Så kallade löparband, eller löpband, som de också kallas, är otroligt populära numera, eftersom allt fler får upp ögonen för hur effektivt, men ändå skonsamt man kan träna med dessa träningsmaskiner. Många använder förstås löparband för första gången på gymmet, och länge var det ganska ovanligt att privatpersoner hade egna löpband hemma, men idag är för det första dessa träningsband billigare än någonsin tidigare, då de börjat produceras i allt större utsträckning, även av lågprismärken, och för det andra tar de mindre plats idag än förr, vilket gör att det är lättare att få plats med dem där hemma.

Ett löpband kan passa bra både som en del av ett hemmagym, där även andra träningsmaskiner och redskap ingår, men det går även bra att endast ha ett löpband där hemma, eftersom moderna löpband har så många möjliga inställningar att det faktiskt går att träna ganska mångsidigt bara med dem också.

Ett löpband passar framför allt bra för dem som vill kunna varva mellan lågintensiv och högintensiv träning, t.ex. mellan gång och löpning.

Man måste dock vara medveten om att kvalitetsskillnaderna mellan olika löparband är ganska stora. Det lönar sig därför verkligen att göra lite research innan man ger sig ut för att köpa ett löpband. Vad man tycker är viktigt när det gäller att jämföra olika typer av löparband är förstås i viss mån individuellt, men några saker som de flesta brukar tycka är viktigt i dessa sammanhang är bland annat:

Hur tyst löpbandet är
I princip alla löpband låter nämligen, men exakt hur mycket de låter varierar en hel del. De flesta vill dock att deras löpband ska vara så tystlåtet som möjligt, för att undvika att det stör andra i familjen eller en själv när man tränar. Om du också anser att detta är viktigt, bör du därför försöka ta reda på hur mycket respektive löpband låter. Ofta står detta beskrivet i specifikationerna för löpbandet.

Träna med löpband

Hur stark motor löpbandet har

De flesta löpband har förstås en så pass stark motor att de klarar av att driva löpbandet, annars vore det ju ganska meningslöst, men en mycket stark motor kan tyda på hög kvalitet på löpbandet i övrigt. Kan du välja mellan flera olika löpband, bör du därför alltid satsa på det med starkare motor.

Hur du måste underhålla bandet och maskinen

Ett visst underhåll krävs nämligen alltid, men exakt hur ofta och hur ett löparband ska underhållas, rengöras och så vidare, varierar. Ett löparband kan slitas i förtid om man inte tar hand om det ordentligt, så detta bör du alltid undvika, men för att du faktiskt ska kunna ta hand om ditt nya löparband på det sätt som krävs av dig, bör du alltid bekanta dig med instruktionerna för underhållet av bandet. På så vis blir det enklare att hitta ett löparband som passar din livsstil och dina vanor.

Storlek

Om det är viktigt för dig att ditt nya löparband inte tar så stor plats, t.ex. för att du inte har plats för ett helt hemmagym där hemma, kan det även vara smart att titta på specifikationerna för löparbandets storlek, så att du hittar ett löparband i rätt storlek. Numera finns det även löparband som kan vikas ihop eller liknande för att ta mindre plats. Dessa håller dock inte alltid lika hög kvalitet som de vanliga löparbanden, så det kan vara smart att vara ännu mer selektiv om man bestämmer sig för att skaffa ett sådant löparband.

Läs recensioner

Ett annat knep som kan vara bra att ta till när man letar efter det rätta löparbandet är att läsa recensioner av löparband, för att se vad andra, t.ex. vanliga privatpersoner som redan köpt samma löparband, eller olika konsumentorganisationer, har att säga om det. Recensioner är mycket enkla att hitta via sökmotorer, genom att söka på antingen “löpband”, “löparband” eller det löpbands namn som intresserar dig.

Tips för att få ut det mesta av din träning med ditt löpband

Om du är nybörjare och inte använt dig av löpband så mycket tidigare kan det vara bra att veta att det även finns gott om olika träningsprogram för löpband på nätet. Dessa kan vara till mycket stor hjälp för den som vill lära sig hur man egentligen tränar på bästa sätt med ett löpband, för att förbättra konditionen, gå ned i vikt eller vad det nu kan vara man har som målsättning.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se