan förflyttas till tunntarmen, skapas tryckskillnader som gör att gaser och vätskor pressas framåt. Detta kan orsaka ljud när de passerar genom trånga passager eller böjar i matsmältningssystemet.

Kontraktioner i musklerna i tarmväggarna kan också bidra till ljud från magen.

Musklerna i tarmväggarna kan också kontrahera oberoende av matens rörelse genom systemet. Dessa kontraktioner kallas för migrering motilitet eller MMC (Migrating Motor Complex). De syftar till att rensa ut eventuella restprodukter från tidigare måltider ur tarmkanalen. Dessa kontraktioner kan också skapa ljud när de pressar gaser och vätskor framåt.

Mat och dryck som konsumeras kan också påverka ljudnivån.

Vad vi äter och dricker kan ha en stor påverkan på ljuden från magen. Vissa livsmedel kan öka produktionen av gaser i tarmarna, vilket leder till mer ljud. Till exempel är bönor och kål kända för att orsaka gasbildning.

Drycker som läsk och öl kan också orsaka mer gasproduktion i tarmarna, vilket leder till högre ljudnivåer. Detta beror på att dessa drycker innehåller kolsyra, som frigörs som gas när den når mag-tarmsystemet.

Sammanfattning

Ljud från magen är helt normalt och uppstår när gaser och vätskor rör sig genom matsmältningssystemet. Kontraktioner i musklerna i tarmväggarna kan också bidra till ljud från magen.

Normala och onormala ljud från magen

Normala ljud från magen

Magen är en viktig del av matsmältningssystemet och det är normalt att höra ljud från den. Ljuden uppstår när maten förflyttar sig genom tarmarna och gaser rör sig i mag-tarmkanalen. Vanligtvis hörs dessa ljud några timmar efter att ha ätit eller druckit något.

Dessa ljud kallas för tarmljud eller borborygmi, vilket betyder “buller i tarmarna”. De kan vara mjuka eller hårda, men de är vanligtvis inte smärtsamma. Detta beror på att de orsakas av sammandragningar i tarmväggarna som hjälper till att föra maten vidare genom matsmältningssystemet.

Onormala ljud från magen

Onormala ljud från magen kan indikera ett hälsoproblem. Dessa ljud kan vara högfrekventa eller smärtsamma och kan orsakas av olika faktorer såsom:

 • Matsmältningsproblem: Om du lider av matsmältningsbesvär som IBS (Irritable Bowel Syndrome), Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan detta leda till onormala ljud från magen.

 • Matallergi: Om du har en allergi mot vissa livsmedel, kan detta orsaka onormala ljud i mag-tarmkanalen.

 • Infektion: En infektion i mage-tarmkanalen kan också orsaka onormala ljud.

 • Stress: Stress och ångest kan också orsaka onormala ljud från magen.

När ska du söka medicinsk hjälp?

Om du upplever onormala ljud från magen bör du söka medicinsk hjälp. Detta gäller särskilt om ljuden är smärtsamma eller högfrekventa, eller om de åtföljs av andra symtom som:

 • Illamående och kräkningar

 • Diarré eller förstoppning

 • Feber

 • Bukspänning eller ömhet i magen

Dessa symtom kan indikera ett allvarligt hälsoproblem som kräver omedelbar medicinsk behandling.

Sammanfattning

Ljud från mag-tarmkanalen är normalt och uppstår när maten förflyttar sig genom tarmarna och gaser rör sig i mag-tarmkanalen. Onormala ljud, såsom högfrekventa eller smärtsamma, kan indikera ett hälsoproblem.

Betydelsen av gasbildning i magen

Naturlig del av matsmältningen

Gasbildning är en naturlig del av matsmältningen. När du äter mat, så sväljer du också luft som sedan passerar genom mag-tarmkanalen och utsöndras genom tarmen. Dessutom producerar bakterier i tarmen gaser när de bryter ner mat.

För mycket gas kan orsaka obehagliga symtom

Men för mycket gas kan orsaka obehagliga symtom som uppblåsthet, buksmärtor och flatulens (fisar). Detta kan vara både pinsamt och smärtsamt, vilket gör att många söker behandling för att lindra sina symptom.

Vissa livsmedel ökar risken för gasbildning i magen

Vissa livsmedel ökar risken för gasbildning i magen. Till exempel innehåller bönor och kål kolhydrater som inte kan brytas ner helt utan hjälp av bakterier i tjocktarmen. När dessa kolhydrater når tjocktarmen bryts de ner av bakterierna, vilket resulterar i produktion av stora mängder gas.

