När du ska köpa nya fönster kommer du upptäcka att det finns en hel del varianter att välja på. Det finns olika material, men det finns också olika modeller. För att kunna komma fram till vad du föredrar är det viktigt att väga in såväl egenskaper som funktioner. Här ska vi gå igenom både vilka olika varianter som finns, och vilka för- och nackdelar som finns med de olika modellerna och vad du bör tänka på när du ska välja fönster.

Vilken typ av ram?

Ett fönster består av olika delar, som du nog redan känner till. En av de saker du måste komma fram till är vilken typ av ram du vill ha. Många väljer PVC-fönster idag. Anledningen till att de blivit alltmer populära på senare år, är att de isolerande egenskaperna har förbättrats rejält. Förut var inte PVC-fönster kända för att ha speciellt goda isolerande egenskaper, men idag vållar inte detta några problem. En stor fördel med PVC är att de kräver väldigt lite underhåll jämfört med andra material. Dessutom är de hållbara, och om du sätter in PVC-fönster av god kvalitet kan du oftast räkna med att de håller i många år.

Trä fortsatt vanligast

Träram är fortfarande det allra vanligaste alternativet. På den positiva sidan kan nämnas att ramarna är hållbara och att de dessutom är bra ur miljösynpunkt. Något som däremot hamnar på den negativa sidan är att de kräver mer underhåll än andra ramar, i och med att de behöver målas om med jämna mellanrum.

Andra alternativ

Förutom PVC och trä förekommer även aluminiumramar. De är tämligen underhållsfria. Det krävs dock att de målas om någon enstaka gång, och då kan det uppstå en del bekymmer. Det kan nämligen vara svårt att få till en bra färgnyans när de ska målas.

Val av glas

När du ska köpa nya fönster behöver du ta ställning till vilken typ av glas du ska ha. 3-glasfönster blir allt vanligare, och kommer med gott om fördelar. Som namnet antyder sitter det på ett sådant fönster tre glas i en båge. Naturligtvis är de tre glasen väl ihopsatta, men de skiljs åt av en metallskena. 3-glasfönster erbjuder bra isolerande egenskaper, och är det självklara valet i många villor och gårdar. Ett annat alternativ är 2-glasfönster. Här är det i stället två glas som sitter i fönsterbågen. Dessa blir mer och mer sällsynta i bostadshus som används året runt. Däremot används de frekvent i fritidshus, där det inte ställs lika höga krav på god isolering.

Utåtgående och inåtgående fönster

Något annat som kan skilja olika fönster åt är hängningen och hur de öppnas. Du kan till exempel välja om du vill ha utåtgående fönster eller om du föredrar inåtgående. Det finns även vridfönster som kombinerar egenskaper från båda de ovan nämnda. Utöver dessa finns det dessutom karmfasta fönster. De kan inte öppnas överhuvudtaget. Sådana är inte så vanliga i vanliga bostäder, men när det kommer till säkerhetsfönster är det ofta sådana som används.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se