Introduktion till varför blir man lös i magen:

Har du någonsin undrat varför man ibland blir lös i magen? Det är ett vanligt problem som påverkar många människor och kan vara en obehaglig känsla som stör vardagen. Men vad är det egentligen som orsakar detta besvär?

Lös mage kan ha olika faktorer och orsaker. Ibland beror det på känslighet i tjocktarmen, andra gånger kan det vara relaterat till vad vi äter eller hur vår hjärna kommunicerar med kroppen. Till exempel kan för mycket intag av vissa livsmedel eller drycker leda till att magen inte håller formen.

För att kunna behandla detta problem är det viktigt att förstå vad som ligger bakom det. Genom att identifiera de specifika orsakerna kan vi ta rätt åtgärder för att minska obehaget och återfå en normal tarmfunktion.

Så om du undrar varför du blir lös i magen, häng med här när vi utforskar de olika faktorerna och orsakerna bakom detta vanliga problem.

Orsaker till diarré och lös mage:

Diarré och lös mage kan vara mycket besvärligt och påverka vår vardag negativt. Det finns flera olika orsaker till varför man kan drabbas av dessa magbesvär. Här nedanför går vi igenom några vanliga orsaker till varför man kan bli lös i magen.

Infektioner från virus, bakterier eller parasiter

En vanlig orsak till att få diarré och lös mage är infektioner som orsakas av virus, bakterier eller parasiter. Dessa mikroorganismer kan komma in i kroppen genom förorenad mat eller vatten och leda till magsjuka. Symptomen inkluderar ofta kräkningar, illamående och buksmärtor. För att undvika sådana infektioner är det viktigt att vara noga med handhygien samt se till att maten är ordentligt tillagad.

Matförgiftning eller dålig hygien vid matlagning

En annan vanlig orsak till diarré är matförgiftning. Detta kan inträffa om man äter mat som blivit kontaminerad med skadliga bakterier eller toxiner. Ofta beror detta på dålig hygien vid matlagning eller förvaring av livsmedel. Symptomen inkluderar kräkningar, magont och diarré. För att undvika matförgiftning är det viktigt att se över sin hantering av livsmedel samt vara noga med bäst-före-datum.

Laktosintolerans eller glutenintolerans

En del människor lider av laktos- eller glutenintolerans, vilket kan leda till magbesvär såsom diarré och uppblåsthet. Vid laktosintolerans har man svårt att bryta ner mjölksocker (laktos) i magen, medan vid glutenintolerans reagerar kroppen negativt på proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. För att minska besvären kan man undvika livsmedel som innehåller laktos eller gluten.

Biverkningar av mediciner eller kosttillskott

Vissa mediciner och kosttillskott kan ge biverkningar i form av magbesvär, inklusive diarré och lös mage. Detta kan vara en vanlig bieffekt hos vissa läkemedel och det är viktigt att vara medveten om detta när man tar medicin. Om du misstänker att dina besvär beror på medicinering bör du kontakta din läkare för råd.

Symtom på diarré och lös mage:

När det kommer till symtom på diarré och lös mage finns det flera tecken att vara uppmärksam på. Här är några vanliga symtom att hålla koll på:

 • Frekvent avföring med vattnig konsistens: En tydlig indikation på diarré är när man har en ökad frekvens av tarmrörelser, och avföringen blir mer vattnig än vanligt. Det kan vara irriterande och störande att behöva springa till toaletten oftare än normalt, men detta är ett klassiskt symptom på lös mage.

 • Magont, kramp eller illamående: Vid diarré och lös mage kan man uppleva obehag i magen i form av smärta, kramp eller illamående. Dessa symtom kan vara milda till svåra beroende på orsaken till den lösa magen. Magsmärtor är vanligt förekommande vid diarré och kan kännas som en molande värk eller skarpa smärtor.

 • Uppblåsthet och gasbildning i magen: En annan vanlig konsekvens av diarré är uppkomsten av uppblåsthet och gasbildning i magen. Detta beror ofta på att matsmältningssystemet inte fungerar optimalt under denna period. Uppblåstheten kan ge en obehaglig känsla av fullhet och tryck i magen.

