Introduktion till blåsor i munnen

Har du någonsin upplevt smärtsamma blåsor i munnen och undrat varför de uppstår? Det finns flera anledningar till varför man kan få blåsor i munnen, som förkylningsblåsor eller svampinfektion. Blåsorna kan bildas på läpparna, tänderna och andra delar av munhålan.

Vanliga orsaker till blåsor är skador på blodkärl, knoppar eller svullnad från snusning eller tandborste. De kan också orsakas av virusinfektioner, allergier och stress. Oavsett orsaken är det viktigt att behandla blåsorna för att minska obehaget och risken för infektion.

Om du har upplevt blåsor på tungan eller under tungan undrar du kanske vad det beror på. En vanlig orsak till detta är afte, en typ av sår som oftast uppstår på insidan av kinderna, läpparna eller tungan. Afte kan vara smärtsamt men går oftast över inom en vecka.

Svampinfektioner kan också orsaka blåsor i munnen, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar. Om du misstänker att du har en svampinfektion bör du söka vård för att få rätt behandling.

Vanliga orsaker till blåsor i munnen

Virus och bakterier kan orsaka blåsor i munnen

Blåsor i munnen är vanligtvis ofarliga. De uppstår när slemhinnan i munnen skadas eller irriteras. En av de vanligaste orsakerna till blåsor i munnen är virus och bakterier. Till exempel kan en förkylning eller influensa leda till att man får blåsor i munnen. Herpes simplex-viruset (HSV-1) är också en vanlig orsak till blåsor runt läpparna och inne i munnen.

Andra virus som kan orsaka blåsor inkluderar:

 • Varicella zoster-virus, som även är ansvarig för vattkoppor och bältros.

 • Coxsackievirus, vilket kan leda till hand-, fot- och munsjuka.

Bakterieinfektioner som streptokocker kan också leda till besvär med blåsor i munnen.

Skador på munnen kan också leda till besvär med blåsor

Skador på slemhinnan i munnen kan också leda till problemen med blåsor. Till exempel om du biter dig själv på kinden eller tungan, eller om du bränner dig på mat eller dryck som är för varm, så kan det resultera i att du får en liten blisterliknande svullnad.

Andra faktorer som kan skada slemhinnan inkluderar:

 • Hårda borstar eller tandtråd vid tandborstning.

 • Tandproteser som inte passar ordentligt.

 • Tugga tobak eller tuggummi under en längre tid.

Vissa sjukdomar, som tarmsjukdomar, kan vara en orsak till blåsor i munnen

Vissa sjukdomar och hälsotillstånd kan också leda till besvären med blåsor i munnen. Till exempel kan tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit orsaka blåsor i munnen. Andra hälsotillstånd som kan leda till blåsor inkluderar:

 • Celiaki

 • Behçets sjukdom

 • Lupus

Det är viktigt att notera att om du ofta får blåsor i munnen utan någon uppenbar anledning, så bör du söka medicinsk hjälp för att utesluta eventuella allvarliga underliggande sjukdomar.

Symptom på blåsor i munnen

Blåsor i munnen kan vara mycket smärtsamma och obehagliga. De kan också indikera en underliggande sjukdom som herpes eller andra virusinfektioner. I denna artikel kommer vi att diskutera symtomen på blåsor i munnen och vad de kan betyda.

Smärta och obehag

Smärta och obehag är vanliga symtom på blåsor i munnen. Sår bildas oftast på insidan av kinderna, läpparna eller tungan, vilket gör det svårt att äta eller dricka. Det kan också vara svårt att prata eller borsta tänderna eftersom rörelsen av käken kan orsaka smärta.

Sjukdomar som orsakar blåsor i munnen

Blåsor i munnen kan vara ett symptom på olika sjukdomar, inklusive:

 • Munherpes: Detta är en vanlig virussjukdom som orsakar små blåsor runt läpparna och ibland inne i munnen.

 • Hand-, fot- och munsjuka: En annan virussjukdom som ofta drabbar barn under fem år. Den orsakar små sår runt händerna, fötterna och ibland inne i munnen.

 • Afte: Dessa är små sår som bildas inne i munhålan utan någon känd orsak.

 • Behcets sjukdom: En autoimmun sjukdom som orsakar inflammationer runt kroppen, inklusive sår inne i munnen.

Olika typer av blåsor i munnen

Det finns olika typer av blåsor i munnen som kan orsaka olika symtom. Här är några exempel:

 • Herpesblåsor: Dessa små, smärtsamma blåsor bildas ofta runt läpparna och ibland inne i munnen.

 • Afte: Dessa små sår bildas oftast på insidan av kinderna, läpparna eller tungan och kan vara mycket smärtsamma.

 • Behcets sjukdom: Sår som bildas på insidan av kinderna, läpparna eller tungan kan orsaka smärta och obehag.

