Introduktion till varför man får håll

Har du någonsin känt en plötslig skarp smärta i magtrakten eller mjälten när du tränar eller är fysiskt aktiv? Då har du troligtvis upplevt det som kallas för “håll”. Trots att detta fenomen är vanligt förekommande, så är förklaringen till varför man får håll inte helt klarlagd.

En teori är att tryck på diafragman eller mjälten kan orsaka håll, men andra faktorer kan också spela in. Till exempel kan din andning och kroppshållning påverka risken för att få håll. Att ta djupa andetag och undvika att springa med par fingrar inpå stället kan minska risken.

Så vad är egentligen håll och hur kan vi undvika det? I den här artikeln kommer vi utforska dessa frågor närmare och ge dig exempel på sätt att öka din uthållighet utan att drabbas av denna irriterande smärta.

Vad är håll och vilka faktorer orsakar det?

Håll är en smärta som känns i sidan av magen eller buken. Smärtan kan vara mild till svår och kan ibland hindra personen från att fortsätta med den fysiska aktiviteten. Håll är vanligtvis ofarligt men kan vara obehagligt för de som upplever det.

Orsaker till håll

Håll uppstår när membranet mellan bukhålan och brösthålan, diafragman, börjar krampa eller spasma. Det finns flera faktorer som kan orsaka detta:

 • Fysisk aktivitet: Håll inträffar vanligtvis under fysisk aktivitet, särskilt om personen inte har tränat på ett tag eller gör ovana rörelser.

 • Ålder: Åldern kan också spela roll i utvecklingen av håll. Äldre personer har en tendens att ha mindre flexibla diafragmamuskler, vilket ökar risken för att få håll.

 • Matvanor: Att äta för mycket eller för nära inpå träning kan också orsaka håll. Maten trycker mot membranet och stör dess normala rörelse.

 • Andningsproblem: Andningsproblem såsom häftig andning eller andning genom munnen istället för näsan kan också leda till uppkomsten av håll.

Hur man lindrar håll

Om du får håll under träningen finns det några saker du kan göra för att lindra smärtan:

 1. Stanna upp och ta djupa andetag: Ta ett par djupa andetag genom näsan och långsamt ut genom munnen. Detta hjälper till att slappna av diafragman.

 2. Massera området: Massera det smärtande området med cirkulära rörelser för att lindra spänningarna i musklerna.

 3. Sträck ut: Stoppa träningen och sträck ut sidan där du känner smärta. Håll stretchpositionen i 20-30 sekunder innan du återupptar träningen.

 4. Drick vatten: Att dricka vatten under träningen kan också hjälpa till att minska risken för håll.

När man bör söka vård

Håll är vanligtvis ofarligt, men om smärtan är mycket intensiv eller åtföljs av andra symptom som illamående, kräkningar eller feber, bör man söka medicinsk hjälp omedelbart.

Kost och dryck som kan minska risken för håll

Vatten och elektrolytdrycker kan minska risken för håll

Håll är en smärtsam känsla i magen som ofta uppstår under fysisk aktivitet. En av orsakerna till håll kan vara brist på vätska och elektrolyter i kroppen. Därför är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten eller elektrolytdrycker före, under och efter träning.

Vatten hjälper till att transportera näringsämnen och syre till musklerna samtidigt som det hjälper till att eliminera avfallsprodukter från kroppen. Elektrolyterna i sportdrycker, såsom natrium, kalium och magnesium, hjälper också till att balansera vätskan i kroppen.

För att undvika håll bör man dricka minst 2 liter vatten om dagen samt ta en extra dos av elektrolyter vid intensiv träning eller varmt väder.

Brist på röda blodkroppar kan orsaka håll

En annan orsak till håll kan vara brist på röda blodkroppar, vilket leder till syrebrist i musklerna. Syrebrist orsakar en uppsättning kemiska reaktioner som leder till bildandet av mjölksyra, vilket resulterar i smärta och kramp i musklerna.

För att undvika brist på röda blodkroppar bör man äta mat som är rik på järn, såsom kött, fisk och bladgrönsaker. Järn är en viktig komponent i produktionen av röda blodkroppar.

Dricka tillräckligt med vätska minskar risken för syrebrist som kan leda till håll

Att dricka tillräckligt med vätska minskar risken för syrebrist i musklerna. Syre är nödvändigt för att musklerna ska fungera ordentligt under träning. Om kroppen inte har tillräckligt med syre kan det leda till smärta och kramp i musklerna.

För att undvika syrebrist bör man dricka minst 2 liter vatten om dagen och ta extra doser av elektrolyter vid intensiv träning eller varmt väder.

