Varför nyser man? Allt om nysningar

Introduktion till orsakerna bakom nysningar

Har du någonsin undrat varför du nyser? Det är ett vanligt tecken på att något i din näsa stör dig, men vad händer egentligen när du nyser? När partiklar som damm eller pollen kommer in i näsan, aktiveras nervcellerna som skickar signaler till hjärnan via trillingnerven. Hjärnan skickar sedan signaler till musklerna i ansiktet och bröstet för att skapa en nysning.

Förkylning och andra besvär kan öka antalet nysningar genom att påverka kroppens sätt att hantera ämnen i näsan. Men grundorsaken ligger alltid i nervsystemets reaktion på partiklar eller ämnen som inte hör hemma där. Choklad har inget direkt samband med nysningar, även om det är en vanlig myt.

Nu när vi vet hur delarna går ihop kan vi titta närmare på varför vissa människor nyser oftare än andra och vilka andra faktorer som kan spela in.

Nysningar från solen och tuggummi – varför händer det?

Har du någonsin känt att du behöver nyser när du utsätts för starkt ljus eller när du tuggar på ett tuggummi? Detta är faktiskt ganska vanligt, och det finns vetenskapliga förklaringar bakom dessa fenomen.

Solnysning

Att känna en nysattack när man utsätts för starkt solljus kallas “solnysning”. Detta händer oftast när man går ut från ett mörkt rum till en ljusare miljö, som att gå ut ur en biograf mitt på dagen. Forskare tror att detta beror på en överlappning mellan nerverna som styr ögonen och näsan. Ögonen är känsliga för starkt ljus och skickar signaler till hjärnan om att minska mängden ljus som kommer in i dem. Men ibland kan dessa signaler korsa med signalerna som skickas till hjärnan av näsnerverna, vilket orsakar reflexnysningar.

Cirka 18-35% av befolkningen drabbas av solnysning, men det är inte helt klart varför vissa människor är mer benägna att uppleva detta än andra. Vissa studier tyder på att genetik kan spela en roll i detta.

Tuggumminysningar

Att nyser när man tuggar tuggummi är också ganska vanligt. Detta beror på att tuggandet kan stimulera nerver i näsan och orsaka reflexnysningar. Vissa människor är mer benägna att uppleva detta än andra, och det kan bero på en mängd olika faktorer, inklusive deras känslighet för lukt och smak.

Det finns också vissa ämnen i tuggummin som kan orsaka nysningar hos vissa människor. Till exempel innehåller många tuggummin pepparmintsolja, som kan irritera näsan och orsaka en nysattack. Andra tuggummin innehåller mentol eller eukalyptusolja, vilket också kan ha samma effekt.

Varför nyser jag så mycket?

Att nyser är en naturlig reflex som hjälper till att rensa slem och irriterande partiklar från näsan. Men om du nyser mycket oftare än vanligt kan det vara ett tecken på någon form av allergi eller annan hälsoproblem.

Vanliga symtom och behandlingsalternativ för allergier som orsakar nysningar

Allergi är en vanlig orsak till nysningar. Det finns olika typer av allergier, men de flesta ger liknande symtom. De vanligaste symtomen vid allergi är rinnande näsa, kliande ögon och huvudvärk. I denna artikel kommer vi att titta på vanliga symtom och behandlingsalternativ för allergier som orsakar nysningar.

Symtom vid allergi

Allergi kan ge olika symtom beroende på vilken typ av allergi det handlar om. När det gäller nysningar är det oftast pollenallergi eller pälsdjursallergi som ligger bakom besvären.

Pollenallergi är den vanligaste formen av allergi och ger främst besvär under pollensäsongen. Symtomen brukar börja med att man känner klåda i näsan och ögonen, följt av nysningar, rinnsnuva och täppt näsa. Ibland kan man även få hosta och astmasymtom.

Pälsdjursallergi uppstår när man reagerar på proteiner som finns i päls, saliv eller urin från djur som hundar eller katter. Symtomen liknar dem vid pollenallergi med klåda i näsan och ögonen, samt nysningar och rinnsnuva.

Behandling av allergiska nysningar

Det finns flera sätt att behandla allergiska nysningar. Här nedanför följer några alternativ:

 • Nässpray med antihistamin: Detta är ett effektivt sätt att minska nysningar vid allergi. Antihistaminer blockerar histamin, som är det ämne som frisätts när man utsätts för allergener. Nässprayen appliceras direkt i näsan och ger snabb lindring av symtomen.

 • Ögondroppar: Om man även har kliande ögon kan ögondroppar med antihistamin vara ett bra alternativ.

 • Undvik allergenet: Det bästa sättet att undvika allergiska reaktioner är att undvika det ämne som man är allergisk mot. Om du till exempel är pollenallergiker kan du försöka undvika att vistas utomhus under högsäsongen.

Vad händer i kroppen när vi nyser?

När vi nyser sker en reflex i kroppen där luft och eventuella partiklar pressas ut genom näsan och munnen.