 • Eventuell feber och trötthet: Ibland kan diarré åtföljas av andra symtom som feber och trötthet. Febern kan vara ett tecken på att kroppen kämpar mot en infektion eller inflammation i tarmarna. Trötthet kan också uppstå som en följd av vätskeförlusten som diarré ofta medför.

Det är viktigt att komma ihåg att symtomen på diarré och lös mage kan variera från person till person, beroende på orsaken till besvären. Vissa människor kan uppleva mer allvarliga symtom än andra, medan vissa kanske bara har milda obehag.

Om du upplever några av dessa symtom under en längre tid eller om de blir allvarliga, är det viktigt att söka medicinsk hjälp för att få rätt diagnos och behandling. Det finns olika orsaker till diarré och lös mage, inklusive virusinfektioner, bakteriella infektioner, matintoleranser eller matsmältningsproblem.

Behandlingsalternativ för diarré och lös mage:

När det gäller problem med diarré och lös mage finns det flera behandlingsalternativ att överväga. Att ta hand om kroppen genom att ge den rätt näring och återställa vätskebalansen är avgörande för att undvika uttorkning och snabbt återhämta sig från dessa besvär.

Vätskeersättning för att undvika uttorkning

Ett av de viktigaste stegen när man drabbas av diarré eller lös mage är att se till att man får i sig tillräckligt med vätska. Diarré kan leda till en snabb förlust av vätska och elektrolyter, vilket kan leda till uttorkning. För att undvika detta är det viktigt att dricka mycket vatten eller andra drycker som innehåller elektrolyter, såsom sportdrycker eller orala rehydreringssalter som finns på apoteket.

Kostanpassningar såsom BRAT-dieten (bananer, ris, äppelmos, toast)

En annan möjlighet för att behandla diarré och lös mage är genom kostanpassningar. En populär metod är BRAT-dieten, som består av bananer, ris, äppelmos och toast. Dessa livsmedel är skonsamma mot magen och kan hjälpa till att binda upp lösa tarmar. Genom att följa denna diet kan man ge magen tid att återhämta sig samtidigt som man får i sig nödvändiga näringsämnen.

Undvik fet mat, alkohol och koffeinhaltiga drycker

När man lider av diarré eller lös mage är det viktigt att undvika vissa livsmedel och drycker som kan förvärra symtomen. Fet mat kan vara svårsmält och kan öka tarmrörelserna, vilket kan leda till mer diarré. Alkohol och koffeinhaltiga drycker kan också irritera magen och göra symtomen värre. Det är därför bäst att undvika dessa under perioden med magbesvär.

Vid behov kan läkemedel användas för att minska symtomen

Om besvären med diarré och lös mage fortsätter trots kostanpassningar och vätskeersättning finns det möjlighet att använda läkemedel för att minska symtomen. Det finns olika receptfria alternativ på apoteket som kan hjälpa till att binda upp lösa tarmar eller minska tarmrörelserna.

Diarré hos barn och behandling:

Diarré är ett vanligt problem hos barn och kan vara både obehagligt och besvärligt för både barnet och föräldrarna. Men varför blir man egentligen lös i magen? I den här artikeln kommer vi att diskutera diarré hos barn och olika behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen.

Extra viktigt med vätskeersättning hos barn för att undvika uttorkning

När ett barn drabbas av diarré är det extra viktigt att se till att de får tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning. Diarré leder till en ökad förlust av vätska och elektrolyter från kroppen, vilket kan vara farligt särskilt för små barn. För att ersätta den förlorade vätskan kan man ge sitt barn oral rehydreringsvätska, som finns receptfritt på apoteket. Det är också bra att erbjuda sittande drycker som vatten, saft eller buljong i små mängder under dagen.

Ammande barn kan fortsätta amma under sjukdomen

Om ditt barn fortfarande ammas kan du fortsätta amma även om det har diarré. Bröstmjölken innehåller antikroppar som hjälper till att skydda mot infektioner och kan bidra till en snabbare återhämtning. Det är dock viktigt att hålla koll på hur ofta du erbjuder bröstet, eftersom överdriven amning kan öka risken för ytterligare magbesvär.

