Hur fungerar en svarv?

En svarv är den vanligaste spånskärande bearbetningsmaskinen inom verkstadsindustrin. Man använder en svarv för att tillverka rotationssymmetriska detaljer, exempelvis hjul och cylindrar i trä, plast eller metall. När man svarvar roteras och formas arbetsstycket med hjälp av skärverktyg som förflyttas i olika riktningar runt arbetsstycket medan det skär bort spån. Arbetsstycket brukar spännas upp mellan två dockor som består av anordningar där den ena har en fasthållande och drivande funktion och den andra en stödjande funktion.

En svarv använder man vid tillverkning och formgivning av vissa föremål och med hjälp av en svarv kan man skapa allt från bromsskivor till bordsben. Framförallt använder man svarvar till att göra cylindrar och kolvar av olika slag. Det som det handlar om vid svarvning är ofta att man ska få en kantig yta att bli rund.Historik
De första svarvarna var gjorda i trä och var handdrivna. De har funnits ända sedan medeltiden och dessa svarvar användes vid träsvarvning. Den som skötte svarven hade en trampa som drev svarven och en rem som roterade axeln. På den tiden kunde man inte rotera axeln i samma riktning under en längre tid, utan det krävdes att svarven fick tillåtelse att rotera tillbaka med jämna mellanrum. Det tog därför lång tid att arbeta vid denna typ av svarv, jämfört med de som kom senare av motordriven typ.

Olika typer av svarvar
Svarvar finns i olika utföranden beroende på vilket material man ska använda i svarven. Exempelvis finns det svarvar för trä, för metall och för flera andra material.

När det gäller träsvarvar så finns det mycket enkla träsvarvar där verktyget hålls och styrs med handen, men det finns också mer automatiska träsvarvar. Vid vissa typer av svarvning, exempelvis när man svarvar träskålar eller träknoppar, använder man bara den drivande funktionen och inte den stödjande funktionen. Detta kallas svarvning på fri ände.

Metallsvarvar finns för olika ändamål, exempelvis urmakarsvarvar eller svarvar som används inom verkstadsindustrin för att svarva axlar eller turbiner. Det finns metallsvarvar där ett verktyg hålls fast av en verktygshållare, men styrs manuellt liksom det finns helautomatiskt, numeriskt styrda svarvar, så kallade CNC-svarvar.

CNC-svarvar
CNC är en förkortning för Computer Numeric Control och det är ett datorsystem som man använder för att kunna styra verkstadsmaskiner inom tillverkningsindustrin. På senare tid har CNC-svarvar blivit allt mer populära, eftersom det är ett effektivt sätt att tillverka exempelvis kretskort, eller för att gravera skyltar. Med hjälp av CNC-systemet kan komplicerade detaljer tillverkas på ett logiskt och automatiskt sätt. Det finns såväl tvådimensionella som tredimensionella CNC-maskiner.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se