Introduktion till pormaskar och deras orsaker

Välkommen till en läsning om pormaskar! Har du någonsin undrat varför man får dessa envisa små prickar i ansiktet? Var lugn, du är inte ensam. Pormaskar är ett vanligt problem som många människor brottas med. Men vad är egentligen pormaskar och varför uppstår de?

Pormaskar kan vara både öppna och slutna. De öppna varianten syns som små svarta prickar på huden, medan de slutna inte är synliga för blotta ögat. Hormonella förändringar kan spela en roll i uppkomsten av pormaskar, särskilt under tonåren då kroppen genomgår stora förändringar. Dessutom kan ökad talgproduktion vara en bidragande faktor.

Det finns mycket att lära sig om dessa irriterande hudproblem, från deras orsaker till effektiva behandlingar. Läs vidare för att få reda på mer om hur du kan bekämpa pormaskarna och återfå din hudens elasticitet.

Varför får man egentligen pormaskar? Ta reda på svaret nedan!

Varför får man pormaskar och vad kan man göra åt dem?

Pormaskar uppstår när porerna blir igentäppta av överflödig olja och döda hudceller.

Pormaskar är små svarta prickar som bildas på huden, oftast i ansiktet eller på näsan. De uppstår när porerna i huden blir igentäppta av överflödig olja och döda hudceller. När dessa ämnen samlas i porerna och blandas med bakterier och smuts, bildas en klump som kallas för en pormask. Den svarta färgen beror på att klumpen oxiderar när den kommer i kontakt med luften.

Användning av oljebaserade produkter kan bidra till bildandet av pormaskar.

En vanlig orsak till att man får pormaskar är användningen av oljebaserade produkter. Dessa produkter kan öka produktionen av talg, vilket är den naturliga oljan som huden producerar för att hålla sig mjuk och smidig. När det blir för mycket talg producerat kan det täppa till porerna och leda till bildandet av pormaskar.

Det är också viktigt att vara försiktig med solskyddsprodukter och makeup som inte är anpassade för din hudtyp. Vissa produkter kan vara för tunga eller täppa till porerna, vilket kan bidra till uppkomsten av pormaskar.

Rengöring, exfoliering och användning av rätt produkter kan hjälpa till att behandla pormaskarna.

För att behandla pormaskar är det viktigt att ha en bra hudvårdsrutin. Här är några tips som kan hjälpa:

 1. Rengöring: Tvätta ansiktet morgon och kväll med en mild rengöringsgel eller -kräm som passar din hudtyp. Detta hjälper till att avlägsna överflödig olja och smuts som kan täppa till porerna.
 2. Exfoliering: Använd en mild peeling eller exfolierande produkt för att ta bort döda hudceller och öppna upp porerna. Var dock försiktig så att du inte överexfolierar, eftersom det kan irritera huden och göra problemet värre.
 3. Användning av rätt produkter: Välj hudvårdsprodukter som är speciellt utformade för att behandla pormaskar.

Vanliga misstag att undvika när du försöker bli av med pormaskar:

Att ha pormaskar kan vara frustrerande, men det är viktigt att hantera dem på rätt sätt för att undvika ärrbildning och ytterligare hudirritation. Här är några vanliga misstag som du bör undvika när du försöker bli av med pormaskar.

Kläm inte på eller försök pressa ut pormaskarna själv

Det kan vara frestande att klämma eller pressa ut pormaskarna för att få bort dem snabbt, men detta kan leda till ärrbildning och skador på huden. Pormaskar är resultatet av igentäppta hårsäckar och överdriven manipulation kan göra problemet värre. Istället bör du söka professionell hjälp från en hudterapeut eller dermatolog som kan ge dig råd om säkra och effektiva behandlingsalternativ.

