Introduktion till varför foten somnar

Har du någonsin känt den obehagliga känslan när din fot plötsligt somnat? Det är ett vanligt fenomen som oftast är ofarligt, men kan vara smärtsamt och störande. Varför händer det här egentligen?

Det finns flera faktorer som kan leda till att en del av kroppen, som exempelvis benet eller foten, domnar bort. Det kan bero på att nerverna i området har blivit klämda eller skadade på grund av att du suttit eller legat på en del av kroppen under en längre tid. Det kan också bero på dålig cirkulation i området.

Att uppleva att ens fot somnar är oftast inte något allvarligt och går över efter en kort tid. Men om det händer ofta eller orsakar ont kan det vara värt att kontakta en läkare för prover och undersökning.

Så nästa gång din fot domnar bort, oroa dig inte för mycket – det är oftast helt normalt och ingenting att bekymra sig över i längden.

Orsaker till stickningar i fötter och händer

Stickningar i händer och fötter är ett vanligt problem som kan orsaka smärta och besvär. Det finns flera orsaker till dessa stickningar, inklusive nervskador, bristande blodcirkulation och tryck på nerverna.

Nervskador

Nervskador är en vanlig orsak till stickningar i händer och fötter. Detta kan bero på skador på nervtrådar som leder signaler från hjärnan till huden. Nervskador kan också uppstå på grund av sjukdomar såsom polyneuropati eller karpaltunnelsyndrom.

Om du upplever pirrningar eller stickningar i dina händer eller fingrar kan det vara en indikation på att du lider av karpaltunnelsyndrom. Detta beror på att trycket på nerverna i handleden ökar när du använder handen mycket eller sover med handen böjd under en längre tid.

För att lindra besvären vid karpaltunnelsyndrom kan du använda inlägg för att minska trycket på nerverna. Du kan också ta läkemedel för att lindra smärtan.

Bristande blodcirkulation

Bristande blodcirkulation är en annan vanlig orsak till stickningar i händer och fötter. Detta beror oftast på trånga kläder eller skor som hindrar blodflödet till de drabbade områdena.

Om du upplever stickningar i dina fötter kan det bero på att du har ont i fötterna eller beroende på hur du sitter. Att sitta med benen korsade kan minska blodflödet till fötterna och orsaka stickningar.

För att lindra besvären vid bristande blodcirkulation kan du prova att byta ut trånga kläder och skor mot mer löst sittande alternativ. Du kan också överväga att ta en kort promenad för att öka blodflödet till dina händer och fötter.

Tryck på nerverna

Tryck på nerverna är en annan vanlig orsak till stickningar i händer och fötter. Detta beror oftast på dåligt positionerad kroppshållning eller tryck från omgivande vävnad.

Om du upplever stickningar i dina händer eller fingrar kan det bero på trycket från omgivande vävnad som muskler, senor eller bindväv.

Vad händer när foten somnar?

Nervsignalerna störs

När vi sitter eller ligger på en del av kroppen under en längre tid kan nervsignalerna till den delen av kroppen störas. Detta beror på att trycket från vår kroppsvikt hindrar nerverna från att fungera korrekt. Resultatet blir att foten “somnar” och förlorar känsel.

Minskad blodcirkulation

En annan orsak till varför fötterna kan somna är minskad blodcirkulation. Om blodflödet till fötterna begränsas, kan det leda till syrebrist och domningar i fötterna. Detta kan hända om du sitter med benen i kors under en längre tid eller om du bär för trånga skor.

Förlorad känsel

När foten somnar mister vi känseln i den delen av foten som påverkas. Detta beror på att nervimpulserna inte längre når hjärnan korrekt, vilket gör att vi inte kan känna något i foten.

Förutom obehaget och smärtan som ofta uppstår när man rör på en “sovande” fot finns det också andra faktorer som kan spela in vid domningar i fötterna. Bland annat kan diabetes, ryggproblem eller cirkulationsproblem vara orsaken till problemet.

Det bästa sättet att undvika domningar i fötterna är genom att se till att man rör sig regelbundet och undviker att sitta eller stå stilla under för långa perioder. Det är också viktigt att se över sin skor och välja skor som passar bra och inte sitter för trångt.

Om du upplever domningar i fötterna regelbundet bör du söka hjälp från en läkare för att utesluta eventuella underliggande sjukdomar.

Effekterna av att foten somnar på kroppen

Balansproblem

När en fot somnar, förlorar kroppen sin naturliga balans. Detta beror på att kroppens muskler och nerver inte fungerar korrekt när foten är i denna form av “dvala”. När du står upp eller går med en sovande fot, kan det vara svårt att upprätthålla din normala hållning och balans. Detta kan göra dig mer benägen att falla eller snubbla.

