Säkert arkivskåp

Om du ska köpa ett arkivskåp vill du förstås, som man regel vill när man köper allt annat också, ha ett så bra arkivskåp som möjligt. Men vad kännetecknar egentligen ett bra arkivskåp?

Detta kan man i viss mån säga är en smaksak, och behovsanpassat, för alla har vi ju olika behov gällande vad det är vi behöver där hemma. Men många tycker att det är bra om arkivskåpet:

Är brandskyddat, så att man vet att de dokument man lägger i det är skyddade även vid eventuell brand. Detta kräver då att skåpet är isolerat med brandskyddande material av olika slag.

Är inbrottssäkert. Detta kan förstås åstadkommas på en rad olika sätt, från högkvalitativa lås till smarta konstruktioner och annat.Kan bultas fast i t.ex. vägg eller golv. Detta gör ju nämligen att en inbrottstjuv eller annan obehörig part inte kan ta med sig skåpet, även om denne skulle vilja det.

Har mycket utrymme inuti. Detta är ju viktigare, desto mer viktiga dokument du har så klart, men även om man idag inte har enorma mängder dokument kan det vara bra att planera för framtiden också, och därmed ha lite extra utrymme i skåpet. Tänk även på att ju mer plats du har i ditt arkivskåp, desto lättare är det att hålla det snyggt och prydligt och i gott skick.

Har en konstruktion som gör skåpet bekvämt att använda. Detta kan betyda olika saker för olika personer, så klart, men i regel vill de flesta ha: en dörr som går att öppna på ett bekvämt och vettigt sätt, och går att öppna tillräckligt mycket samt ofarlig konstruktion, dvs. dörren kan inte stängas med din hand mitt i eller liknande.

Hur arkivskåpet däremot ska se ut kan det råda delade meningar om. En del föredrar väldigt diskreta arkivskåp, som verkligen inte sticker ut ur den övriga inredningen, och låter till och med måla om skåpet så att det har exakt samma nyans som det som finns runt omkring, medan andra tycker att det bara är trevligt om arkivskåpet har en mer udda färg, som t.ex. en neonfärg, som sticker ut lite.