 • Candidiasis: En svampinfektion som kan orsaka vita fläckar inne i munnen.

När ska man söka vård för blåsor i munnen?

Blåsor i munnen är vanligt och oftast ofarliga, men det finns tillfällen när det kan vara nödvändigt att söka vård. Här är några situationer där du bör överväga att kontakta en tandläkare eller läkare.

Kontakta en tandläkare om blåsorna inte läker efter några dagar

De flesta blåsor i munnen försvinner av sig själva inom ett par dagar till en vecka. Om dina blåsor inte verkar läka, eller om de blir större eller mer smärtsamma med tiden, kan det vara värt att kontakta din tandläkare.

En tandläkare kan undersöka dina blåsor och avgöra om det finns något allvarligt problem som behöver behandlas. De kan också ge dig råd om hur du kan lindra smärtan och hjälpa till att få dina blåsor att läka snabbare.

Om du har återkommande blåsor i munnen, kan det vara värt att besöka en specialisttandläkare

Om du upplever återkommande blåsor i munnen – flera gånger per månad eller varje vecka – kan det vara tecken på ett underliggande hälsoproblem. I dessa fall kan det vara värt att besöka en specialisttandläkare som har erfarenhet av att behandla sår och infektioner i munhålan.

En specialisttandläkare kan undersöka dina blåsor och avgöra om det finns någon underliggande orsak som behöver behandlas. De kan också ge dig råd om hur du kan förebygga framtida utbrott av blåsor i munnen.

Vid allvarliga fall av blåsor i munnen kan det vara nödvändigt att söka vård på en vårdcentral eller hos läkaren

I de flesta fall är blåsor i munnen ofarliga och försvinner av sig själva inom en vecka. Men ibland kan blåsorna vara tecken på ett allvarligt hälsoproblem som kräver medicinsk behandling.

Om du upplever svår smärta, feber eller andra symtom tillsammans med dina blåsor, bör du överväga att söka vård på en vårdcentral eller hos läkaren. De kan undersöka dig och avgöra om det finns något allvarligt problem som behöver behandlas.

Diagnostisering av blåsor i munnen

Att ha blåsor i munnen kan vara smärtsamt och obehagligt. För att behandla dem effektivt är det viktigt att fastställa orsaken till såren. Diagnos av blåsor i munnen kan kräva en undersökning av munnens slemhinna för att fastställa orsaken till såren.

Orsaker till munsår

Munsår kan orsakas av virusinfektioner eller inflammation i munnens slemhinna, som oral lichen planus. Blåsor i munnen kan också uppstå på grund av visdomstanden, vilket kan kräva tandläkarvård för att behandla.

En vanlig orsak till munsår är herpes simplex-viruset (HSV). Detta virus kan överföras genom direktkontakt med en person som har ett aktivt utbrott av herpes. När viruset kommer in i kroppen stannar det kvar där under lång tid och aktiveras sedan igen vid olika tillfällen.

En annan möjlig orsak till munsår är oral lichen planus, vilket är en autoimmun sjukdom som påverkar munslemhinnan. Sjukdomen leder ofta till vita fläckar eller röda sår på tungan, insidan av kinderna och gommen.

Diagnosmetoder

För att fastställa vad som orsakar dina blåsor i munnen behöver du besöka en läkare eller tandläkare. De kommer att undersöka din mun och ställa frågor om dina symptom och medicinska historia.

En biopsi kan också användas för att diagnostisera orsaken till blåsor i munnen. Detta innebär att en liten bit av munslemhinnan tas bort och skickas till ett laboratorium för analys.

Behandling

Behandlingen av blåsor i munnen beror på orsaken till såren. Om du har herpes simplex-viruset kan din läkare ordinera antivirala läkemedel som acyklovir eller valacyclovir för att minska symtomen och förhindra utbrott.

Om dina blåsor orsakas av oral lichen planus kan din läkare ordinera steroider eller andra immunosuppressiva läkemedel för att minska inflammationen och symtomen.

Om visdomstanden är den bakomliggande orsaken till dina blåsor i munnen kan tandläkaren behöva ta bort den.

Effektiva behandlingar för blåsor i munnen

Receptfria läkemedel kan lindra smärtan och påskynda läkningen av blåsor i munnen

Blåsor i munnen är en vanlig åkomma som orsakas av viruset herpes simplex. Dessa blåsor kan vara mycket smärtsamma och göra det svårt att äta och dricka. Lyckligtvis finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa till att lindra smärtan och påskynda läkningen av blåsor i munnen.

 • Sugtabletter: Det finns många olika sugtabletter som kan användas för att lindra smärtan från blåsorna. Dessa tabletter innehåller ofta bedövande medel, såsom lidokain, vilket hjälper till att minska smärtan.

