Hur ofta bör man tvätta bilen?

Äger du en bil eller ska du snart skaffa en? Då är du säkert mån om att lära dig mer om hur man bör ta hand om bilen för att den ska hålla och förbli fin så länge som möjligt. En viktig faktor är hur ofta bilen tvättas. Det kan faktiskt ha större betydelse än vad många tror.

En gång per månad

Det går naturligtvis inte att säga att du absolut måste tvätta bilen med ett visst intervall, och hur ofta den bör tvättas beror förstås också på hur mycket du använder den. Man brukar dock rekommendera att tvätta bilen ungefär en gång i månaden. Detta gäller framför allt på vintern, då salt från vägbanan smutsar ned bilen i kombination med smuts och slask. Även tjära bryts upp från vägbanan och salt och tjära som får möjlighet att ligga kvar på bilen för länge förstör så småningom lacken. Det finns naturligtvis inget som hindrar att du tvättar bilen oftare än en gång i månaden om du vill att den ska vara enklare att tvätta när det väl är dags. Det är ingen hemlighet att de flesta bilar blir smutsiga på nolltid på vintern så det kommer definitivt finnas anledning till mer regelbundna tvättar.

Vissa säger en gång i veckan

Många rekommenderar som nämnts att biltvätt bör ske minst en gång i månaden. Det finns dock även vissa kunniga och kompetenta personer inom branschen som menar att detta är på tok för sällan. Enligt vissa av dem bör tvätt av bilen ske en gång i veckan, för att undvika att bilens lack förstörs och att bilen börjar rosta. Nu finns det förstås många bilägare som faktiskt inte har tid att tvätta bilen så ofta som en gång i veckan, men då är det åtminstone klokt att försöka komma ihåg att ta hand om det så ofta som tillfälle ges. Ibland kanske det blir en gång i veckan, andra gånger hinner det kanske gå två veckor. Huvudsaken är att inte smutsen får ligga kvar och gro för länge innan du gör något åt det. Det finns allt för många bilägare som inte tvättar sin bil mer än en gång i kvartalet, om ens så ofta. Tyvärr innebär det att bilen relativt snabbt kommer förlora i värde eftersom den kommer utsättas för rostangrepp. Det kommer dessutom bli otroligt rent att få bilen riktigt ren när det väl är dags för tvätt.