Andra livsmedel som kan öka risken för gasbildning inkluderar:

 • Lök

 • Vitlök

 • Ärtor

 • Fruktjuicer

 • Sockerfria tuggummin och godisar

 • Mjölkprodukter (om man är laktosintolerant)

Minska intaget av dessa livsmedel kan hjälpa till att minska mängden gas som produceras

Att minska intaget av dessa livsmedel kan hjälpa till att minska mängden gas som produceras. Detta kan vara särskilt användbart för personer som lider av IBS (irritable bowel syndrome) eller andra matsmältningsproblem.

Det finns också vissa livsmedel som kan hjälpa till att minska gasbildningen, såsom:

 • Ingefära

 • Kanel

 • Fänkål

 • Mynta

Dessa livsmedel har visat sig ha egenskaper som kan hjälpa till att lindra symtom på uppblåsthet och buksmärtor.

Behandling

Om du lider av allvarliga symtom på gasbildning, såsom intensiv smärta eller svårighet att andas, bör du söka medicinsk behandling omedelbart.

Sambandet mellan stress och ljud från magen

Stress kan påverka matsmältningen

Stress är en naturlig reaktion i kroppen som hjälper oss att hantera farliga situationer. Men när stressnivåerna blir höga under en längre tid kan det leda till hälsoproblem, inklusive problem med matsmältningen. När vi är stressade ökar produktionen av hormonet kortisol, vilket i sin tur ökar produktionen av syra i magen. Detta kan leda till symtom som halsbränna, sura uppstötningar och gasbildning.

Ökad syraproduktion leder till högre ljudnivåer från magen

När magsyran ökar kan det också påverka musklerna i tarmarna och orsaka spänningar och kramp. Detta kan göra att mat rör sig snabbare genom tarmarna än normalt, vilket också bidrar till gasbildning och därmed högre ljudnivåer från magen.

Det är viktigt att notera att ljud från magen inte alltid beror på stress eller matsmältningsproblem. Hungerkänslor, laktosintolerans eller att svälja luft kan också orsaka liknande symtom.

Att hantera stress kan minska ljud från magen

För att minska risken för höga ljudnivåer från magen är det viktigt att hantera stressnivåerna. Avslappningsövningar som yoga eller meditation kan hjälpa till att minska kortisolproduktionen och därmed minska produktionen av syra i magen. Andningsövningar och promenader kan också hjälpa till att minska stressnivåerna.

Att äta en hälsosam kost med mycket fiber och att dricka tillräckligt med vatten kan också hjälpa till att minska risken för matsmältningsproblem och höga ljud från magen.

Sammanfattning

Stress kan påverka matsmältningen genom att öka produktionen av syra i magen, vilket kan leda till högre ljudnivåer från magen. Att hantera stressnivåerna genom avslappningsövningar eller meditation kan hjälpa till att minska kortisolproduktionen och därmed minska produktionen av syra i magen. Det är också viktigt att äta en hälsosam kost med mycket fiber och dricka tillräckligt med vatten för att minska risken för matsmältningsproblem.

Kostens påverkan på magljud

Fet mat och kolsyrade drycker kan öka risken för höga ljud från magen

Magsäcken är en muskel som drar ihop sig för att bearbeta maten. När magsäcken drar ihop sig, skapas det sammandragningar som rör runt innehållet i matsmältningssystemet. Om det finns mycket luft eller vätska i magsäcken när sammandragningarna sker, kan det orsaka höga ljud från magen.

Vissa livsmedel kan öka risken för höga ljud från magen. Till exempel så kan fet mat ta längre tid att bryta ner och därför stanna längre tid i magsäcken. Detta gör att det finns mer innehåll i magsäcken under sammandragningarna vilket leder till högre risk för höga ljud. Kolsyrade drycker kan också öka risken genom att de innehåller gaser som lätt fastnar i magsäcken och därmed orsakar obehagliga ljud.

Ät mindre portioner och undvik stora mängder mat på en gång

Att äta mindre portioner och undvika stora mängder mat på en gång kan också minska risken för höga ljud från magen. Genom att äta mindre portioner minskar du belastningen på matsmältningssystemet vilket minskar risken för överbelastning av gas och vätskor i magsäcken.

En balanserad kost med mycket fiber främjar hälsosam matsmältning

Att äta en balanserad kost med mycket fiber kan hjälpa till att främja hälsosam matsmältning. Fiberrik mat som bönor, grönsaker och kål hjälper till att hålla matsmältningssystemet igång genom att ge det en lämplig mängd motstånd. Detta gör att magsäcken inte behöver arbeta så hårt för att bearbeta maten och därmed minskar risken för höga ljud.