Intressanta fakta om nysningar du kanske inte visste

Nysningar kan vara ett sätt för kroppen att skydda sig mot sjukdomar

När vi nyser, är det ofta en reaktion på något i vår näsa som irriterar oss. Det kan vara damm, pollen eller andra partiklar som fastnat i våra näsborrar. En av de intressanta sakerna med nysningar är att det faktiskt kan hjälpa till att skydda oss från sjukdomar. När vi nyser, skjuts luften ut ur våra näsor och munnen med hög hastighet. Detta kan hjälpa till att bli av med virus och bakterier som annars skulle kunna leda till infektioner.

Nysningar kan bero på olika faktorer

Det finns många olika faktorer som kan orsaka nysningar hos människor. En vanlig anledning är allergier. Om du har en allergi mot pollen eller något annat ämne, kan detta irritera dina näsborrar och orsaka en reaktion som leder till nysningar. Andra vanliga orsaker inkluderar förkylning eller influensa, där din kropp försöker bli av med viruset genom att tvinga ut det genom nysning.

En annan intressant sak om nysningar är att vissa människor bara behöver se starkt solljus eller uppleva plötsliga temperaturförändringar för att börja nyser – cirka 20 procent av befolkningen lider av detta fenomen!

När du nyser stängs ögonen automatiskt

En annan intressant sak om nysningar är att när du nyser, stängs dina ögon automatiskt. Detta är en reflex som kroppen har för att skydda dina ögon från damm och andra partiklar som kan skada dem. Musklerna runt ögat drar sig samman när du nyser, vilket orsakar att dina ögon stängs.

Nysningar kan sprida sig upp till sex meter bort

När du nyser, kan det sprida sig till cirka 150 km/h och nå upp till sex meter bort. Detta innebär att om du befinner dig i närheten av någon som nyser och inte täcker sin mun eller näsa, finns det en stor risk att du också smittas av de bakterier eller virus som personen hostar ut.

Nästäppa kan leda till fler nysningar

Om du lider av nästäppa kan detta leda till fler nysningar.

Lindra allergin och minska risken för nysningar

Allergener i luften kan irritera näsans slemhinna och orsaka nysningar.

Nysningar är en naturlig reflex som rensar bort irriterande partiklar från näsa, hals och mun. Men vad händer när den här reflexen blir för intensiv eller frekvent? Det kan vara ett tecken på allergi. Allergener som pollen, damm och djurhår är vanliga orsaker till allergiska reaktioner i luften. När dessa partiklar kommer in i kroppen, kan de irritera näsans slemhinna och orsaka nysningar.

För att lindra allergin och minska risken för nysningar är det viktigt att undvika kontakt med dessa allergener så mycket som möjligt. Här är några tips:

 • Undvik utomhusaktiviteter under högsäsongen för pollen.

 • Använd luftrenare hemma eller på jobbet för att filtrera ut damm och andra partiklar.

 • Tvätta kläder ofta för att ta bort eventuella allergener.

 • Byt ut filtren i din AC-enhet regelbundet.

Flimmerhår i luftvägen hjälper till att fånga upp luftburna partiklar som kan orsaka nysningar.

Flimmerhår är små hårliknande strukturer som finns längs insidan av näsan och lungorna. Dessa flimmerhår rör sig rytmiskt uppåt och hjälper till att fånga upp luftburna partiklar innan de når lungorna. På detta sätt skyddar de kroppen mot skadliga partiklar som kan orsaka nysningar och andra allergiska reaktioner.

Men ibland kan flimmerhår skadas eller förstöras, vilket gör att de inte fungerar som de ska. Detta kan leda till ökad risk för allergiska reaktioner och nysningar. För att undvika detta är det viktigt att ta hand om din hälsa genom att:

 • Undvika rökning och passiv rökning.

 • Undvika förorenade miljöer så mycket som möjligt.

 • Äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker.

 • Träna regelbundet för att stärka ditt immunförsvar.

Ljus kan trigga nysningar hos vissa personer genom att stimulera nervsystemet.

För vissa människor kan starkt ljus utlösa en nysattack.

Kan du verkligen hålla ögonen öppna under en nysning?

Ögonen stängs automatiskt när man nyser

När man nyser är det vanligt att ögonen stängs automatiskt. Detta beror på att nysreflexen påverkar ansiktsmusklerna, inklusive musklerna som styr ögonlocken. När luften pressas ut ur näsan och munnen vid en nysning, skapas ett tryck i kroppen som kan orsaka att ögonlocken sluter sig. Därför är det svårt, om inte omöjligt, att hålla ögonen öppna medan man nyser.

Pupillreflexen påverkas inte av en nysning

Även om det är vanligt att ögonlocket stängs när man nyser så påverkar det inte pupillreflexen. Pupillreflexen är den reflex som gör att pupillerna drar ihop sig när ljus träffar dem. Detta sker oberoende av vad som händer runt omkring oss och även under en nysning fortsätter pupillerna att reagera på ljus.

