Olika resväskor

Det här med resväskor är en riktig djungel, för man har inte bara massvis med färger och material att välja mellan, även modellerna på olika resväskor varierar nämligen mer än vad man kanske tänker på innan man börjar leta efter dessa väskor. I denna artikel kommer vi att berätta lite om några av de vanligaste modellerna av resväskor, samt om fördelarna och nackdelarna med dem, så att du förhoppningsvis lättare kan avgöra vilken modell av resväska som egentligen passar just dig bäst.Hårda resväskor
Dessa skyddar i regel det man har i dem på bästa möjliga vis, betydligt bättre än mjuka resväskor åtminstone. Å andra sidan kan man inte ”tänja på gränserna” med dessa resväskor och få i mer i dem än vad det var tänkt från början, detta är ju möjligt med mjuka resväskor. En hård resväska kan även vara svårare att bära och ta med sig under längre perioder, då de är mer otympliga än många andra modeller, trots att många hårda resväskor har hjul.

Olika resväskor

Mjuka resväskor
Ger med sig en del, och är därför bra för den som ofta har mycket packning. Skyddar dock inte innanmätet alls lika bra som hårda resväskor och stängs ofta med hjälp av dragkedjor, vilket inte alltid är så bra, eftersom dragkedjor lätt går sönder.

Klädpåsar
Perfekt för den som t.ex måste ha med sig en kostym eller liknande på resan och vill undvika veck och skrynkel på den. Kan dock endast användas till att transportera kläder i, vilket förstås är en stor nackdel.

Ryggsäckar
Den klassiska resväskan för backpackers, så klart. Har dock i viss mån samma nackdelar (samt fördelar) som de mjuka resväskorna (se ovan), och den största fördelen är så klart att man får händerna fria när man bär dem, vilket är möjligt med få andra resväskor. Väldigt stora resväskor räknas dock ofta som s.k. ”skrymmande bagage”, vilket kan ställa till med en del problem när man väl reser.

Gymväskeliknande resväskor (även kallade duffelväskor)
(Fast i regel betydligt större, så klart)
Har samma fördelar och nackdelar som de mjuka resväskorna, men rymmer ofta ganska lite, eftersom de är tänkta att användas av dem som inte packar så mycket.

Handbagage
Detta är mindre resväskor, som är utformade för att uppfylla kraven för handbagage, så att man kan ha dem bredvid sig, eller över sig, i själva flygplanet. Rymmer ofta inte så mycket, dock ofta mer än vad man kanske kan tro om man bara tittar på dem utvändigt.