Introduktion till mensvärk och dess orsaker

Varför får man egentligen mensvärk? Det är en fråga som många kvinnor ställer sig varje månad när de drabbas av smärtor i nedre delen av magen. Mensvärk är en vanlig åkomma som kan vara både mild och intensiv, och det finns flera faktorer som kan spela in.

En av de vanligaste orsakerna till mensvärk är sammandragningar i livmodern. När livmodern försöker pressa ut slemhinnan som byggts upp under cykeln, kan det leda till smärtor. Men hormonella förändringar spelar också en stor roll i uppkomsten av mensvärk.

Vissa kvinnor har mer intensiv mensvärk än andra på grund av olika faktorer såsom stress, sjukdom eller genetiska anlag. Oavsett vad som ligger bakom smärtorna finns det dock sätt att lindra dem.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på varför man får mensvärk, vilka faktorer som spelar in och hur man kan hantera smärtorna på bästa sätt. Så häng med!

Symptom på mensvärk att vara medveten om

Mensvärk är en vanlig åkomma bland kvinnor i fertil ålder. Det är smärta som upplevs i nedre delen av magen och kan även stråla ut till ryggen och låren. Mensvärk uppstår när livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan som inte längre behövs efter att ägglossningen har misslyckats eller vid en graviditet som inte blivit av.

Smärta i nedre delen av magen

Smärtan vid mensvärk brukar kännas som krampaktiga sammandragningar i livmodern. Smärtan kan variera från lätt obehag till svår smärta som gör det svårt att röra sig eller utföra dagliga sysslor.

Kramper som kommer och går

Kramperna vid mensvärk kan komma och gå under hela menstruationsperioden, men oftast är de värst under de första dagarna. Ibland kan kramperna kännas så intensiva att de påverkar sömnen och gör det svårt att koncentrera sig på annat.

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar är vanliga symtom vid mensvärk, särskilt om smärtan är mycket stark. Det beror på att smärtan stimulerar nervsystemet vilket kan leda till illamående.

Huvudvärk och yrsel

Huvudvärk och yrsel förekommer också ofta tillsammans med mensvärk. Det kan bero på att smärtan i livmodern sprider sig till andra delar av kroppen och påverkar hjärnan.

Ömhet i brösten

Ömhet i brösten är också vanligt vid mensvärk. Det beror på hormonförändringar som sker under menstruationscykeln. Hormonerna kan göra att brösten svullnar upp och känns ömma.

Mensvärk är en naturlig del av menstruationscykeln, men om smärtan blir alltför intensiv eller långvarig bör man söka läkarvård för att utesluta eventuella sjukdomar eller tillstånd som endometrios eller myom. För att lindra symtomen vid mensvärk kan man prova olika metoder såsom varma bad, avslappningsövningar, akupunktur eller receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol.

När bör du söka vård för mensvärk?

Vad är mensvärk och dysmenorré?

Mensvärk, även kallat dysmenorré, är smärta som uppstår i samband med menstruationen. Smärtan kan kännas som en molande värk eller som kramp i nedre delen av magen och ryggen. Dysmenorré är vanligt förekommande bland kvinnor och kan vara mycket påfrestande.

När ska man söka hjälp för mensvärk?

Vanligtvis går mensvärken över av sig själv efter ett par dagar, men ibland kan det vara nödvändigt att söka vård. Här är några situationer när det kan vara lämpligt att uppsöka läkare:

 • Om smärtan är mycket intensiv och inte lindras av smärtstillande läkemedel.

 • Om du har feber i samband med mensvärken.

 • Om du upplever plötslig och kraftig smärta som inte är som din vanliga mensvärk.

 • Om du har oregelbundna menstruationscykler eller blödningar mellan menstruationerna.

 • Om du har svårt att bli gravid och samtidigt lider av mensvärk.

När bör jag söka vård?

Om du upplever något av ovanstående symptom bör du kontakta din vårdcentral eller gynekolog för vidare undersökning. Det kan också vara bra att boka tid hos en specialist om du lider av extremt svår mensvärk regelbundet.

Det finns flera olika behandlingsalternativ för dysmenorré, beroende på orsaken till smärtan. Läkaren kan rekommendera smärtlindring i form av receptbelagda läkemedel eller hormonbehandling.

Vad kan jag göra själv?

Det finns också några saker du kan göra själv för att lindra mensvärken:

 • Använd värmedynor eller varma omslag på magen och ryggen.

 • Ta smärtstillande läkemedel som paracetamol eller ibuprofen.

 • Undvik koffein, alkohol och nikotin under menstruationen.

 • Träna regelbundet för att minska stress och öka endorfinerna i kroppen.

 • Ät en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker.

Att ha mensvärk är aldrig roligt, men det finns hjälp att få om smärtan blir för svår.