Tips för att undvika håll under träning

Drick tillräckligt med vatten innan träningen

Att dricka tillräckligt med vatten är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att undvika håll under träning. Håll uppstår oftast på grund av uttorkning, så se till att du dricker minst två glas vatten innan träningspasset. Under själva träningen kan du också ta små klunkar vatten varje gång du känner dig törstig.

Undvik att äta stora måltider precis före träning

Att äta en stor måltid precis före träningen kan öka risken för att få håll. Det beror på att matsmältningen kräver mycket energi från kroppen, vilket leder till minskad blodcirkulation i musklerna och ökad risk för kramp och smärta. Försök därför att äta en lättare måltid minst två timmar innan träningspasset.

Andas djupt och regelbundet under träning

Andningsproblem är en vanlig orsak till håll under träning. När vi andas ytligt eller oregelbundet får inte lungorna tillräckligt med syre, vilket kan leda till kramp och smärta i magmusklerna. För att undvika detta bör du fokusera på djupa och regelbundna andetag under hela träningspasset.

Stärk din core-muskulatur med specifika övningar

En stark core-muskulatur kan hjälpa till att förhindra håll under träning. Genom att göra specifika övningar som stärker magmusklerna, ryggen och höfterna kan du förbättra din kroppshållning och minska risken för kramp och smärta. Exempel på bra övningar inkluderar plankan, situps och rygglyft.

Öka intensiteten på träningen gradvis för att undvika plötsliga ansträngningar

Plötsliga ansträngningar kan också orsaka håll under träning. Om du ökar intensiteten på träningen för snabbt kan musklerna inte hantera belastningen, vilket leder till kramp och smärta i magen. För att undvika detta bör du gradvis öka intensiteten på träningspasset över tid.

Sammanfattningsvis finns det flera saker du kan göra för att undvika håll under träning.

Folkmedicin och alternativa behandlingar för håll

Andning kan lindra smärtan i mellangärdet

Håll är en vanlig åkomma som oftast drabbar personer som tränar eller rör sig snabbt. Smärtan uppstår i mellangärdet, där diafragman separerar bröstkorgen från bukhinnan. Orsaken till håll är inte helt klarlagd, men det finns flera knep som experter rekommenderar för att lindra smärtan.

En av de mest kända metoderna är att andas djupt och lugnt. När man får håll har man ofta en tendens att andas kort och ytligt, vilket kan göra smärtan värre. Genom att fokusera på sin andning och ta djupa andetag kan man minska spänningen i mellangärdet och därmed lindra smärtan.

Massera området runt diafragman – ingen forskning stödjer detta

En del tror på att massera området runt diafragman för att minska risken för håll. Det finns dock ingen forskning som stödjer detta påstående. Att massera området kan till och med öka risken för skador om man gör det felaktigt.

Det är bättre att fokusera på sin andning än att försöka massera bort smärtan. Om du ändå vill prova massage kan du söka hjälp av en professionell massör som har erfarenhet av att behandla problem med magen och organen.

Matvanor kan spela roll i samband med håll

Matvanor kan också spela en roll i samband med håll. Vissa experter rekommenderar att man undviker att äta för mycket eller för tung mat innan träning. Det är också viktigt att ge kroppen tillräckligt med tid att smälta maten innan man börjar träna.

Det finns ingen specifik mat som har visat sig orsaka håll, men det är alltid bra att undvika mat som irriterar magen och bukhinnan. Exempel på sådan mat kan vara kryddstark mat, fet mat och alkohol.

Folkmedicin och alternativa behandlingar

Folkmedicin och alternativa behandlingar för håll har funnits i århundraden. En av de mest populära metoderna är att dricka vinäger eller citronsaft innan träning.

Hur man snabbt lindrar håll om det uppstår under träning

Vad är håll och varför får man det?

Håll är en smärta som ofta uppstår vid hög träningsintensitet eller påfrestning på musklerna i bålen och buken. Smärtan kan kännas som en skarp, stickande känsla på sidan av magen eller längs med bröstet. Håll kan orsakas av flera faktorer, inklusive muskelaktivitet och belastning på ligamenten i axeln och buken.

Hur kan man lindra håll?

Om du upplever håll under träningen finns det några saker du kan göra för att lindra smärtan:

 • Stanna upp: Om du har möjlighet, stanna upp och ta några djupa andetag. Detta hjälper till att lugna ner kroppen och minska spänningar.

 • Tryck in sidan: Placera handflatan mot den sida där smärtan uppstår och tryck in i några minuter. Detta hjälper till att slappna av musklerna runt omkring.