Att hålla ögonen öppna under en nysning kan orsaka skador på ögonen

Det finns faktiskt risker för dina ögon om du försöker hålla dem öppna under en nysning. När du nyser utsöndras luft från näsan och munnen med hög hastighet vilket kan leda till skador i de små blodkärlen i dina ögon eller till och med sprickor i ögonhinnan. Detta kan orsaka blödningar eller andra skador på ögat.

Dessutom är det också möjligt att små partiklar som slungas ut under en nysning kan träffa dina ögon och orsaka irritation eller infektioner. Därför rekommenderas det att du alltid stänger ögonen när du nyser för att skydda dina ögon från eventuella skador.

Summering

Att hålla ögonen öppna under en nysning är inte bara svårt, utan också riskabelt för dina ögon. När luften pressas ut ur näsan och munnen vid en nysning, skapas ett tryck i kroppen som kan orsaka att ögonlocken sluter sig automatiskt. Samtidigt påverkar inte nysningen pupillreflexen och pupillerna fortsätter att reagera på ljus oberoende av vad som händer runt omkring oss.

Nysningar i folktro – vad säger historien?

Nysreflexen har fascinerat människor i århundraden

När det kommer till nysningar är det en reflex som har fascinerat människor i århundraden. Att plötsligt ryckas till av en nysattack kan vara både irriterande och störande, men samtidigt väcker det också intressanta frågor om varför vi nyser och vad som egentligen händer i kroppen när vi gör det.

I folktro ansågs nysningar vara en varning från kroppen om att något olycksbådande var på gång

I gamla tider ansågs nysningar vara ett tecken på att något olycksbådande var på gång. Folk trodde att själen höll på att lämna kroppen och därför var man tvungen att säga “Gud hjälpe mig” för att själen skulle återvända till kroppen igen. Detta trodde man skulle skydda mot onda andar och ge tur.

Enligt vissa gamla traditioner trodde man att nysningar kunde öppna upp själens fönster och släppa in onda andar

En annan gammal tradition är den som säger att nysningar faktiskt kan öppna upp själens fönster och släppa in onda andar. Denna tro går ända tillbaka till antikens Grekland där man trodde att gudarna använde sig av nysningar för att kommunicera med människorna.

Nysningar ansågs också vara ett tecken på att kroppen försökte rensa ut skadliga ämnen från luftvägarna

Nysningar ansågs också vara ett tecken på att kroppen försökte rensa ut skadliga ämnen från luftvägarna. Detta är faktiskt en sanning eftersom nysreflexen hjälper till att bli av med damm, pollen och andra partiklar som fastnat i näsan.

Hur slutar man nysa? Kan man göra något för att motverka det?

Det finns många olika anledningar till varför man nyser och det kan vara svårt att helt undvika det.

Sammanfattning av orsakerna bakom nysningar

Nysningar är en naturlig reflex som hjälper kroppen att bli av med irriterande partiklar i näsan. Men vad orsakar egentligen nysningar?

Vi har lärt oss att solen och tuggummi kan få oss att nysa, men det finns också andra faktorer som kan utlösa denna reaktion. Allergier är en vanlig orsak till nysningar och det finns flera behandlingsalternativ för att lindra symtomen.

Förutom allergier finns det också andra intressanta fakta om nysningar som du kanske inte visste. Visste du till exempel att det är omöjligt att hålla ögonen öppna under en nysning?

Om du lider av allergier och vill minska risken för nysningar finns det några åtgärder du kan vidta, såsom att undvika allergener och använda luftrenare.

Slutligen har nysningar även en plats i folktro och historien har många berättelser om dess betydelse.

Sammanfattningsvis är nysningar ett vanligt fenomen med olika orsaker. Om du lider av allergier eller vill lära dig mer om detta ämne, fortsätt läsa nedan för våra FAQs.

Vanliga frågor (FAQs) om varför man nyser

Varför nyser man när man tittar på solen?

Att titta direkt på solen kan irritera nässlemhinnorna och utlösa en reaktion som får oss att nyser.

Kan jag träna om jag lider av nysningar?

Ja, men det kan vara svårt att träna om du lider av allergier som orsakar nysningar. Det är viktigt att konsultera en läkare för att hitta lämpliga behandlingsalternativ.

Kan stress orsaka nysningar?

Ja, stress kan öka risken för nysningar eftersom det påverkar immunsystemet och gör oss mer mottagliga för allergener.

Vad ska jag göra om jag nyser mycket?

Om du nyser mycket och har andra symtom, såsom nästäppa eller rinnande näsa, bör du kontakta en läkare för att utesluta allergier eller andra sjukdomar.

Finns det några huskurer mot nysningar?

Det finns ingen vetenskaplig bevisning för huskurer mot nysningar. Om du lider av allergier bör du söka professionell hjälp från en läkare.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se