Behandlingsalternativ för mensvärk

Smärtlindrande läkemedel

Mensvärk är en vanlig åkomma som drabbar många kvinnor varje månad. En av de vanligaste behandlingsmetoderna för att lindra smärtan vid mensvärk är att ta smärtlindrande läkemedel. Det finns olika typer av smärtstillande medel som kan hjälpa till att minska smärtan, såsom paracetamol, ibuprofen och naproxen.

Paracetamol är ett vanligt och effektivt läkemedel för att lindra mild till måttlig mensvärk. Ibuprofen och naproxen tillhör gruppen NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) och fungerar genom att minska inflammationen i kroppen. Dessa läkemedel kan vara mer effektiva än paracetamol när det gäller att lindra svårare former av mensvärk.

Det är viktigt att följa doseringsinstruktionerna på förpackningen eller enligt ordination från din läkare. Använd inte dessa läkemedel under längre perioder utan rådgöra med din läkare.

Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel, såsom p-piller, hormonspiral eller p-plåster, kan också användas för att minska eller helt ta bort mensvärken hos vissa kvinnor. Dessa preventivmedel innehåller hormoner som påverkar menstruationscykelns reglering och minskar därmed smärtan vid mensvärk.

P-piller, som är en form av hormonellt preventivmedel, kan hjälpa till att minska mängden blod och antalet dagar du har mens. Detta kan också bidra till att minska smärtan vid mensvärk. Hormonspiral och p-plåster fungerar på liknande sätt genom att reglera menstruationscykeln.

Det är viktigt att tala med din läkare om vilken typ av hormonellt preventivmedel som passar dig bäst och hur det ska användas för att lindra dina mensvärksymtom.

Livsstilsförändringar

Livsstilsförändringar kan också vara ett effektivt sätt att lindra mensvärk. Regelbunden motion kan hjälpa till att öka blodflödet i kroppen och frigöra endorfiner, vilket kan minska smärtan.

Tips för att lindra mensvärkssymtom

Värme kan lindra mensvärkssymtom

En av de enklaste och mest effektiva metoderna för att lindra mensvärk är genom användning av värme. Detta kan vara i form av en varm kompress på magen eller en varm dusch. Värmen hjälper till att öka blodflödet till området och minska spänningar som orsakar smärtan.

 • Använd en varmvattenflaska eller vetekudde på magen.

 • Ta ett varmt bad eller dusch.

Motion kan minska mensvärkssmärtor

Att träna regelbundet kan bidra till att minska intensiteten av mensvärken. Genom fysisk aktivitet frigörs endorfiner, vilket fungerar som kroppens naturliga smärtlindrare.

 • Promenera, cykla eller simma lätt under menstruationscykeln.

 • Utför yogaövningar som fokuserar på andning och stretching.

Avslappningstekniker kan hjälpa till att lindra mensvärk

Stress är känd för att öka nivåerna av smärta i kroppen. Att använda avslappningstekniker såsom meditation, djupandningsövningar och progressiv muskelavslappning kan hjälpa till att minska stressnivåerna och därmed även minska smärtan från mensvärken.

 • Sitt bekvämt med rak rygg och slut ögonen, fokusera på andningen och slappna av i kroppen.

 • Spänn och slappna av musklerna i kroppen, starta från tårna och arbeta dig uppåt.

Smärtstillande läkemedel kan användas för att lindra mensvärk

Om de naturliga metoderna inte fungerar eller om smärtan är alltför intensiv kan man ta smärtstillande läkemedel. Det finns flera olika typer av receptfria mediciner som kan hjälpa till att lindra smärtan från mensvärken.

 • Paracetamol är en vanlig smärtlindrande medicin som ofta används vid menstruationsrelaterad smärta.

 • Ibuprofen är en annan typ av antiinflammatorisk medicin som också kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.

Att ha mensvärk är vanligtvis inget allvarligt, men det kan vara mycket obehagligt och störa ens dagliga liv.

Värmebehandling för att lindra mensvärk

Varför är värmebehandling effektivt för att lindra mensvärk?

Många kvinnor upplever smärta under menstruationen, och detta kan påverka deras dagliga liv. Mensvärk orsakas av sammandragningar i livmodern när den försöker bli av med slemhinnan som byggts upp under cykeln. Dessa sammandragningar kan orsaka en minskning av blodflödet till livmodern och leda till syrebrist, vilket i sin tur leder till smärta.

Vid användning av värmebehandling vid mensvärk ökar blodflödet till området och hjälper musklerna att slappna av. Detta minskar spänningen i musklerna, vilket kan minska smärtan. Värmebehandling är också en naturlig metod som inte har några biverkningar jämfört med läkemedel.

Hur kan man använda värmebehandling för att lindra mensvärk?

Det finns flera olika sätt att använda värmebehandling för att lindra mensvärken:

 1. En varm dusch eller bad: Att ta en varm dusch eller ett bad kan hjälpa till att slappna av musklerna och minska smärtan.

