Äger du en bil eller ska du snart skaffa en? Då är du säkert mån om att lära dig mer om hur man bör ta hand om bilen för att den ska hålla och förbli fin så länge som möjligt. En viktig faktor är hur ofta bilen tvättas. Det kan faktiskt ha större betydelse än vad många tror.

En gång per månad

Det går naturligtvis inte att säga att du absolut måste tvätta bilen med ett visst intervall, och hur ofta den bör tvättas beror förstås också på hur mycket du använder den. Man brukar dock rekommendera att tvätta bilen ungefär en gång i månaden. Detta gäller framför allt på vintern, då salt från vägbanan smutsar ned bilen i kombination med smuts och slask. Även tjära bryts upp från vägbanan och salt och tjära som får möjlighet att ligga kvar på bilen för länge förstör så småningom lacken. Det finns naturligtvis inget som hindrar att du tvättar bilen oftare än en gång i månaden om du vill att den ska vara enklare att tvätta när det väl är dags. Det är ingen hemlighet att de flesta bilar blir smutsiga på nolltid på vintern så det kommer definitivt finnas anledning till mer regelbundna tvättar.

Vissa säger en gång i veckan

Många rekommenderar som nämnts att biltvätt bör ske minst en gång i månaden. Det finns dock även vissa kunniga och kompetenta personer inom branschen som menar att detta är på tok för sällan. Enligt vissa av dem bör tvätt av bilen ske en gång i veckan, för att undvika att bilens lack förstörs och att bilen börjar rosta. Nu finns det förstås många bilägare som faktiskt inte har tid att tvätta bilen så ofta som en gång i veckan, men då är det åtminstone klokt att försöka komma ihåg att ta hand om det så ofta som tillfälle ges. Ibland kanske det blir en gång i veckan, andra gånger hinner det kanske gå två veckor. Huvudsaken är att inte smutsen får ligga kvar och gro för länge innan du gör något åt det. Det finns allt för många bilägare som inte tvättar sin bil mer än en gång i kvartalet, om ens så ofta. Tyvärr innebär det att bilen relativt snabbt kommer förlora i värde eftersom den kommer utsättas för rostangrepp. Det kommer dessutom bli otroligt rent att få bilen riktigt ren när det väl är dags för tvätt.

Så tvättar du bilen själv – Steg för steg guide

Introduktion till att tvätta bilen själv

Har du någonsin funderat på att tvätta din bil själv istället för att lämna den till en professionell tvätt? Det finns faktiskt många fördelar med att göra det själv, inte bara ekonomiskt utan även när det gäller resultatet. Men det finns också vanliga misstag som kan skada lacken och andra delar av bilen om man inte är försiktig.

För att tvätta din bil behöver du material som en tvätthandske, förtvätt, polermaskin, bilschampo och annat. Men hur ofta bör man egentligen tvätta sin bil? Är det sant att smutsen kan skada lacken om man väntar för länge? Vi kommer att ta itu med denna myt och ge dig råd om hur du bäst hanterar smutsen på din bil.

Så om du är redo att ta hand om din egen biltvätt och undvika vanliga misstag samtidigt som du sparar tid och pengar, fortsätt läsa!

Steg-för-steg-guide för att tvätta bilen själv

Att tvätta din bil själv kan spara dig mycket pengar och tid. Det är också ett bra sätt att ta hand om din bil och hålla den ren och fräsch. Här är en steg-för-steg-guide för hur du kan tvätta din bil själv.

Förberedelse innan du börjar tvätta din bil

Innan du börjar tvätta din bil, behöver du förbereda dig genom att samla ihop allt material som du kommer att behöva. Du behöver:

 • En hink med vatten

 • Bilshampo

 • Tvättborste eller svamp

 • Vattenslang eller högtryckstvätt

 • Handduk eller mikrofiberduk

 • Fälgtvättmedel (om det behövs)

 • Fälgborste

När du har allt material redo, parkera bilen på en plats där det finns tillräckligt med utrymme runt omkring så att du lätt kan gå runt den när du tvättar.

Tvätta hjulen och fälgen på rätt sätt

Innan du börjar tvätta karossen på bilen, börja med att rengöra hjulen och fälgarna eftersom de vanligtvis är smutsigare än resten av bilen. Så här gör du:

 1. Skölj av hjulen och fälgen med vattenslangen eller högtryckstvätten.

 2. Applicera fälgtvättmedlet på fälgen.

 3. Använd fälgborsten för att skrubba fälgen och hjulet noga.

 4. Skölj av hjulen och fälgen igen med vattenslangen eller högtryckstvätten.

Tvätta karossen på rätt sätt

När du har rengjort hjulen och fälgarna, är det dags att tvätta karossen på bilen. Så här gör du:

 1. Fyll hinken med vatten och tillsätt bilshampo enligt anvisningarna på flaskan.

 2. Blöt ner hela bilen med vattenslangen eller högtryckstvätten.

 3. Använd tvättborsten eller svampen för att applicera tvålvattenblandningen på bilens yta, börja från toppen och arbeta dig neråt.

