Varför svettas jag så mycket? Introduktion till hyperhidros

Har du någonsin undrat varför du svettas så mycket, även när det inte är varmt eller när du inte tränar? Det kan vara ett tecken på hyperhidros – en medicinsk term som beskriver överdriven svettning. Hyperhidros kan påverka olika delar av kroppen, men den vanligaste typen är fokal hyperhidros som påverkar specifika områden på huden, som händerna, fötterna och armhålorna. Ibland kan överdriven svettning också orsakas av medicinska tillstånd eller läkemedel, vilket kallas sekundär hyperhidros.

Svettning regleras av nervsystemet och kan påverkas av olika faktorer, inklusive stress och värme. Om du lider av hyperhidros finns det dock råd att få för att hantera överdriven svettning i specifika områden på huden. Så om du undrar varför du svettas så mycket, kanske det är dags att undersöka möjligheten att ha hyperhidros och ta reda på hur man kan hantera detta tillstånd.

Vad är hyperhidros och varför händer det?

Hyperhidros är en medicinsk term som beskriver överdriven svettning

Hyperhidros är ett tillstånd där kroppen producerar mer svett än vad som behövs för att reglera kroppstemperaturen. Detta leder till en överdriven svettning som kan påverka livskvaliteten negativt. Hyperhidros kan drabba olika delar av kroppen, men de vanligaste områdena är händerna, handflatorna, fötterna och underarmarna.

Handsvett är ett vanligt symptom på hyperhidros, särskilt på handflatorna

Handsweating orsakas av en överaktivitet i kroppens svettkörtlar och kan vara både fysiskt och psykiskt besvärande. Många personer med hyperhidros upplever att det begränsar deras möjlighet att utföra vissa aktiviteter eller interagera socialt med andra människor. Handsvett kan också leda till obehagliga luktproblem och hudirritationer.

Orsaken till hyperhidros är inte helt klarlagd, men det kan bero på en överaktivitet i kroppens svettkörtlar

Det finns två huvudtyper av hyperhidros: primär (idiopatisk) och sekundär hyperhidros. Primär hyperhidros har ingen tydlig orsak utan antas bero på en genetisk predisposition för överaktiva svettkörtlar. Sekundär hyperhidrosis å andra sidan uppstår på grund av någon annan sjukdom eller medicinering.

Primär hyperhidros kan behandlas med olika metoder, inklusive antiperspiranter, botulinumtoxin (Botox) injektioner och kirurgiska ingrepp. Antiperspiranter som innehåller aluminiumklorid är den vanligaste behandlingen för primär hyperhidros. Dessa produkter appliceras på huden och blockerar tillfälligt svettkörtlarna från att producera svett.

Botulinumtoxin injektioner fungerar genom att blockera nervsignalerna som styr svettkörtlarna. Effekten av en sådan behandling varar vanligtvis i flera månader innan det behöver upprepas. Kirurgisk ingrepp innebär att man helt enkelt tar bort de överaktiva svettkörtlarna i området där hyperhidrosen uppstår.

Symtom på hyperhidros att vara uppmärksam på

Hyperhidros är en sjukdom som kännetecknas av överdriven svettning i specifika områden av kroppen. Detta kan orsaka sociala och psykologiska besvär för de som lider av det. I denna artikel kommer vi att titta närmare på symtomen på hyperhidros, dess orsaker och behandlingsalternativ.

Symtom på hyperhidros

De vanligaste symtomen på hyperhidros inkluderar:

 • Överdriven svettning i specifika områden av kroppen såsom armhålorna, händerna, fötterna eller ansiktet.

 • Svettningar som uppstår utan någon uppenbar anledning eller utlösande faktor.

 • Svettningar som stör din dagliga rutin och aktiviteter.

Om du upplever dessa symtom bör du söka medicinsk hjälp för att fastställa en korrekt diagnos.

Orsaker till hyperhidros

Kroppens sätt att reglera temperaturen kan vara en faktor som bidrar till hyperhidros. Andra möjliga orsaker kan inkludera:

 • Hormonella obalanser

 • Ärftlighet

 • Neurologiska sjukdomar

 • Infektioner

 • Vissa läkemedel

Det är viktigt att identifiera den underliggande orsaken till din hyperhidros för att kunna välja rätt behandlingsalternativ.

Behandling av hyperhidros

Det finns flera metoder för att behandla hyperhidros, inklusive mediciner och kirurgi.

 • Antiperspiranter: Starka antiperspiranter som innehåller aluminiumklorid kan hjälpa till att minska svettproduktionen.

 • Mediciner: Vissa läkemedel kan användas för att blockera signaler från nerverna som utlöser svettning.

 • Botox-injektioner: Injektioner av botulinumtoxin kan hjälpa till att minska svettproduktionen i specifika områden av kroppen.

 • Kirurgi: Om andra behandlingsalternativ inte fungerar kan kirurgi vara ett alternativ. En operation som kallas sympatektomi innebär att en del av det sympatiska nervsystemet tas bort för att minska svettningen.

Det är viktigt att diskutera alla behandlingsalternativ med din läkare för att hitta den bästa lösningen för dig.