Undvik överdriven rengöring

Att tvätta ansiktet noggrant är viktigt för att hålla huden ren, men överdriven rengöring kan faktiskt göra mer skada än nytta när det gäller pormaskar. Att torka ut huden genom överdrivet användande av starka rengöringsmedel kan öka talgproduktionen i porerna, vilket i sin tur kan leda till fler pormaskar. Använd istället milda rengöringsprodukter som inte torkar ut huden.

Använd inte aggressiva produkter

Det finns många produkter på marknaden som utlovar snabba resultat när det gäller pormaskar, men många av dessa produkter kan vara för aggressiva för huden. Starka kemikalier och irriterande ingredienser kan göra huden röd och öm, vilket inte bara är obehagligt utan också kan förvärra problemet. Välj istället milda och icke-irriterande produkter som är speciellt formulerade för att behandla pormaskar.

Förvänta dig inte omedelbara resultat

Att bli av med pormaskar tar tid och tålamod. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och inse att behandling av pormaskar inte ger omedelbara resultat. Beroende på svårighetsgraden av dina pormaskar kan det ta flera veckor eller till och med månader innan du ser en märkbar förbättring.

Effektiva metoder för att behandla pormaskar på näsan:

Användning av porremsor

En effektiv metod för att avlägsna pormaskar på näsan är att använda porremsor. Dessa remsor är speciellt utformade för att dra bort smuts, talg och döda hudceller som kan orsaka pormaskar. För att använda dem behöver du bara följa några enkla steg:

 1. Rengör ansiktet noggrant med en mild rengöringsgel eller -skum.
 2. Blöt näsan eller det område där pormaskarna finns med varmt vatten för att öppna upp porerna.
 3. Applicera porremset på näsan och tryck fast det ordentligt så att det sitter fast.
 4. Låt remset verka i cirka 10-15 minuter eller enligt anvisningarna på förpackningen.
 5. Dra sedan försiktigt av remset från näsan och se hur smuts och pormaskar fastnat på remsan.

Det är viktigt att vara försiktig när du tar bort porremsan så att du inte skadar huden eller orsakar irritation.

Regelbunden rengöring och exfoliering

För att förebygga och behandla pormaskar på näsan är det viktigt med regelbunden rengöring och exfoliering av huden. Genom att hålla huden ren minskar risken för igentäppta porer som kan leda till bildandet av pormaskar.

Här är några tips för att upprätthålla en god hudvårdsrutin:

 • Tvätta ansiktet morgon och kväll med en mild ansiktsrengöring som passar din hudtyp.
 • Använd en ansiktsskrubb eller exfolierande produkt 1-2 gånger i veckan för att avlägsna döda hudceller och öppna upp porerna.
 • Undvik att använda starka tvålar eller rengöringsprodukter som kan torka ut huden och orsaka överproduktion av talg.

Användning av produkter med salicylsyra

Produkter som innehåller salicylsyra kan vara effektiva för att behandla pormaskar på näsan. Salicylsyra hjälper till att lösa upp talg och rensa igentäppta porer, vilket minskar risken för pormaskbildning.

Rengöringsprodukter och rutiner som hjälper till att bekämpa pormaskar:

Använd milda rengöringsprodukter som inte torkar ut huden.

När det kommer till att bekämpa pormaskar är det viktigt att använda rätt rengöringsprodukter. Att välja milda produkter som inte torkar ut huden är avgörande för att undvika överproduktion av olja och irritation. Se efter rengöringsprodukter med ingredienser som salicylsyra eller tea tree oil, eftersom dessa kan hjälpa till att lösa upp talg och orenheter i porerna utan att orsaka torrhet.

Här är några exempel på milda rengöringsprodukter som kan vara effektiva mot pormaskar:

 • Cetaphil Gentle Skin Cleanser
 • La Roche-Posay Effaclar Gel Moussant Purifiant
 • Neutrogena Oil-Free Acne Wash

Dubbelrengöring kan vara effektivt för att avlägsna överflödig olja och smuts från huden.