Svårighet att gå normalt

Förutom balansproblemen kommer även gångstilen vara annorlunda när en fot somnar. Eftersom musklerna i den sovande foten inte fungerar ordentligt, kan det vara svårt att sätta ner foten ordentligt på marken. Det kan också kännas som om du går på tårna eller halva foten istället för hela fotsulan.

Ökad risk för skador

En sovande fot ökar risken för skador eftersom kroppens naturliga skyddsmekanismer inte fungerar ordentligt. Om du till exempel trampar snett eller snubblar när din fot är i detta tillstånd, har du större chans att skada dig själv än om din fot var vaken och aktiv.

Foten kan också bli mycket kallare än resten av kroppen när den är i detta tillstånd. Detta beror på minskad blodcirkulation till det området. Om du sitter still länge med en sovande fot kan det leda till att foten blir domnad och känslolös. Detta kan vara farligt eftersom du inte kommer att kunna känna om något skadar foten eller om du trampar på något vasst.

Sammanfattningsvis är det viktigt att undvika att låta fötterna somna för länge. Om din fot somnar, försök röra på den så snart som möjligt för att återställa normal blodcirkulation. Om du upplever regelbundet problem med nedsatt blodcirkulation i dina fötter, bör du kontakta din läkare för att se om det finns underliggande hälsoproblem som behöver behandlas.

Att ta hand om våra fötter är viktigt eftersom de bär upp hela vår kroppsvikt och hjälper oss att gå och stå upp.

Domningar – Orsak, symptom och behandling

Att uppleva domningar i kroppen kan vara en obehaglig upplevelse. Det är vanligt att man känner en stickande eller pirrande känsla i huden när man lider av domningar. Men vad orsakar egentligen domningar och när ska man söka medicinsk hjälp?

Vad är domningar?

Domningar uppstår när nerverna som förmedlar information mellan hjärnan och resten av kroppen skadas eller påverkas på något sätt. Detta kan leda till att man tappar känseln i en del av kroppen eller att det uppstår en stickande eller pirrande känsla.

Symptom på domningar

Symptomen på domningar kan variera beroende på vad som orsakat dem. Vanliga symptom inkluderar:

 • Stickande eller pirrande känsla

 • Förlust av känsel

 • Känsla av “nålar och vassa föremål”

 • Svaghet i musklerna

Orsaker till domningar

Det finns många olika faktorer som kan orsaka domningar, från något så enkelt som att sitta med benen i kors för länge till allvarliga sjukdomar som multipel skleros (MS) och stroke. Här är några vanliga orsaker:

Skador

Skador på nerverna kan leda till domningar. Detta kan ske vid exempelvis ett fall, en bilolycka eller om man har suttit fel under en längre tid.

Sjukdomar

Vissa sjukdomar kan också orsaka domningar. Exempel på sjukdomar som kan leda till domningar inkluderar:

 • Multipel skleros (MS)

 • Diabetes

 • Stroke

 • Guillain-Barrés syndrom

Andra faktorer

Andra faktorer som kan orsaka domningar inkluderar:

 • Kyla eller tryck mot en nerv

 • Brist på vitaminer eller mineraler i kroppen, särskilt vitamin B12 och magnesium

 • Alkoholism eller droganvändning

Behandling av domningar

Behandlingen av domningar beror på vad som orsakat dem. I vissa fall kan det räcka med att man ändrar sin livsstil för att bli av med symtomen.

Foten domnar – vad ska jag göra? Läkarens råd

Rör på foten försiktigt för att öka blodcirkulationen

Att röra på foten försiktigt kan hjälpa till att öka blodcirkulationen och minska domningar. Detta är särskilt viktigt om du sitter eller står under en längre period, eftersom det kan leda till minskad blodtillförsel till benen och fötterna. Om du märker att din fot börjar domna, sträck ut och böj på tårna några gånger för att stimulera musklerna i foten. Du kan också prova att rotera anklarna eller promenera runt i rummet.

Undvik sittande eller stående under långa perioder utan paus

Att undvika sittande eller stående under långa perioder utan paus kan också hjälpa dig att undvika domningar i fötterna. Om du arbetar vid ett skrivbord hela dagen, se till att ta regelbundna pauser för att sträcka på benen och gå runt lite. Om du jobbar inom vården eller andra yrken där du måste stå upp länge, se till att ta små pauser då och då för att sätta dig ner och vila dina fötter.