Tips och råd för att hantera hyperhidros

Drick mycket vatten för att hålla kroppen sval

När du lider av hyperhidros, är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att hålla kroppen sval. När din kroppstemperatur stiger, kan det öka svettningen. Genom att dricka tillräckligt med vatten kan du hjälpa din kropp att reglera temperaturen och minska svettning.

Förutom vatten kan du också prova andra drycker som hjälper till att hålla dig hydrerad, såsom kokosvatten eller sportdrycker. Dessa drycker innehåller elektrolyter som hjälper till att återställa balansen i kroppen.

Undvik koffein och alkohol som kan öka svettning

Koffein och alkohol är två ämnen som kan öka svettningen hos personer med hyperhidros. Koffein finns i många drycker, inklusive te, läsk och energidrycker. Alkohol kan också öka svettningen genom att utvidga blodkärlen i huden.

Försök undvika dessa ämnen eller minska ditt intag av dem om du märker en koppling mellan deras konsumtion och din ökade svettning.

Använd antiperspirant med hög koncentration av aluminiumklorid

Antiperspiranter är ett vanligt verktyg för personer som lider av hyperhidros. De fungerar genom att blockera porerna på huden, vilket minskar mängden svett som produceras. För att få mest effekt av din antiperspirant, välj en med hög koncentration av aluminiumklorid.

Det är viktigt att notera att antiperspiranter inte är samma sak som deodoranter. Deodoranter hjälper till att maskera dålig lukt orsakad av svett, medan antiperspiranter faktiskt minskar mängden svett som produceras.

Välj kläder av naturliga material som andas, som bomull eller linne

När du lider av hyperhidros kan valet av kläder vara avgörande för att minska svettning. Kläder gjorda av syntetiska material kan göra det svårare för huden att andas och öka svettningen. Istället bör du välja kläder gjorda av naturliga material som bomull eller linne.

Dessa material låter huden andas och absorberar fukt bättre än syntetiska tyger.

Behandlingsalternativ för hyperhidros

Antiperspiranter är en vanlig behandling för hyperhidros.

Antiperspiranter är den första linjens behandling mot överdriven svettning. De fungerar genom att blockera svettkörtlarna och minska frisättningen av svett. Det finns flera olika typer av antiperspiranter tillgängliga, inklusive de som innehåller aluminiumklorid eller zinkpyritionat. Aluminiumkloridbaserade antiperspiranter anses vara mest effektiva och kan köpas receptfritt på apoteket eller online.

För att använda antiperspiranten korrekt, applicera den på torr hud vid sänggåendet. Tvätta sedan området med tvål och vatten på morgonen innan du applicerar din vanliga deodorant. Det kan ta några dagar eller veckor innan du ser resultat från antiperspiranten, men när det väl börjar fungera kan det hjälpa dig att hantera dina symtom effektivt.

Botulinumtoxininjektioner kan minska svettproduktionen i upp till sex månader.

Botulinumtoxininjektioner är en annan behandlingsmetod som används för att behandla hyperhidros. Injektionerna fungerar genom att blockera nervimpulserna som styr svettkörtlarna, vilket minskar produktionen av svett. Effekten av botulinumtoxininjektioner varierar från person till person, men resultaten kan hålla i sig i upp till sex månader innan ytterligare behandling behövs.

Injektionerna görs vanligtvis av en läkare och tar bara några minuter att utföra. För att se bästa resultat, rekommenderas det att du undviker träning eller andra aktiviteter som kan öka din kroppstemperatur under de första 24 timmarna efter injektionen.

Sympatektomi är en kirurgisk behandling som kan minska svettproduktionen permanent.

Sympatektomi är en kirurgisk behandling som används för att minska produktionen av svett genom att ta bort eller blockera nerverna som styr svettkörtlarna. Detta görs vanligtvis genom små snitt i huden, och proceduren tar vanligtvis bara några timmar att slutföra.

Sympatektomi anses vara den mest effektiva behandlingen mot hyperhidros och kan ge permanent lindring från symtomen.

Antiperspirant – en bra startpunkt för att hantera överdriven svettning

Effektivt sätt att minska svettning och svettlukt

Svettningar är en naturlig process som hjälper kroppen att reglera temperaturen. Men när du svettas för mycket kan det bli irriterande och pinsamt, särskilt om det leder till obehaglig lukt eller fläckar på kläderna. En antiperspirant kan vara ett effektivt sätt att minska mängden svett och lukt.

Antiperspiranter fungerar genom att blockera svettkörtlarna med aluminiumföreningar. Detta minskar mängden svett som utsöndras från kroppen. Deodoranter däremot, maskerar bara lukten av svetten utan att påverka själva svettningen.

Mediciner och läkemedel

Det finns mediciner och läkemedel som kan hjälpa till att förebygga överdriven svettning, men de är ofta dyrare och kräver recept från en läkare. Antiperspiranter är en billigare lösning som du kan köpa utan recept på apoteket eller i livsmedelsbutiker.

