Teckna en barnförsäkring

Hur konstigt det än kan låta så är barn många gånger sämre försäkrade än vuxna, då de ofta har ett försäkringsskydd som täcker dem under den tid när de är på dagis eller i skolan, men detta försäkringsskydd omfattar inte, som en del föräldrar kan tro, allt som kan inträffa.

Inte heller är barn försäkrade utanför skola och dagis, vilket gör att allt fler föräldrar idag väljer att skaffa en så kallad barnförsäkring till sina barn. Om du också övervägt att teckna barnförsäkring kommer du att hitta en hel del användbar information om denna försäkringstyp nedan, som förhoppningsvis gör det lättare för dig att avgöra om det är en försäkring du vill skaffa eller inte.Vad omfattar en vanlig barnförsäkring?
Detta skiljer sig åt något mellan olika försäkringsbolag, men i regel kan man säga att de flesta barnförsäkringar gäller för sjukdom och olycksfall som kan drabba barnet. I många barnförsäkringar ingår även ersättning för:

 • Nedsatt funktionsförmåga
 • Nedsatt arbetsförmåga
 • Händelser
 • Första hjälpen
 • Sjukhusvistelser
 • Vård i hemmet
 • Ersättning för ärr och andra bestående men som är vanprydande
 • Olika engångskostnader
 • Krisskydd
 • Läkemedelskostnader
 • Kostnader för tandskador
 • Resekostnader
 • Livförsäkring.

Dock finns alla moment inte med i alla barnförsäkringar, och det finns även en del barnförsäkringar som ger ersättning för annat också.

Barnförsäkring

Exakt vad en viss barnförsäkring omfattar kan du ta reda på genom att läsa villkoren för den barnförsäkring det gäller. Detta är något du absolut måste göra innan du ska teckna barnförsäkring, och inte i efterhand, för att försäkra dig om att du får just det försäkringsskydd du vill ha.

Skulle det vara så att du redan har en barnförsäkring, som dock inte omfattar allt du vill att den ska omfatta, kan man hos många försäkringsbolag även teckna olika tilläggsförsäkringar till barnförsäkringen.

Hur länge kan barnet då ha en barnförsäkring?
Även detta kan skilja sig åt något mellan olika försäkringsbolag, men hos de flesta försäkringsbolag kan ett barn ha en barnförsäkring fram tills att barnet fyller 18 år.

Måste barnet kvalificera sig på något vis för att få teckna barnförsäkring?
Ja, precis som alla andra försäkringar så har även barnförsäkringar olika undantag samt begränsningar. Dessa kan man läsa mer om i respektive försäkrings villkor. Som en tumregel kan man dock säga att en barnförsäkring aldrig kan gälla för något som inträffade redan innan försäkringen skaffades. Barn som har medfödda sjukdomar kommer därför inte att få ersättning för något som rör dessa sjukdomar.

Om man har flera barn då?
Ja, då måste man teckna en barnförsäkring per barn, en och samma barnförsäkring kan aldrig skydda flera barn samtidigt. Dock kan man hos en del försäkringsbolag få rabatt om man skaffar flera barnförsäkringar hos dem, så har du flera barn och vill teckna barnförsäkring är det i regel med anledning av detta en bra ide att samla alla försäkringarna hos ett och samma försäkringsbolag.

Hur hittar man då den billigaste barnförsäkringen?
Idag finns det fenomenala hjälpmedel för att underlätta gällande detta, nämligen olika försäkringsjämförelsetjänster, som var och en enkelt kan hitta med hjälp av sökmotorer. Dessa jämförelsetjänster listar alla tillgängliga barnförsäkringar i prisordning, vilket gör det betydligt lättare att se vilken barnförsäkring som egentligen är billigast.

Tänk dock på att det kanske inte är så smart att låta endast priset styra vilken barnförsäkring man skaffar när man ska teckna barnförsäkring. Kom även ihåg att jämföra villkoren för de olika försäkringarna, då skillnader i pris ibland kan bero på att omfattningen av försäkringen är annorlunda mellan olika försäkringar.