Introduktion till varför man får mjäll

Har du någonsin undrat varför du har små vita flingor i håret eller på axlarna? Detta kan vara tecken på mjäll, ett vanligt hudtillstånd som drabbar både män och kvinnor. Mjäll kan uppstå av flera olika anledningar, såsom torr hud eller en överproduktion av talg. Men det är inte bara yttre faktorer som spelar in – kroppen producerar också en svamp som kallas Malassezia, vilket kan leda till mjäll.

Andra faktorer som stress, dålig kosthållning och användning av vissa hårvårdsprodukter kan också bidra till utvecklingen av mjäll. Trots att detta tillstånd inte är farligt kan det vara obehagligt och pinsamt för dem som lider av det.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på varför man får mjäll och hur man kan behandla det effektivt. Läs vidare för att lära dig mer om detta vanliga problem!

Vad orsakar mjäll?

Mjäll är en vanlig åkomma som kan drabba vem som helst. Det är ett tillstånd där huden på hårbotten fjällar av i form av små vita eller gråa flingor. Många människor lider av mjäll och det kan vara obehagligt och irriterande. Men vad orsakar egentligen mjäll?

Jästsvampen Malassezia

Den vanligaste orsaken till mjäll är en jästsvamp som heter Malassezia. Denna svamp finns naturligt på vår hud och lever av oljor som produceras av hårsäckarna. Normalt sett så stör inte denna svamp balansen på vår hårbotten, men ibland kan den överproduceras och då uppstår problem.

När Malassezia överproducerar hudceller så skapas en inflammation vilket leder till att huden börjar fjälla av. Detta resulterar i de vita eller gråa flingorna som vi känner igen som mjäll.

Stress och torr hud

Andra orsaker till mjäll kan vara stress, torr hud eller felaktig hårvård. Stress kan göra att kroppens hormoner förändras vilket i sin tur påverkar produktionen av talg i hårsäckarna. Om detta händer så ökar risken för mjäll.

Dessutom så kan torr hud också leda till mjäll eftersom det gör att huden blir irriterad och inflammerad, vilket ökar risken för fjällning.

Felaktig hårvård kan också bidra till utvecklingen av mjäll. Använder man för mycket eller felaktiga produkter så kan det irritera hårbotten och leda till mjäll.

Hur man förhindrar mjäll

Det finns flera saker som man kan göra för att förebygga mjäll. Att tvätta håret regelbundet är en viktig del av detta, men det är också viktigt att använda rätt produkter för sin hårtyp.

Att undvika stress och att ha en hälsosam livsstil kan också hjälpa till att minska risken för mjäll. Dessutom så kan man använda speciella schampon som innehåller zinkpyrition eller ketokonazol vilket hjälper till att bekämpa Malassezia-svampen.

Slutligen så är det viktigt att undvika överdriven användning av stylingprodukter som spray eller gel eftersom dessa kan irritera hårbotten och orsaka mjäll.

Skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten

Vad är det för skillnad på mjäll och torr hårbotten?

Mjäll är en överproduktion av hudceller på hårbotten som kan orsakas av torr hårbotten. Torr hårbotten uppstår när huden inte har tillräckligt med fuktighet, vilket kan leda till klåda, irritation och flagor. Men det finns också andra faktorer som kan bidra till torr hårbotten, inklusive kalla temperaturer och frekvent användning av mössor.

Hur kan mjäll och torr hårbotten behandlas?

För att behandla mjäll orsakat av torr hårbotten är det viktigt att återfukta huden på huvudet. Det finns flera sätt att göra detta:

 • Använda ett schampo som är speciellt utformat för att behandla mjäll.

 • Undvik att tvätta håret för ofta eller för sällan eftersom båda dessa kan leda till torrhet i huden.

 • Använda en fuktgivande balsam efter schamponeringen.

 • Massera in olja i hårbottnen innan du går och lägger dig.

Det finns också några naturliga behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen på både mjäll och torr hårbotten:

 • Applicera aloe vera-gelé direkt på hårbottnen.

 • Skölj ut ditt hår med äppelcidervinäger efter schamponeringen.

 • Använd en blandning av olivolja och citronsaft som en hårmask.

Hur får man snabbt bort mjäll orsakat av torr hårbotten?

Om du vill bli av med mjäll orsakat av torr hårbotten så snabbt som möjligt, finns det några saker du kan göra:

 • Exfoliera hårbottnen med en mjuk borste för att ta bort döda hudceller.

 • Använd ett schampo som innehåller salicylsyra eller svavel.

 • Skölj ut ditt hår med kallt vatten efter schamponeringen för att hjälpa till att stänga porerna i huden.

Det är också viktigt att undvika faktorer som kan göra din torra hårbotten ännu värre, till exempel:

 • Gå inte ut i kallt väder utan mössa.

 • Tvätta inte håret för ofta eller för sällan.

Undvik uttorkande hårvårdsprodukter för att minska risken för mjäll

Varför får man mjäll?