 • Geler: Det finns också många olika geler som kan appliceras direkt på blåsan för att lindra smärtan och påskynda läkningen. Vissa geler innehåller antiseptiska ämnen som hjälper till att hålla området rent och skydda mot infektioner.

Det är viktigt att notera att dessa receptfria läkemedel endast lindrar symtomen av blåsorna och inte botar sjukdomen helt.

Kortison och antibiotika kräver recept från läkare

I allvarligare fall av blåsor i munnen kan kortison eller antibiotika användas för att behandla sjukdomen. Kortison är ett antiinflammatoriskt läkemedel som kan hjälpa till att minska svullnad och inflammation i området runt blåsan. Antibiotika används för att behandla infektioner orsakade av bakterier.

Det är viktigt att notera att både kortison och antibiotika kräver recept från en läkare och bör endast användas under övervakning av en medicinsk professionell.

Bettskenor kan förebygga utslag hos patienter som lider av upprepade blåsor i munnen

Patienter som lider av upprepade blåsor i munnen kan dra nytta av bettskenor. Dessa skenor minskar irritationen på slemhinnorna och skyddar mot ytterligare utslag. Bettskenor finns tillgängliga på apoteket och kan köpas utan recept.

Förebyggande åtgärder för att undvika blåsor i munnen

Blåsor i munnen kan vara mycket smärtsamma och störande, och det är inte alltid lätt att veta varför de uppstår. Men det finns flera förebyggande åtgärder du kan vidta för att minska risken för att få blåsor i munnen.

Använd en SLS-fri tandkräm

Tandkrämer som innehåller natriumlaurylsulfat (SLS) kan orsaka blåsor i munnen hos vissa människor. Detta ämne är en tensid som används för att producera skum i tandkrämen, men det kan också irritera slemhinnorna i munnen.

För att undvika detta problem bör du välja en SLS-fri tandkräm. Det finns många alternativ på marknaden idag, så det borde inte vara svårt att hitta en produkt som fungerar bra för dig.

Använd munskölj med klorhexidin

Munskölj med klorhexidin kan hjälpa till att minska risken för blåsor i munnen genom att döda bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka infektioner. Klorhexidin är ett effektivt desinfektionsmedel som ofta används av tandläkare och andra vårdpersonal.

Det finns många olika märken av munskölj med klorhexidin på marknaden, så se till att välja en produkt som passar dina behov. Du kan också tala med din tandläkare eller annan vårdpersonal för att få rekommendationer.

Ha god tandhygien och besök regelbundet tandvården

Att ha en god tandhygien är viktigt för att undvika blåsor i munnen och andra problem. Detta inkluderar att borsta tänderna minst två gånger om dagen, använda tandtråd regelbundet och undvika mat och dryck som kan orsaka fläckar på tänderna.

Det är också viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar i munnen. Tandläkaren kan hjälpa till att identifiera potentiella problem tidigt så att de kan behandlas innan de blir allvarliga.

Sammanfattning av vad du behöver veta om blåsor i munnen

Blåsor i munnen är vanligt förekommande och orsakas oftast av virusinfektioner eller stress. Symptomen inkluderar smärta, svullnad och rodnad runt blåsan. Vanligtvis försvinner de inom en vecka utan behandling, men om de återkommer ofta eller inte läker på egen hand kan det vara dags att söka vård.

Diagnostisering sker genom en fysisk undersökning av munnen och eventuellt ett prov från blåsan. Behandlingen kan innefatta smärtlindring eller receptbelagda mediciner, beroende på svårighetsgraden.

För att undvika blåsor i munnen är det viktigt att ha god munhygien och undvika kontakt med personer som har virusinfektioner. Genom att äta hälsosamt och minska stressnivån kan man också förebygga uppkomsten av blåsor.

Vanliga frågor om blåsor i munnen

Vad orsakar blåsor i munnen?

Vanliga orsaker till blåsor i munnen inkluderar virusinfektioner, stress, allergier och skador på slemhinnan.

Är det farligt med blåsor i munnen?

Blåsor i munnen är oftast ofarliga och försvinner inom en vecka utan behandling. Men om de återkommer ofta eller inte läker på egen hand kan det vara tecken på underliggande hälsoproblem.

Hur behandlar man blåsor i munnen?

Behandling av blåsor i munnen innefattar oftast smärtlindring och receptbelagda mediciner vid svårare fall. Det är också viktigt att undvika irriterande livsmedel och ha god munhygien.

Kan man förebygga blåsor i munnen?

Ja, genom att ha god munhygien, äta hälsosamt och minska stressnivån kan man förebygga uppkomsten av blåsor i munnen.

När ska jag söka vård för blåsor i munnen?

Om blåsorna återkommer ofta eller inte läker på egen hand inom en vecka bör du söka vård för att utesluta eventuella underliggande hälsoproblem.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se