Andra sätt att minska besvären

Det finns flera andra sätt som kan användas för att minska risken för höga ljud från magen. Till exempel:

 • Dricka mycket vatten – detta hjälper till att spola ut eventuella gaser och vätskor från kroppen.

 • Tugga maten ordentligt – detta hjälper till att bryta ner maten innan den når magsäcken vilket minskar belastningen på matsmältningssystemet.

Naturliga sätt att minska ljud från magen

Dricka mer vatten

Att dricka tillräckligt med vatten är en av de mest grundläggande sakerna du kan göra för att hålla din mage frisk och minska ljud från magen. När du dricker tillräckligt med vatten, hjälper det matsmältningssystemet att fungera som det ska genom att späda ut matsmältningssafterna och därmed minska gasproduktionen.

För att säkerställa att du får tillräckligt med vatten varje dag kan du:

 • Ha alltid en flaska vatten i närheten så att du kan ta några klunkar regelbundet under dagen.

 • Lägg till smakämnen som citron eller mynta för att göra vattnet mer lockande.

 • Ät mat rik på vätskor, såsom soppa eller frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll.

Tugga mat ordentligt

En annan enkel men effektiv metod för att minska ljud från magen är genom att tugga mat ordentligt innan du sväljer. När du tuggar maten väl, bryter du ner den i mindre bitar vilket gör det lättare för kroppen att bearbeta den.

Förutom detta, minskar det också risken för höga ljud från magen eftersom mindre luft kommer in i matsmältningskanalen när du äter långsammare och tuggar maten ordentligt.

Probiotiska livsmedel

Att äta probiotiska livsmedel som yoghurt och surkål kan också bidra till att minska ljud från magen. Probiotika är goda bakterier som hjälper till att hålla tarmfloran i balans och därmed minska risken för obehagliga symtom.

För att öka ditt intag av probiotiska livsmedel, kan du:

 • Äta en portion yoghurt varje dag.

 • Lägga till surkål eller andra fermenterade grönsaker till dina måltider.

 • Ta probiotiska kosttillskott om du inte får tillräckligt med probiotika genom kosten.

Fibrerikt kost

Att äta en fibrerik kost kan också hjälpa dig att minska ljud från magen. Fibrer hjälper matsmältningssystemet att fungera som det ska genom att mjuka upp avföringen och underlätta passagen genom tarmarna.

När är det dags att söka medicinsk hjälp?

Ett ljud från magen kan vara irriterande och pinsamt, men oftast är det helt normalt. Men när bör du söka medicinsk hjälp för detta problem? Om du upplever smärta i magen, ovanliga avföringsvanor eller andra symtom som feber eller illamående, bör du kontakta din läkare.

Det finns många orsaker till varför magen låter, inklusive gasbildning och stress. Att ändra kostvanor och minska stressnivån kan ibland hjälpa till att minska ljud från magen. Det finns också vissa naturliga sätt att lindra detta problem.

Men om dina symtom fortsätter trots dessa åtgärder eller om de blir värre över tid, är det klokt att boka en tid hos din läkare. De kan undersöka dig för eventuella underliggande sjukdomar som kan orsaka magproblem.

Kom ihåg att ta hand om din hälsa genom att lyssna på din kropp och agera snabbt när du märker något onormalt.

Vanliga frågor

1. Kan matallergier orsaka ljud från magen?

Ja, matallergier kan leda till gasbildning och därmed ljud från magen.

2. Är det farligt om min mage låter hela tiden?

Nej, oftast är det normalt med lite ljud från magen. Men om du upplever smärta eller andra symtom bör du söka medicinsk hjälp.

3. Kan stress orsaka ljud från magen?

Ja, stress kan öka produktionen av magsyra och därmed leda till gasbildning och ljud från magen.

4. Vilken typ av mat kan orsaka ljud från magen?

Mat som är hög i fiber, fett eller socker kan öka risken för gasbildning och därmed ljud från magen.

5. Kan medicinering orsaka ljud från magen?

Ja, vissa mediciner kan påverka tarmrörelserna och leda till gasbildning och därmed ljud från magen.

6. Är det normalt att ha mycket gas i magen?

Ja, det är normalt att ha en viss mängd gas i magen. Men om du upplever smärta eller andra symtom bör du söka medicinsk hjälp.

Sammanfattning

Att ha lite ljud från magen är oftast normalt och inget att oroa sig för. Men om du upplever smärta eller andra symtom bör du kontakta din läkare. Det finns också många sätt att minska detta problem naturligt genom kost- och livsstilsförändringar. Ta hand om din hälsa genom att lyssna på din kropp och agera snabbt när du märker något onormalt.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se