Mjäll är en vanlig åkomma som orsakas av en överproduktion av hudceller på hårbotten. Detta kan bero på flera faktorer, inklusive torr hud, stress och hormonella obalanser. En annan orsak till mjäll kan vara användningen av uttorkande hårvårdsprodukter.

Schampon, mousse och spray kan innehålla produkter som torkar ut hårbotten och orsakar mjäll

Schampon, mousse och spray är vanliga produkter som används för att styla och vårda vårt hår. Men många av dessa produkter innehåller ingredienser som kan torka ut hårbotten och orsaka mjäll. Några exempel på sådana ingredienser inkluderar:

 • Sulfater: Dessa är starka rengöringsmedel som finns i många schampon. De tar bort smuts och olja från håret, men kan också ta bort naturliga oljor från hårbotten, vilket leder till torrhet och irritation.

 • Alkohol: Många stylingprodukter innehåller alkohol eftersom det hjälper till att snabbt torka upp produkten när den appliceras på håret. Men alkohol kan också torka ut hårbotten och göra den känslig för mjäll.

 • Parfymerade ämnen: Många produkter innehåller parfymerade ämnen för att ge dem en trevlig doft. Men dessa ämnen kan irritera hårbotten och orsaka mjäll.

Kokosnötsolja är en naturlig ingrediens som kan hjälpa till att återfukta hårbotten och minska risken för mjäll

Om du vill undvika uttorkande produkter och istället använda naturliga ingredienser för att vårda ditt hår, kan kokosnötsolja vara ett bra alternativ. Kokosnötsolja har många fördelar för håret, inklusive dess förmåga att återfukta hårbotten och reducera risken för mjäll.

För att använda kokosnötsolja i ditt hår, börja med att smälta en matsked av oljan i händerna. Applicera sedan oljan på din hårbotten och massera in den ordentligt. Låt oljan sitta i 20-30 minuter innan du tvättar bort den med schampo.

Drick tillräckligt med vatten för att undvika mjäll

Vatten balanserar talgproduktionen i hårbotten

Mjäll är en vanlig hudåkomma som orsakas av en överproduktion av talg i hårbotten. En torr hårbotten kan också öka risken för mjäll, eftersom det leder till att huden flagnar och irriteras. För att undvika mjäll är det därför viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att balansera talgproduktionen i hårbotten.

Vatten hjälper kroppen att transportera näringsämnen till cellerna och rensa ut gifter från kroppen. När det gäller hår och hårbotten hjälper vatten också till att reglera pH-balansen och fuktighetsnivån i huden. Detta kan vara särskilt viktigt för personer som lider av torr eller fet hårbotten, vilket kan öka risken för mjäll.

Stress påverkar talgproduktionen och kan orsaka mjäll

Stress är en annan faktor som kan påverka talgproduktionen i hårbotten och orsaka mjäll. När vi upplever stress frigörs hormoner som adrenalin och kortisol, vilket kan påverka produktionen av sebum (talg) i hårbotten. Om detta sker över en längre tid kan det leda till irritation och inflammation i huden, vilket ökar risken för mjäll.

Förutom att dricka tillräckligt med vatten för att undvika mjäll kan det därför vara viktigt att hantera stress på ett effektivt sätt. Detta kan inkludera att utöva avslappningsövningar som yoga eller meditation, eller att söka professionell hjälp om stressen är överväldigande.

Använd schampo som är speciellt utformat för att behandla mjäll

Om du redan har fått mjäll finns det flera saker du kan göra för att behandla det. En av de bästa sakerna du kan göra är att använda ett schampo som är speciellt utformat för att behandla mjäll, till exempel Kröp ACO.

Kröp ACO innehåller zinkpyrition, en aktiv ingrediens som hjälper till att minska produktionen av talg i hårbotten och därmed reducera risken för mjäll. Schampot är också mild och skonsam mot huden, vilket gör det lämpligt för personer med känslig hårbotten.

Behandling av mjäll med mjällschampo och andra metoder

Mjällschampo är en effektiv behandling för att bli av med mjäll

Mjäll är ett vanligt problem som drabbar många människor, oavsett kön eller ålder. Det kan vara irriterande och pinsamt, men det finns sätt att behandla det. Ett av de mest populära sätten att behandla mjäll är genom användning av mjällschampo. Mjällschampo innehåller vanligtvis aktiva ingredienser som salicylsyra, zinkpyrition och ketokonazol som hjälper till att minska svampinfektionen på huden.

Det finns flera olika typer av mjällschampon på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. För personer med milda fall av mjäll kan en över-the-counter (OTC) schampo fungera bra. Men om man har ett allvarligare fall av mjäll så behöver man kanske receptbelagda medicinska schampon.

Andra metoder som kan hjälpa till att behandla mjäll inkluderar användning av medicinska schampon och krämer

Förutom användning av mjällschampo så finns det även andra metoder för att behandla mjäll. En del personer använder medicinska schampon eller krämer som innehåller steroider eller antifungal läkemedel för att bekämpa svampinfektionen i hårbotten.