Om flaskmatad bör man ge mindre mängd mat åt gången

För barn som får ersättning eller annan form av flaskmatning kan det vara en bra idé att minska mängden mat som ges vid varje tillfälle. Att ge mindre portioner kan hjälpa till att lindra symtomen och göra det lättare för barnet att smälta maten. Det är också viktigt att följa anvisningarna på burken när det gäller blandningsförhållande och sterilisering av nappflaskor.

Kontakta läkare om barnet är under 6 månader eller symtomen inte förbättras inom några dagar

I de flesta fall av diarré hos barn går symptomen över av sig själv inom några dagar. Men om ditt barn är under 6 månader eller om symtomen inte förbättras inom den tiden, är det viktigt att kontakta en läkare. Läkaren kan bedöma situationen och eventuellt rekommendera vidare vård eller undersökningar om det behövs.

Undvik lightprodukter och sötningsmedel:

Vissa artificiella sötningsmedel kan ha laxerande effekt. När man konsumerar livsmedel eller läkemedel som innehåller sötningsmedel, kan det ibland leda till att man blir lös i magen. Vissa personer är känsligare än andra för dessa ämnen och kan uppleva en ökad avföringsfrekvens eller vattnig avföring efter intag. Detta beror på att vissa sötningsmedel fungerar som bulkmedel, vilket innebär att de hjälper till att dra vätska in i tarmarna och därigenom ökar mängden vätska i tarminnehållet.

Lightprodukter kan också vara en bov när det kommer till lösa magproblem. Många lightprodukter innehåller tillsatser såsom sötningsmedel, konserveringsmedel och emulgeringsmedel som kan påverka magen negativt. Dessa tillsatser kan irritera tarmarna och leda till obehagliga symptom såsom gasbildning, uppblåsthet och lös avföring. För att undvika dessa problem är det bäst att läsa noggrant igenom innehållsförteckningen på livsmedelsförpackningar och välja produkter utan artificiella tillsatser.

För den som vill sötma sina livsmedel finns det naturliga alternativ som kan vara bättre val vid sötning. Honung är ett exempel på ett naturligt sötningsmedel som inte har samma laxerande effekt som vissa artificiella sötningsmedel. Stevia är en annan populär naturlig sötning, som kan vara ett bra alternativ för den som vill undvika tillsatser och samtidigt få lite sötma i till exempel kaffe eller te.

För att undvika att bli lös i magen på grund av sötningsmedel och lightprodukter är det viktigt att vara medveten om vad man konsumerar. Läs noga innehållsförteckningen på livsmedelsförpackningar och välj produkter utan artificiella tillsatser. Om du märker att du blir lös i magen efter intag av vissa livsmedel eller läkemedel, kan det vara en god idé att prova att utesluta dessa från din kost under några veckor för att se om symptomen förbättras.

Det är också värt att notera att vissa personer kan ha intoleranser mot specifika ämnen som förekommer i livsmedel eller läkemedel. Glutenintolerans och laktosintolerans är exempel på sådana intoleranser där lösa magproblem kan vara ett vanligt symptom.

Naturläkemedel som kan orsaka diarré:

När det kommer till magproblem är det viktigt att vara medveten om att vissa naturläkemedel kan ha laxerande effekter och därmed orsaka diarré. Detta gäller särskilt när de intas i höga doser eller under en längre tid. Här är några exempel på naturläkemedel som kan ha en avföringssökande effekt:

 • Aloe vera: Aloe vera är känt för sina många hälsofördelar, men det kan också fungera som ett mildt laxermedel. Det beror på att aloe vera innehåller ämnen som stimulerar tarmrörelserna och ökar utsöndringen av vätska i tarmarna. I små mängder anses aloe vera vara säkert, men i höga doser kan det leda till lös avföring och buksmärtor.

 • Gurkmeja: Gurkmeja är en krydda som används flitigt inom traditionell indisk medicin och har också blivit populär i västvärlden på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper. Men gurkmeja kan också ha en laxerande effekt när den konsumeras i stora mängder. Det beror på dess förmåga att öka produktionen av galla, vilket kan stimulera tarmrörelserna och öka risken för diarré.