 2. Applicera en varmvattenflaska eller vetekudde på magen: Genom att applicera en varmvattenflaska eller vetekudde på magen kan du öka blodflödet och minska spänningen i musklerna.

 3. Använda en varm kompress: En varm kompress kan också användas för att lindra smärta. Placera den på det smärtsamma området och låt den stanna där i 15-20 minuter.

 4. Värmeplåster: Värmeplåster är ett annat alternativ som kan användas för att lindra mensvärk. De appliceras på huden och ger en konstant värmebehandling under flera timmar.

Kan värmebehandling ersätta smärtstillande läkemedel?

För många kvinnor kan värmebehandling vara ett bättre alternativ än smärtstillande läkemedel, eftersom det inte har några biverkningar och är en naturlig metod. Men det är viktigt att notera att alla kvinnor upplever mensvärk olika, och vad som fungerar för en kvinna kanske inte fungerar för en annan.

Övningar som kan hjälpa till vid mensvärk

Att ha mens är en naturlig del av kvinnokroppen, men det betyder inte att det är lätt. Många kvinnor upplever smärta och obehag under menstruationen, och mensvärk är en vanlig orsak till detta. Men vad orsakar egentligen mensvärk?

Mensvärk uppstår när livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan som har byggts upp där under cykeln. Detta kan leda till en krampaktig smärta i nedre delen av magen eller ryggen. Men det finns några övningar som kan hjälpa till att lindra smärtan.

Stretching och yoga

Lätta övningar som stretching och yoga kan vara effektiva för att minska mensvärken. Att sträcka ut musklerna i ryggen, höfterna och magen kan hjälpa till att minska spänningarna i kroppen och lindra smärtan.

Här är några enkla stretchövningar du kan prova på:

 • Katten/kon: Gör denna övning på alla fyra. Böj dig framåt med ryggen rundad (som en katt) och sedan bakåt med ryggen svankad (som en ko). Upprepa flera gånger.

 • Benhängande mot vägg: Ligg på golvet med rumpan intill en vägg. Låt benen vila rakt upp mot väggen.

 • Ryggstretch: Ligg på golvet med böjda knän. Lyft upp höfterna och pressa upp ryggen mot taket.

Andningsövningar

Andningsövningar kan också vara effektiva för att lindra smärta under menstruationen. Genom att fokusera på din andning kan du slappna av i kroppen och minska stressen som kan orsaka mensvärk.

Här är en enkel andningsövning du kan prova på:

 • Djupandning: Sitt eller ligga ner bekvämt. Placera en hand på magen och en hand på bröstet. Andas in djupt genom näsan så att magen fylls med luft. Håll andan i några sekunder och släpp sedan ut luften genom munnen.

Värme

Att använda en värmedyna eller varmvattenflaska på magen kan också ge lindring vid mensvärk.

Sammanfattning av orsakerna till mensvärk och hur man kan behandla och lindra symtomen

Mensvärk är vanligt förekommande hos kvinnor i fertil ålder och kan orsakas av flera faktorer. Det är viktigt att vara medveten om symptomen på mensvärk för att kunna behandla och lindra dem på bästa sätt. I denna artikel har vi sammanfattat de vanligaste orsakerna till mensvärk, när du bör söka vård, olika behandlingsalternativ samt tips för att lindra symtomen.

Några vanliga symptom på mensvärk inkluderar smärta i nedre delen av magen, ryggont, huvudvärk och illamående. Om din mensvärk är så svår att den hindrar dig från att utföra dagliga aktiviteter eller om den varar längre än några dagar bör du söka medicinsk hjälp.

Det finns flera alternativ för behandling av mensvärk, inklusive receptbelagda läkemedel som smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. Förutom medicinering kan vissa livsstilsförändringar också bidra till att minska symtomen på mensvärk. Till exempel kan regelbunden motion, en balanserad kosthållning samt undvikande av alkohol och koffein under menstruationscykelns gång hjälpa till.

För personer som vill prova naturliga metoder finns det flera tips för att lindra symtomen på mensvärk. Värmebehandling, såsom en varm kompress eller en varmvattenflaska på nedre delen av magen, kan hjälpa till att lindra smärtan. Övningar som yoga och stretching kan också bidra till att minska symtomen på mensvärk.

I sammanfattning är det viktigt att vara medveten om orsakerna till mensvärk och hur man kan behandla och lindra symtomen. Om du lider av svår mensvärk bör du söka medicinsk hjälp för att hitta den bästa behandlingen för dig.

Vanliga frågor om mensvärk

Vad orsakar mensvärk?

Mensvärk orsakas vanligtvis av livmoderns sammandragningar när dess slemhinna stöts ut under menstruationscykelns gång.

Kan kosthållningen påverka mensvärken?

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se