 • Ändra andningsmönster: Försök att andas djupt genom näsan och ut genom munnen för att öka syretillförseln till kroppen.

 • Sträcka ut muskeln: Om smärtan orsakas av kramp i muskeln, försök att sträcka ut den aktuella muskeln försiktigt.

 • Massera området: Massera den ömma punkten med mjuka rörelser för att öka blodflödet och minska spänningar.

Hur undviker man håll?

För att undvika håll är det viktigt att gradvis öka tempot och intensiteten under träningen. Här är några tips:

 • Värm upp ordentligt: Innan du börjar din träningspass, se till att värma upp kroppen med lättare övningar.

 • Fokusera på andningen: Andas djupt och regelbundet under hela träningen för att minska risken för spänningar i musklerna.

 • Stärk bålmusklerna: Träna regelbundet för att stärka dina bålmuskler, vilket kan bidra till en bättre hållning och minskad risk för skador.

 • Var uppmärksam på din kropp: Lyssna på din kropp och var uppmärksam på eventuella tecken på smärta eller obehag.

Håll vid löpning – hur man undviker och hanterar det

Håll är en vanlig åkomma som kan drabba löpare under deras löpturer. Det känns som en plötslig smärta i buken, vilket kan göra att det blir svårt att fortsätta springa. Men vad orsakar håll och hur kan man undvika eller hantera det när det väl uppstår?

Vad orsakar håll?

Det finns flera teorier om vad som orsakar håll, men den mest vedertagna är att det beror på överansträngda andningsmuskler. När man springer, särskilt om man inte har tränat tillräckligt mycket, kan man få andnöd och börjar andas snabbare och grundare. Detta gör att mellangärdet utsätts för ökat tryck från diafragman (andningsmuskel), vilket kan leda till smärta.

Andra faktorer som kan bidra till uppkomsten av håll inkluderar uttorkning, felaktig kosthållning före träning, dålig kondition samt stress.

Hur undviker man håll vid löpning?

Att förebygga håll handlar i stor utsträckning om att ha rätt teknik och rutiner under träningen:

 • Andas djupt och regelbundet: Fokusera på din andning när du springer genom att ta djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Försök också att hitta en rytm där du andas in under två steg och ut under två steg.

 • Stärk dina bukmuskler: Att ha starka magmuskler kan minska risken för håll. Ett enkelt sätt att träna dem är genom plankan eller sit-ups.

 • Värm upp ordentligt: Innan du ger dig iväg på din löprunda, se till att värma upp ordentligt genom att göra några enkla stretchövningar.

 • Undvik tung mat före träning: Att äta en stor måltid precis innan löpning kan öka risken för håll. Försök istället att äta lättare måltider några timmar innan träningen.

Hur hanterar man håll när det väl uppstår?

Sammanfattning av varför man får håll och strategier för att minska dess förekomst

Håll är en vanlig åkomma som kan uppstå under träning eller fysisk aktivitet. Det är en krampartad smärta i magen som orsakas av överbelastning av andningsmuskulaturen. Flera faktorer kan bidra till att man får håll, såsom bristande uppvärmning, snabbt intag av mat eller dryck före träning, och dålig kondition.

För att minska risken för håll är det viktigt att ha en balanserad kost och dricka tillräckligt med vätska före och under träningen. Dessutom kan man undvika stora måltider precis innan träningen och gradvis öka intensiteten på träningen för att förbättra sin kondition.

Om du skulle få håll under träning finns det flera sätt att lindra smärtan snabbt, exempelvis genom att stanna upp och ta djupa andetag eller trycka in fingrarna i smärtområdet. För löpare kan det vara bra att fokusera på sin andningsteknik och inte springa för fort i början av loppet.

Det finns också alternativa behandlingar som sägs kunna hjälpa mot håll, såsom akupunktur eller användning av magnesiumtillskott. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa metoder inte har vetenskapligt bevisad effekt.

Sammanfattningsvis är det bästa sättet att minska risken för håll att ha en balanserad kost, dricka tillräckligt med vätska och gradvis öka intensiteten på träningen. Om du skulle få håll finns det flera sätt att lindra smärtan snabbt, men kom ihåg att alternativa behandlingar inte har vetenskapligt bevisad effekt.

Vanliga frågor om håll

Vad orsakar håll?

Håll orsakas av överbelastning av andningsmuskulaturen och kan uppstå på grund av bristande uppvärmning, snabbt intag av mat eller dryck före träning, och dålig kondition.

Hur kan jag undvika att få håll under träning?

För att undvika håll är det viktigt att ha en balanserad kost och dricka tillräckligt med vätska före och under träningen.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se