Inredning är ett område som ligger varmt om hjärtat hos många. Ibland kan det dock vara svårt att få till den där riktigt personliga känslan i ett hem som verkligen visar upp vem det är som bor där. Någonting som idag är ganska så populärt i olika hem och som kan ge dig både ett unikt och personligt hem är en fototapet.

Fototapet finns i en mängd olika former och storlekar, vilket gör chansen att du hittar en fototapet som passar dig ganska så stor. Om du köper dig en större fototapet så kommer den oftast levererad i flera mindre delar som du får sätta ihop själv för att få till ditt fulla motiv.

Så sätter du upp en fototapet

Att sätta upp en fototapet är betydligt enklare än vad man kanske tror att det är. Det viktigaste är dock att väggen som du ska placera din tapet på är helt slät. Därför kan de ibland krävas att du spacklar väggen innan du sätter upp tapeten. Är din fototapet i en väldigt ljus färg och den ska monteras på en mörk vägg så kan du i vissa fall behöva grundmåla väggen bakom tapeten i en ljus färg. När du sätter upp tapeten börjar du alltid med delen som ska sitta högst upp i det vänstra hörnet. Pensla på lim på en tapetvåd i taget och låt den verka i ett par minuter. Viktigt att komma ihåg är att man jämt emot vanliga tapeter inte får vika ihop delarna i en fototapet! När du placerar bilden på väggen kan du använda dig av ett vattenpass för att bilden ska hända rakt. Släta sedan ut luftbubblor med en svamp eller borste och fortsätt sedan med nästa del av tapeten.

Olika motiv

Fototapet finns idag men en mängd olika motiv för att passa i ditt hem. Ett motiv som nog många kommer att tänka på när man talar om just fototapet är en vy av New Yorks världskända skyskrapor. Detta är ett motiv som många väljer att ta in i sitt hem på olika vis. Ett annat ganska klassiskt motiv för en fototapet är en sandstrand med palmer och klarblått vatten. En bild som denna kan ge en ganska så rofylld känsla till ett rum och kanske är det just den känslan man är ute efter.

Själva designen på motivet på fototapeten kan vara i en mängd olika stilar. Vanligast är att bilden består av ett fotografi, men det finns även fototapeter som är illustrerade teckningar eller animerade bilder. Ibland kan man hitta fototapeter med välkända eller okända mönster som kan vara snygga att piffa upp ditt hem med.

Idag kan man köpa fototapeter på en mängd olika ställen. Vanligast är att besöka ditt närmaste byggvaruhus eller din närmaste målarfirma som har tapeter av olika slag i sitt sortiment. Här kan du direkt få hjälp att hitta en tapet som passar dig och ditt hem av professionell och kunnig personal som kan guida dig.

Billiga fototapeter

Att köpa sin fototapet på nätet är ett alternativ som allt fler väljer att använda sig. av. Man kan här komma åt ett bredare bildutbud än vad man kanske kan göra i en butik med begränsad yta.

Designa sin egna fototapet

Idag erbjuder många av de nätbutiker som säljer fototapeter tjänsten att själv designa sin egen fototapet. Du laddar då upp den önskade bilden på företagets hemsida och den slutliga produkten blir en gigantisk förstoring av din valda bild. Du kan då antingen plocka en bild som du tycker om från nätet, använda en bild på din häst eller varför inte klä en hel vägg med ett stort familjeporträtt. En personlig bild på väggen kan göra ditt hem mycket mer personligt och ombonat.

Idag prissätts en fotovägg oftast utifrån hur stor den är. Om du beställer en fototapet över nätet kan du ofta ange dina önskade mått för bilden och betalar utifrån det ett kvadratmeterpris beroende på hur stor bild du vill ha. Köper du en fototapet som endast finns i en förutbestämd storlek så kan priserna skilja sig en del mellan olika butiker. Ett tips är därför att jämföra olika alternativ innan du slutligen gör ditt köp. Om du ska köpa en fototapet till ett barnrum kan priset vara extra viktigt, då du kanske vill byta ut tapeten inom ett par år.

Om man inte vill sätta fototapet på en hel vägg så finns det även mindre modeller av fototapeter som man kan sätta på till exempel en dörr. Dessa kallas för dörrtapet och kan vara en bra början om du är lite osäker på om en fototapet skulle passa i ditt hem.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se