Vad skall man tänka på när man köper bordtennisrack?
Du kanske redan har investerat i ett bordtennisbord och andra tillbehör för att börja spela bordtennis eller som en del kallar det för pingis. Att välja ett bordtennisrack är väldigt personligt eftersom det finns många olika typer av bordtennisrack, och i en massa olika prisklasser. Kvalitén på bordtennisracken skiljer sig också åt med olika typer av träslag, vikt och handtag.
Så vad skall man tänka på när man köper bordtennisrack?
Du skall börja med att testa de olika bordtennisrack som finns på marknaden i en sportaffär eller om det finns en sporthall i din närhet där det finns möjlighet att testa olika modeller, så att då hittar bordtennisrack som passar just dig. Den billigaste varianten av bordtennisrack är ofta tillverkat i trä med bara ett typ av gummi som du troligen har sett i en sporthall. Ett så kallat hobby- eller skolbortennisrack.
Dom billigaste bordtennisracken ligger på runt 50 SEK och har en fart på runt 35 och skruv på runt 35, vilket är det vanligaste för ett standardbordtennisrack.
Bordtennisrack är uppdelade i olika kategorier av 1 till 5 stjärnor när du kommer upp i prisklasser runt 100 SEK, där också fart ligger på runt 40 och skruv 40.
Det finns också bordtennisrack som är anpassade för att spela bordtennis utomhus, och är då också anpassad för att du också skall kunna lämna bordtennisrack ute, och då utan att det skall kunna gå sönder lätt och tåla kyla.
Ett racket som är anpassat för utomhus brukar vara tillverkat i kompositmaterial för att vara extra hållbart, och som skall tåla regn, kyla och solljus.
Bordtennisrack för utomhus finns också i olika varianter med olika fart och skruv.
Det man skall tänka på om man är nybörjare av att spela bordtennis är att vid val av bordtennisrack, är att först börja med en skol- eller hobbyracket när du vill spela bordtennis.
Handgreppet och din handled är viktigt för att du skall hitta ett bordtennisrack som du trivs med, och som ger dig rätt hatighet på bollen och följer dina handledsrörelser på ett exakt sätt.
Du kommer också att märka att ju mer professionell du blir, så kommer dina krav på utrustning också att höjas för att du är ute efter precision på rätt sätt.
När du har utvecklat ditt spelande av bordtennis under en tid, så kommer du också att lära dig och hantera det mera exklusiva bordtennisrack på marknaden.
Vikt, handgrepp, hastighet och skruv kommer du att ställa mera krav på.
Det viktigaste är att du börjar med en simplare bordtennisrack för att prova på de olika modellerna, och när du har utvecklat ditt spelande gå då över till att testa mera professionella bordtennisrack.
Är din plan endast för att spela utomhus hemma som amatör, så köp ett bordtennisrack för utomhus som är anpassat för alla typer av väder.
Pingisbord
Pingis, eller bordtennis som sporten egentligen heter, växte fram i England på 1800-talet. Man spelade då med champagnekorkar som bollar, på matsalsbord med böcker som nät. Sporten fick dock sitt genombrott under James Gibbs upptäcktsresa till USA. Där upptäckte han celluloiden och hur användbart detta material var till pingisbollen. Samtidigt upptäcktes det hur bra gummi passade som träffyta på racketarna. Efter detta blev pingisen oerhört populärt och sporten debuterade även i OS-sammanhang 1926. Från början var det främst spelare från Europa som dominerade sporten, men snart spred sig bordtennis även till Asien. Än idag är pingis väldigt populärt i Asien och Kina är det land som har skapat flest talanger inom sporten och kineser är de som vunnit överlägset flest antal tävlingar. Även Sverige är överrepresenterat i sporten, då bland annat spelare som Jan Ove Waldner och Jörgen Pettersson varit väldigt framgångsrika.
Så spelar man pingis
I pingis slår spelarna växelvis en boll över ett nät. För att spela pingis behöver man egentligen bara ett pingisbord med nät, en boll och två racketar. Man kan vara två eller fyra spelare. Med två spelare kallas spelet för singel och med fyra spelare kallas det för dubbel. Det finns också olika varianter av pingis, exempelvis Rundpingis och Kung.