En annan metod för att bekämpa pormaskar är dubbelrengöring. Detta innebär att man först använder en oljebaserad rengöringsprodukt för att lösa upp smink, överflödig olja och andra orenheter på huden. Därefter följer man upp med en vattenbaserad rengöring för att avlägsna resterna och djuprengöra porerna.

Här är en enkel guide till dubbelrengöring:

 1. Applicera en oljebaserad rengöringsprodukt, som till exempel Dermalogica PreCleanse eller The Body Shop Camomile Silky Cleansing Oil, på torr hud och massera försiktigt in den i ansiktet.
 2. Skölj av med ljummet vatten och följ upp med en vattenbaserad rengöring, till exempel CeraVe Foaming Facial Cleanser eller Simple Kind to Skin Refreshing Facial Wash Gel.
 3. Massera in den vattenbaserade rengöringen i ansiktet och skölj sedan av noggrant.

Användning av en toner efter rengöring kan hjälpa till att balansera hudens pH-värde.

Efter rengöring är det bra att använda en toner för att återställa hudens naturliga pH-värde. En toner kan också hjälpa till att ytterligare rensa porerna från orenheter och bakterier samt ge fukt till huden.

Användning av peeling för att minska och förebygga pormaskar:

Att få pormaskar kan vara frustrerande, men det finns sätt att bekämpa dem och hålla huden ren och fräsch. En effektiv metod för att minska och förebygga pormaskar är användningen av peeling. Peeling kan hjälpa till att exfoliera huden och ta bort döda hudceller samt orenheter som kan orsaka pormaskar. Här är några sätt på vilka du kan använda peeling för att behandla pormaskar:

Kemisk peeling med AHA-syror

En populär form av peeling som används för att behandla pormaskar är kemisk peeling med AHA-syror (alfa-hydroxisyror). Dessa syror, såsom glykolsyra eller mjölksyra, hjälper till att lösa upp överflödiga oljor och rengöra porerna på djupet. Genom att applicera en kemisk peeling regelbundet kan du minska uppkomsten av pormaskar och hålla huden klar.

Mekanisk peeling med skrubbkorn eller borstar

Förutom kemiska peelings kan mekaniska peelings också vara effektiva för att ta bort döda hudceller och orenheter från porerna. Du kan använda en ansiktsskrubb med små korn eller en speciell borste för ansiktsrengöring. Genom att massera huden försiktigt med dessa produkter kommer du exfoliera huden och avlägsna orenheter som kan leda till pormaskar. Var dock försiktig så att du inte överexfolierar, eftersom detta kan irritera huden och öka risken för pormaskar.

Regelbunden användning av peeling

För att få bästa resultat är det viktigt att använda peeling regelbundet. Genom att inkludera peeling i din hudvårdsrutin kan du hålla porerna rena och minska risken för pormaskar. Du kan prova olika typer av peelingsprodukter för att hitta den som passar dig bäst. Vissa produkter kan vara mer effektiva för personer med fet hud, medan andra kanske fungerar bättre för personer med torr eller känslig hud.

Var försiktig med överanvändning

Det är viktigt att vara försiktig när du använder peelingprodukter för att behandla pormaskar.

Professionella ansiktsbehandlingar och behandlingar för pormaskar:

När det kommer till att bli av med pormaskar i ansiktet finns det flera professionella behandlingar som kan vara effektiva. Här är några alternativ att överväga:

Ansiktsbehandling med ånga och manuell rengöring

En populär metod för att ta bort pormaskar är genom en ansiktsbehandling med ånga och manuell rengöring. Denna behandling involverar vanligtvis följande steg:

 1. Ångning: Ansiktet utsätts för varm ånga, vilket hjälper till att öppna upp porerna och mjuka upp huden.
 2. Rengöring: En hudterapeut använder sina händer eller verktyg för att försiktigt trycka ut pormaskarna från porerna.
 3. Avslutande produkter: Efter rengöringen appliceras ofta lugnande eller exfolierande produkter på huden för att minska inflammation och ta bort döda hudceller.