Om din överdrivna svettning inte förbättras med antiperspiranter eller andra huskurer, bör du kontakta din läkare för ytterligare behandling. Din läkare kan ordinera starkare antiperspiranter eller mediciner som minskar aktiviteten i dina svettkörtlar.

Användningsinstruktioner

För bästa resultat, applicera antiperspiranten på ren och torr hud. Applicera den på kvällen innan du går och lägger dig så att den kan absorberas i huden över natten. På morgonen, tvätta av eventuellt överskott av antiperspirant.

Det är också viktigt att använda rätt mängd antiperspirant. För mycket kan orsaka irritation eller kladdiga fläckar på kläderna. En till två strykningar per armhåla är vanligtvis tillräckligt.

Andra tips för att hantera svett

Förutom antiperspiranter finns det andra saker du kan göra för att minska överdriven svettning:

 • Undvik koffein och kryddstark mat som kan öka svettproduktionen.

 • Tvätta dina kläder ofta för att undvika obehaglig lukt.

 • Använd parfymer eller doftfria produkter för att maskera lukt.

Absolut torr – en populär svettbekämpare vid hyperhidros

Hyperhidros, eller överdriven svettning, kan vara en mycket besvärlig sjukdom som påverkar många människor. Det finns dock behandlingsalternativ att ta till för att lindra symtomen. Ett av de mest populära alternativen är Absolut torr, en produkt som fungerar genom att blockera svettkörtlarna. Här är allt du behöver veta om denna effektiva svettbekämpare.

Hur fungerar Absolut torr?

Absolut torr fungerar genom att blockera svettkörtlarna och därmed minska mängden svett som produceras. Produkten kan användas på olika delar av kroppen, inklusive handflator, fotsulor och underarmar. Genom att minska svettnivåerna med upp till 80% kan Absolut torr hjälpa personer med hyperhidros att känna sig mer bekväma i sin egen kropp.

Andra behandlingsalternativ för hyperhidros

Förutom Absolut torr finns det andra behandlingsalternativ för hyperhidros som kan vara värda att prova. Botulinumtoxin-injektioner är ett annat alternativ som kan minska mängden svett som produceras genom att blockera nervimpulserna till de körtlar som orsakar överdriven svettning. En annan metod är användning av specialdesignade fotsulor för att absorbera fotsvett och hålla fötterna torra och bekväma.

Tips för att hantera hyperhidros

Förutom behandlingar finns det också en rad tips som kan hjälpa till att hantera hyperhidros. Att tvätta sig regelbundet och använda antiperspirant kan hjälpa till att minska svettproduktionen. Det är också viktigt att hålla kroppstemperaturen nere genom att undvika varma miljöer och kläder som inte andas.

För personer med fotsvett kan det vara bra att byta skor under dagen för att hålla fötterna torra. Det kan också vara en god idé att ha flera par skor så att man inte behöver använda samma par dag efter dag.

Varför svettas jag så mycket?

Hyperhidros kan bero på många faktorer, inklusive genetik, hormonella obalanser och vissa mediciner.

När bör jag söka vård för överdriven svettning?

Överdriven svettning kan vara ett tecken på hyperhidros som kan ha en negativ inverkan på din livskvalitet. Om du upplever att ditt dagliga liv påverkas av överdriven svettning, är det viktigt att du söker medicinsk hjälp.

Att hantera hyperhidros kan vara utmanande, men det finns många behandlingsalternativ tillgängliga. Det är viktigt att tala med din läkare om dina symtom och diskutera vilken behandling som passar dig bäst.

Antiperspiranter är ofta den första linjens behandling vid hyperhidros och kan hjälpa till att minska svettproduktionen. Andra alternativ inkluderar receptbelagda antiperspiranter, botulinumtoxininjektioner och kirurgiska ingrepp.

Det finns också olika sätt att hantera hyperhidros i vardagen, såsom att undvika utlösande faktorer och använda kläder gjorda av andningsbara material.

Om du lider av överdriven svettning bör du inte ignorera det eller försöka hantera det själv. Sök medicinsk hjälp för att hitta rätt behandling för dig.

Vanliga frågor (FAQs)

1. Vad orsakar hyperhidros?

Hyperhidros kan orsakas av flera faktorer, inklusive genetik, hormonella obalanser och nervsystemets funktion.

2. Vilken typ av läkare ska jag kontakta angående min överdrivna svettning?

Du kan börja med att kontakta din husläkare, som kan hänvisa dig till en hudläkare eller annan specialist om det behövs.

3. Kan kost och motion påverka hyperhidros?

Det finns ingen specifik diet eller övning som kan bota hyperhidros, men vissa livsstilsförändringar kan hjälpa till att minska symtomen.

4. Är det vanligt med hyperhidros?

Ja, hyperhidros är ganska vanligt och drabbar cirka 3% av befolkningen.

5. Vilken behandling är mest effektiv för hyperhidros?

Behandlingen beror på personens individuella symtom och situation. Antiperspiranter är ofta den första linjens behandling, men andra alternativ inkluderar botulinumtoxininjektioner och kirurgiska ingrepp.

6. Är det möjligt att bli av med hyperhidros helt och hållet?

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se