 • Ingefära: Ingefära används ofta för att behandla magbesvär, men det kan också ha en avföringssökande effekt. Det beror på att ingefära kan öka produktionen av magsyra och stimulera tarmrörelserna. I små doser är ingefära generellt säkert att konsumera, men i höga doser kan det leda till lös avföring och magbesvär.

 • Örtteer med senna eller rabarberrot: Vissa örtteer innehåller ingredienser som senna eller rabarberrot, vilka har starka laxerande egenskaper. Dessa naturliga laxermedel kan hjälpa till att lindra förstoppning, men de kan också orsaka diarré om de används i höga doser eller under lång tid. Det är viktigt att vara försiktig vid intag av sådana teer och alltid följa anvisningarna på förpackningen.

Det är viktigt att komma ihåg att naturläkemedel inte är helt riskfria och att de kan interagera med andra läkemedel eller behandlingar du tar.

Slutsats om varför blir man lös i magen:

Efter att ha undersökt orsaker, symtom och behandlingsalternativ för diarré och lös mage kan vi dra följande slutsatser:

 • Diarré och lös mage kan bero på olika faktorer, inklusive infektioner, matintoleranser, stress eller medicinering. Det är viktigt att identifiera den underliggande orsaken för att kunna behandla problemet effektivt.

 • Symtomen på diarré och lös mage inkluderar frekvent avföring, vattnig konsistens och buksmärtor. Om symtomen är allvarliga eller långvariga bör du kontakta en läkare för rådgivning.

 • Behandlingsalternativ för diarré och lös mage inkluderar att hålla sig hydrerad genom att dricka tillräckligt med vätskor, undvika fet mat och alkohol samt ta receptfria läkemedel som kan hjälpa till att lugna magen.

 • När det gäller barn är det viktigt att vara extra försiktig eftersom de kan bli snabbare uttorkade. Kontakta en vårdgivare om ditt barn har diarré för att få rätt behandling.

 • Lightprodukter och sötningsmedel kan irritera tarmen hos vissa människor och leda till lösa avföringar. Att undvika dessa produkter kan vara ett sätt att minska risken för diarré.

 • Vissa naturläkemedel kan också orsaka lösa avföringar hos vissa individer. Var försiktig med att använda dessa produkter och rådgör alltid med en läkare eller apotekspersonal innan du tar dem.

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå orsakerna, symtomen och behandlingsalternativen för diarré och lös mage. Genom att vara medveten om dessa faktorer kan du vidta åtgärder för att förebygga eller behandla problemet. Kom ihåg att kontakta en vårdgivare om dina symtom är allvarliga eller inte förbättras.

Vanliga frågor om varför man blir lös i magen:

Vad kan jag göra för att förebygga diarré?

För att förebygga diarré är det viktigt att tvätta händerna regelbundet, undvika mat som kan vara kontaminerad och se till att dricka renat vatten. Att undvika överdriven konsumtion av alkohol och fet mat kan också minska risken för diarré.

Vilka livsmedel ska jag undvika om jag har lösa avföringar?

Om du har lösa avföringar bör du undvika fet mat, kryddig mat, mejeriprodukter och alkohol. Dessa livsmedel kan irritera magen och öka risken för diarré.

Hur länge brukar diarré vanligtvis pågå?

Varaktigheten av diarré kan variera beroende på orsaken. I de flesta fall varar akut diarré bara några dagar, medan kronisk diarré kan pågå i flera veckor eller längre. Om dina symtom inte förbättras inom några dagar, kontakta en vårdgivare för bedömning och behandling.

Är det säkert att ta receptfria läkemedel mot diarré?

Receptfria läkemedel mot diarré kan vara effektiva för att lindra symtomen, men de är inte alltid lämpliga för alla.

Eva Strandberg
Skribent inom hälsa, träning och livstil at wvwv.se | + posts

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade.

Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se

Publicerat av Eva Strandberg

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade. Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se