Kontakta läkare vid ihållande problem

Om dina fötter fortsätter att domna trots dessa åtgärder, kan det vara ett tecken på ett mer allvarligt hälsoproblem som kräver medicinsk vård. Din läkare kan utföra en grundlig undersökning för att fastställa orsaken till dina domningar och rekommendera lämplig behandling. Om du upplever andra symtom som ryggsmärtor eller svårigheter att gå, bör du kontakta din vårdcentralen omedelbart för hjälp.

Frågor och hjälp från läkaren

Det är alltid viktigt att tala med din läkare om eventuella hälsoproblem, inklusive domningar i fötterna. Din läkare kan svara på dina frågor och ge dig råd om hur du kan hantera dina symptom. Om du har några oroande symtom, såsom kraftig smärta eller förlust av känsel i benet eller foten, bör du söka medicinsk vård omedelbart.

Gradvis försämrad känsel i fötterna – när bör man söka vård?

Svårt att känna smärta eller temperaturförändringar i fötterna

Om du har svårt att känna smärta eller temperaturförändringar i dina fötter, kan det vara ett tecken på en gradvis försämrad känsel. Detta är vanligtvis en indikation på perifer neuropati, vilket innebär att nervsystemet som styr muskler och sensoriska funktioner utanför hjärnan och ryggmärgen inte fungerar korrekt.

Perifer neuropati kan ha flera orsaker, inklusive diabetes, alkoholism, vitaminbrist, autoimmuna sjukdomar och infektioner. Om du upplever dessa symtom är det viktigt att boka in en tid hos din läkare för att undersökas.

Historia av diabetes, högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdomar

Personer med diabetes löper större risk för perifer neuropati eftersom höga nivåer av glukos i blodet över tid kan skada nerverna. Detta kan leda till symtom som domningar, stickningar och smärta i benen och fötterna.

Högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar kan också öka risken för perifer neuropati genom att minska blodflödet till nerverna. Om du har en historia av någon av dessa sjukdomar och upplever symtom på gradvis försämrad känsel i fötterna, bör du söka vård för att utvärdera ditt tillstånd.

Symtomen har varit ihållande under en längre tid

Om symtomen på gradvis försämrad känsel i fötterna har varit ihållande under en längre tid är det viktigt att söka vård. Detta kan indikera att tillståndet fortskrider och kan leda till allvarligare komplikationer.

En läkare kommer att utföra en fysisk undersökning och be om din sjukdomshistoria för att fastställa orsaken till dina symtom. Beroende på orsaken kan behandlingen variera från livsstilsförändringar, medicinering eller kirurgi.

Att ta hand om dina fötter är viktigt för att minska risken för perifer neuropati och andra fotproblem. Här är några tips:

 • Tvätta fötterna dagligen med ljummet vatten och mild tvål.

Avslutning av varför foten somnar

Nu vet du vad som orsakar stickningar i fötter och händer, vad som händer när foten somnar, effekterna av att foten somnar på kroppen, samt vad du ska göra om din fot domnar. Det är viktigt att uppmärksamma gradvis försämrad känsel i fötterna och söka vård om det behövs.

För att undvika att din fot domnar är det viktigt att röra på dig regelbundet, särskilt om du sitter still under en längre tid. Att ha en bra hållning kan också minska risken för att få stickningar i fötterna och händerna.

Kom ihåg att konsultera en läkare om du har allvarliga symtom eller oroar dig över dina stickningar eller domningar.

Vanliga frågor

Vad är de vanligaste orsakerna till stickningar i fötter och händer?

De vanligaste orsakerna till stickningar i fötter och händer inkluderar dålig blodcirkulation, nervproblem, vitaminbrist och ångest.

Hur kan jag undvika att min fot domnar?

För att undvika att din fot domnar är det viktigt att röra på dig regelbundet, särskilt om du sitter still under en längre tid. Att ha en bra hållning kan också minska risken för att få stickningar i fötterna och händerna.

När bör jag söka vård för gradvis försämrad känsel i mina fötter?

Du bör söka vård om du upplever gradvis försämrad känsel i dina fötter, särskilt om det påverkar din dagliga aktivitet eller orsakar smärta.

Vad ska jag göra om min fot domnar?

Om din fot domnar bör du röra på den för att återställa blodflödet. Om domningen inte går över eller är ovanligt smärtsam bör du konsultera en läkare.

Vilken typ av läkare ska jag kontakta om jag har stickningar eller domningar i mina fötter?

Du kan kontakta din husläkare eller en neurolog för att få hjälp med stickningar och domningar i dina fötter.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se