Pingisbord
Köpa pingisbord
Även om man inte tänker sig en tävlingskarriär inom pingis kan det vara roligt att ha ett pingisbord hemma. Pingis är en social sport och även en bra motionsform. Framförallt brukar barn tycka om att spela pingis och det är ett bra alternativ till de stillasittande dataspel som ungarna annars tenderar att fastna i. Pingisbord för hemmabruk kostar omkring en tusenlapp nytt, men det finns också begagnade bordtennisbord att köpa. På internet kan man också hitta pingisbord till lägre priser än i sportbutikerna på stan. Ett officiellt bordtennisbord ska vara 76 centimeter högt, 274 centimeter långt och 152,5 centimeter brett. Nätets höjd ska vara 15,25 centimeter och nätet ska sticka ut 15,25 centimeter över kanten. För hemmabruk krävs inte exakta mått, men de kan vara bra att ha som utgångspunkt. För att hitta ett stabilt och tåligt bord ska man välja ett så tjockt bord som möjligt. Ett rejält underrede är också mycket viktigt för hållbarhetens skull. Tänk också på att rummet bör vara minst 7 gånger 4 meter för
att man ska kunna röra sig ordentligt kring pingisbordet.
Pingisregler och historia
Bordtennis har spelats av människor runt om i världen i århundraden, och uppkomsten kom troligen ifrån Asien och spreds sig snabbt runt om i välden, då bordtennis introducerades av majoren Walter Clopton Wingfield i England år 1874.
Historien säger att bordtennis spelades först utomhus och sen flyttades inomhus med ett köksbord som bordtennisbord och fick därefter namnet rumtennis, och 1875 fick bordtennisen sina första regler.
Även den typiska pingisbollen av materialet celluid introducerades 1891 av James Gibb som hittade bollarna i USA när han var på resande fot, och efter fick bordtennis ett nytt namn som var Pong Pong istället för rumtennis.
1878 var det första året som Ping Pong som någon uppkom med detta vanliga namn som du säkert hört tidigare. Ping Pong uppkom av ljudet av bollarna.
Många tillverkare av bordtennisracket kallade sporten olika namn under en kort tid, och bordtennisen spreds sig över andra länder. I Ungern hade man det första mästerskapet år 1897 och sporten spreds sig vidare till andra länder med raket fart.
I dagens tid spelas bordtennis i olympiska spelen av mästarna och sporten introducerades där 1988.
Så hur spelar man bordtennis och hur är reglerna?
Bordtennis spelas av 2 eller 4 deltagare, och bollen när du servar skall kastas upp i luften minst 16cm från din bordtennisracket. När du gör en servar skall pingisbollen träffa bordtennisbordet med 1 stuts på din sida av nätet, och 1 studs på din motståndares sida av nätet. När du har gjort en lyckad serv så skjuts bollen över nätet med en stuts på motståndarens sida, ända tills någon förlorar bollen eller missar bordtennisbordet.
Poängen i bordtennis fungerar på följande sätt:
Först så måste du göra en serv utan att skjuta pingisbollen utanför bordtennisbordet eller skjuta i nätet, och misslyckas du 2 gånger så lämnas bollen över till din motståndare. År 2001 ändrades poängberäkningen från 21 poäng per set till 11. Bordtennis spelas i 5olika set, och varav poängen för 1 set uppgår till 11 poäng.
Många gånger i större tävlingar så spelas det bordtennis i 7 olika set istället 5stycken. Men det är mestadels i större tävlingar. Om både du och din motståndare har poängen 10-10 så byts servern efter varje vinnande boll, och fortsätter tills setet är helt avgjort.
För att vinna ett set och poängen är 10-10 så måste du ha 2poängs fördel för att kunna ta hem setet. Detta fortsätter ända tills du har vunnit setet med denna marginal, och när du eller din motståndare har vunnit så byter man sida av bordtennisbordet och spelet fortsätter.
Spelet fortsätter nu ända till det sista setet där man nu byter sida efter du eller din motståndare har fått 5 poäng.
Det är det enda skillnaden i det sista sättet och du och din motståndare fortsätter tills någon av er har vunnit hela matchen.
Herman Larsson
Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.
Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.
Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.
Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se