Det är viktigt att notera att denna typ av behandling kan vara smärtsam och kan orsaka rodnad eller irritation efteråt. Det är också viktigt att endast få denna typ av behandling utförd av en utbildad hudterapeut för att undvika skador på huden.

Kemisk peeling

En annan professionell behandling som kan vara effektiv för att reducera synligheten av pormaskar är kemisk peeling. Denna procedur innebär användning av kemiska ämnen, såsom syror, för att exfoliera och ta bort döda hudceller från ytan av huden. Genom att göra detta kan kemisk peeling minska pormaskar och förbättra hudens textur.

Det finns olika typer av kemiska peelingar som kan användas, inklusive:

 • Ytlig peeling: Denna typ av peeling är mildare och lämplig för personer med lindriga pormaskar. Den tar bort det yttersta lagret av döda hudceller.
 • Medelstark peeling: Denna typ av peeling är mer intensiv och kan vara effektiv för personer med måttliga till svåra pormaskar. Den tar bort både det yttersta lagret och delvis djupare lager av huden.
 • Djup peeling: Denna typ av peeling är den mest kraftfulla och används vanligtvis för personer med allvarliga pormaskar.

Slutsats: Ta hand om dina pormaskar och få en klarare hud:

Om du undrar varför du får pormaskar och vad du kan göra åt dem, har vi sammanfattat några viktiga punkter nedan. Det är viktigt att ta hand om dina pormaskar för att uppnå en klarare hud. Här är några saker att komma ihåg:

 1. Varför får man pormaskar och vad kan man göra åt dem?

Pormaskar uppstår när porerna blir igentäppta med överflödig olja, smuts och döda hudceller. För att behandla pormaskar kan du använda olika metoder som rengöring, exfoliering och användning av produkter som innehåller salicylsyra eller retinol.

 1. Vanliga misstag att undvika när du försöker bli av med pormaskar:

När det gäller att bli av med pormaskar finns det några vanliga misstag som många gör. Att klämma på eller skrapa bort pormaskarna kan leda till inflammation och ärrbildning. Det är också viktigt att inte överdriva rengöringen eftersom det kan torka ut huden och orsaka mer oljeproduktion.

 1. Effektiva metoder för att behandla pormaskar på näsan:

På näsan är det vanligt att ha problem med synliga pormaskar. En effektiv metod för att behandla dessa är genom regelbunden rengöring med milda produkter och användning av en ansiktsmask som innehåller lera eller kol. Se också till att använda solskyddsfaktor för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar.

 1. Rengöringsprodukter och rutiner som hjälper till att bekämpa pormaskar:

För att bekämpa pormaskar är det viktigt att ha en regelbunden rengöringsrutin. Använd milda rengöringsprodukter som inte torkar ut huden och undvik tunga oljebaserade produkter. Du kan också prova olika ansiktsrengöringar, toners och fuktighetskrämer som är speciellt utformade för att behandla pormaskar.

 1. Användning av peeling för att minska och förebygga pormaskar:

Peeling är en effektiv metod för att minska och förebygga pormaskar. Genom exfoliering av döda hudceller kan du hålla porerna fria från igentäppande ämnen. Använd en mild peelingprodukt med AHA- eller BHA-syra och var noga med att inte överanvända den, eftersom det kan irritera huden.

 1. Professionella ansiktsbehandlingar och behandlingar för pormaskar:

Om du har svårt att bli av med dina pormaskar på egen hand kan du överväga professionella ansiktsbehandlingar eller behandlingar hos hudläkare eller skönhetssalonger. Dessa inkluderar bland annat kemiska peelingar, ansiktsrengöring med ånga och professionell extraktion av pormaskar.

I slutändan är det viktigt att komma ihåg att ta hand om dina pormaskar regelbundet för att uppnå en klarare hud.

Eva Strandberg
Skribent inom hälsa, träning och livstil at wvwv.se | + posts

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade.

Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se

Publicerat av Eva Strandberg

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade. Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se