Men hur vet man egentligen vilken brandsläckare som funkar bäst? Här kommer några tips och råd gällande detta:

Brandsläckare följer en viss standard
I Sverige har vi en egen sådan, som dock följer den gällande gemensamma europeiska standarden till största del. Så du bör alltid kontrollera vilken märkning brandsläckaren du intresserar dig för har, för att se att den lever upp till denna standard.

Bäst brandsläckare

Brandsläckare kan innehålla olika material
De vanligaste materialen är skum, vatten, pulver eller koldioxid, men även andra material kan förekomma. Olika material har olika fördelar och nackdelar, så en bra början för dig som vill komma igång med att välja en lämplig brandsläckare kan vara att läsa på om dessa material. Olika material kan även vara olika bra på att släcka vissa typer av bränder (dvs. bränder på olika material), men för hemmabruk, och för så kallad all round släckning är i regel pulver och skumsläckare bäst.

Olika brandsläckare behöver olika underhåll
Den mest underhållsfria brandsläckaren är pulversläckaren, vilket gör att många föredrar denna släckartyp med anledning av detta. Många av de andra släckartyperna behöver nämligen laddas om eller tömmas regelbundet för att fungera på optimalt sätt, och gör man inte detta, kan de fungera mindre bra, vilket då förstås är en risk i sig. Så du måste verkligen alltid titta på vilket underhåll varje släckare behöver innan du köper en!

Man bör byta ut sin släckare regelbundet
En brandsläckare har nämligen inte en hur lång livstid som helst, så även om du kanske har en brandsläckare idag, är det inte säkert att denna är bra nog, om den är ganska gammal. I regel bör brandsläckare för hemmabruk bytas ut minst vart 10:e år.

Lär alla i familjen hur brandsläckaren fungerar
Det är givetvis inte tillräckligt att du själv vet hur brandsläckaren fungerar, utan är ni flera i familjen bör du även lära de andra familjemedlemmarna hur brandsläckaren ska användas för att vara på den säkra sidan. Just med tanke på att detta är en bra ide kan det även vara smart att välja en brandsläckare som är lätt för t.ex. barn att använda vid behov. Så undersök gärna hur användarvänliga de brandsläckare som intresserar dig är innan köp!

Jämför flera olika brandsläckare
Detta är något som är smart att göra med de flesta varor man kanske vill skaffa, och även brandsläckare. Köp med andra ord inte den första bästa brandsläckaren du stöter på, utan jämför gärna flera modeller med varandra, för att hitta den brandsläckare som passar dig bäst på alla sätt och vis, inklusive prismässigt.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se