Andra personer väljer naturliga alternativ, såsom tea tree olja eller aloe vera gelé, för att behandla mjäll. Det finns även vissa kosttillskott som kan hjälpa till att minska inflammationen i kroppen och därmed förbättra hudens hälsa.

Mjäll orsakas oftast av en svamp som trivs i en fuktig miljö på huden

Mjäll är vanligtvis orsakat av en svampinfektion på huden. Svampen trivs i en fuktig och varm miljö, vilket innebär att personer med fet hårbotten eller hög luftfuktighet kan ha större risk att drabbas av mjäll.

Personer med psoriasis kan också uppleva problemen med mjäll och behöver behandlas på ett annat sätt än personer utan psoriasis. Psoriasis är en autoimmun sjukdom som orsakar överproduktion av hudceller, vilket kan leda till torrhet och fjällning på huden.

Förebyggande åtgärder mot mjäll

Tvätta håret regelbundet för att minska besvären av mjäll

Mjäll kan orsakas av en överproduktion av talg på hårbotten, vilket leder till irritation och fjällning. Genom att tvätta håret regelbundet kan man minska besvären av mjäll. Det är viktigt att använda varmt vatten och massera schampot ordentligt in i hårbotten för att lösa upp talget som kan ha samlats där. Undvik dock att tvätta håret för ofta, då detta kan torka ut hårbotten och göra problemen med mjäll ännu värre.

Använd en mild schampo som är speciellt utformad för att behandla mjäll

Det finns många olika typer av schampon som är speciellt utformade för att behandla mjäll. Dessa schampon innehåller vanligtvis ingredienser som salicylsyra eller ketokonazol, vilket hjälper till att minska produktionen av talg på hårbotten och därmed också risken för mjäll. Det är dock viktigt att välja en mild variant, eftersom starka kemikalier kan irritera huden ytterligare.

Undvik att använda hårprodukter som kan irritera hårbotten och orsaka mjäll

Vissa hårprodukter, såsom stylingprodukter eller färgämnen, kan irritera hårbotten och orsaka problem med mjäll. Om du lider av detta problem bör du undvika dessa produkter så mycket som möjligt. Om du behöver använda dem, välj då produkter som är skonsamma mot hårbotten och inte innehåller starka kemikalier.

Borsta håret regelbundet för att främja en hälsosam hårbotten och minska risken för mjäll

Att borsta håret regelbundet kan hjälpa till att främja en hälsosam hårbotten genom att stimulera blodcirkulationen och avlägsna döda hudceller. Detta kan också minska risken för mjäll. Använd en mjuk borste och undvik att borsta för kraftigt, eftersom detta kan irritera huden ytterligare.

Försök att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt, eftersom stress kan öka antalet gånger man får mjäll

Det är känt att stress kan ha negativa effekter på vår hälsa, inklusive problem med hårbotten såsom mjäll.

Sammanfattning av varför man får mjäll och tips för behandling och förebyggande

Mjäll är en vanlig hårbottenåkomma som orsakas av en överproduktion av talg. Detta kan bero på flera faktorer, inklusive torr hårbotten, stress eller användning av uttorkande hårvårdsprodukter. För att undvika mjäll bör du dricka tillräckligt med vatten och byta ut dina hårvårdsprodukter mot mildare alternativ.

För behandling av mjäll finns det många olika metoder, inklusive användning av specialdesignade mjällschampon och naturliga oljor. För att förebygga återkommande mjäll är det viktigt att bibehålla en hälsosam hårbotten genom regelbunden tvätt och återfuktning.

Vanliga frågor om mjäll

1. Kan jag använda mitt vanliga schampo om jag har mjäll?

Det är inte rekommenderat att använda vanligt schampo om du har mjäll eftersom detta kan förvärra tillståndet. Du bör istället använda ett speciellt formulerat mjällschampo för bästa resultat.

2. Kan stress orsaka mjäll?

Ja, höga nivåer av stress kan bidra till överproduktionen av talg som orsakar mjäll.

3. Är det säkert att använda naturliga oljor för att behandla mjäll?

Ja, många naturliga oljor såsom tea tree oil och kokosolja har visat sig vara effektiva för att behandla mjäll och är säkra att använda.

4. Kan jag bota mjäll permanent?

Mjäll kan inte botas permanent, men det kan kontrolleras genom regelbunden hårvård och användning av lämpliga produkter.

5. Kan kosten påverka förekomsten av mjäll?

Ja, en hälsosam kost med tillräckligt med vitaminer och mineraler kan bidra till en sund hårbotten och minska risken för mjäll.

6. Är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp för mjäll?

Mjäll anses vanligtvis vara en mild åkomma som kan behandlas hemma, men om symtomen kvarstår eller blir allvarliga bör du söka medicinsk hjälp för att utesluta eventuella underliggande sjukdomar.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se