Att byta däck är inte bara tråkigt och något som alltid behöver göras när det känns som allra minst lämpligt, det kan dessutom kännas som en ganska svår uppgit, framför allt om man inte gör det så ofta. Därför kommer här en kort guide till att byta däck, som förhoppningsvis gör denna uppgift lättare för dig:

Vill du, kan du låta proffsen göra jobbet åt dig

Med detta menar vi så klart att du kan lämna in bilen och de däck du vill ha på den, på en bilverkstad som erbjuder däckbyte som service. Givetvis kostar detta en slant, men det sparar dig å andra sidan väldigt mycket tid och möda, så många tycker att det är värt det. Dessutom kan man när man låter ett proffs göra jobbet vara helt säker på att däcken verkligen sitter där de ska, en trygghet som många också tycker att det kan vara värt att betala lite för.

Byt alltid däck på en plan yta

Annars kan både däck och annat glida runt på ett oväntat sätt, vilket förstås inte är så bra.

Dra alltid åt handbromsen ordentligt innan du börjar
Även detta av säkerhetsskäl, så klart.

Byta däck

Lyft bilen på ett säkert sätt med hjälp av en garagedomkraft
Att ha detta är ett måste när man vill byta däck på egen hand!

Byt endast till godkända däck

Detta innebär att de däck du byter till måste ha samma däckdimensioner som de däck som satt i förr. Är du inte säker på vad dina däck på bilen har för däckdimensioner, så står detta i bilens registreringsbevis, och du kan även titta på själva däcken, eftersom det finns märkningar på dem som anger däckdimensionerna.

Att byta till en annan typ av däck, med andra däckdimensioner, är inte tillåtet och kan till och med vara farligt!

Sätt alltid dina bästa däck bak

Med de bästa däcken menar vi så klart de däck som har bäst mönsterdjup och är i bäst skick. Detta minskar risken för sladd och obalans när du sedan kör bilen.

Se till så att lufttrycket är rätt i däcken du sätter på

Detta gör att däcken inte slits lika mycket, att bilen inte drar lika mycket bränsle, och så vidare. Det är därför alltid smart att kolla lufttrycket innan man anser sig vara klar med ett däckbyte.

Rengör däcken som satt på innan du lägger undan dem
Detta gör nämligen att de inte förstörs eller skadas på något vis under förvaringen, och i sin tur håller längre. Inte relevant om du inte kommer att behålla däcken så klart, men det gör ju de flesta…

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se