 4. Skrubba varje sektion noggrant för att ta bort smuts och insekter som kan fastna i lacken.

Varför det är viktigt att tvätta bilen ordentligt för både bilen och miljön

Smuts kan skada din bils lackering och rostskydd

Att tvätta sin bil regelbundet är inte bara viktigt för utseendet, utan också för att skydda den från skador. Smuts som samlas på din bils yta kan orsaka repor och skador på lackeringen. Om smutsen får sitta kvar under en längre tid kan den också börja korrodera bilens metall, vilket i sin tur leder till rostskador. Det är därför viktigt att tvätta bilen regelbundet för att undvika dessa problem.

Kemikalier från traditionell biltvätt kan skada miljön

Traditionell biltvätt med högtryckstvätt och kemikalier kan vara skadligt för miljön. När du tvättar din bil på gatan eller uppfarten rinner vattnet ner i avloppet och vidare ut i naturen. Kemikalierna som används i traditionell biltvätt kan förorena vattnet och skada växter, djur och andra organismer som lever i närheten av vattnet. Genom att använda en mer miljövänlig metod för biltvätt, såsom torktvätt eller kräfttvätt, kan du minska negativ påverkan på naturen.

Reguljär biltvätt förlänger livslängden på din bil

En annan anledning till varför det är viktigt att tvätta sin bil regelbundet är att det kan förlänga livslängden på bilen. Som nämnt tidigare kan smuts skada lackeringen och rostskyddet, vilket i sin tur kan leda till större problem och kostsamma reparationer. Genom att tvätta bilen regelbundet undviker du dessa problem och förlänger därmed livslängden på din bil.

Miljövänlig biltvätt minskar negativ påverkan på naturen

Som nämnt tidigare kan traditionell biltvätt med högtryckstvätt och kemikalier vara skadligt för miljön. Genom att använda en mer miljövänlig metod för biltvätt, såsom torktvätt eller kräfttvätt, minskar du negativ påverkan på naturen. Torktvätt innebär att man använder en speciell duk som tar bort smutsen utan att använda några kemikalier eller vatten.

Miljövänliga och effektiva alternativ för biltvätt

Användning av ånga istället för högtryckstvätt

Högtryckstvättar är vanligtvis det mest använda verktyget för att tvätta bilar, men det finns ett mer miljövänligt alternativ – ångtvätt. Ångtvättar använder mindre vatten och ingen kemisk rengöring vilket gör dem till ett utmärkt val för miljömedvetna bilägare. Ånga kan också ta bort envis smuts och fläckar som högtryckstvätt inte kan.

Användning av biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel

Traditionella rengöringsmedel innehåller ofta kemikalier som är skadliga för naturen. Men det finns nu biologiskt nedbrytbara produkter som är lika effektiva utan att orsaka skada på miljön. Dessa produkter innehåller naturliga ingredienser som enkelt kan brytas ner i naturen.

Användning av mikrofiberduk istället för svamp eller borste

Mikrofiberdukar har blivit alltmer populära när det gäller att tvätta bilar. De är mycket mjuka, absorberande och repfria, vilket gör dem till ett utmärkt val för bilägare. Svampar och borstar däremot kan repa lacken på din bil och sprida föroreningar från en plats till en annan.

Användning av regnvattenuppsamlingssystem

Vatten är en viktig resurs och det finns ingen anledning att slösa bort det när du tvättar din bil. Genom att använda ett regnvattenuppsamlingssystem kan du samla in regnvatten och återanvända det för att tvätta din bil istället för att använda färskt vatten från kranen.

Att tänka på:

 • Kontrollera om det finns speciella regler eller tillstånd som krävs för att installera ett sådant system.

 • Se till att systemet har en oljeavskiljare för att undvika föroreningar i vattnet.

Genom att använda dessa alternativ kan du inte bara göra ditt bidrag till miljön utan också spara pengar på lång sikt.

Tips för att tvätta bilen på ett prisvärt sätt

Gör en egen rengöringslösning

Att göra en egen rengöringslösning är ett utmärkt sätt att spara pengar när du tvättar din bil. Det finns flera olika recept som du kan följa, men de flesta innehåller vanliga hushållsprodukter som vinäger och bikarbonat. Här är ett enkelt recept som du kan prova:

 • Blanda 1/4 kopp vinäger med 1 liter varmt vatten.

 • Tillsätt några droppar diskmedel och blanda väl.

 • Använd blandningen för att tvätta din bil med hjälp av en mjuk trasa eller svamp.

Det här receptet fungerar bra för att ta bort smuts och fläckar från din bils yta utan att skada lacken.

Använd enbart vatten för att spola av bilen innan tvätt

Innan du börjar tvätta din bil är det viktigt att spola av den ordentligt först. Men istället för att använda rengöringsmedel eller andra kemikalier, kan du helt enkelt använda rent vatten. Att spola av bilen med vatten tar bort lös smuts och gör det lättare att få bort resterande smuts under själva tvätten.

Tvätta bilen själv istället för att betala för professionell biltvätt

Att ta hand om din egen biltvätt är ett annat sätt att spara pengar på lång sikt. Istället för att betala för en professionell biltvätt varje gång du behöver tvätta din bil, kan du köpa några grundläggande rengöringsprodukter och ta hand om det själv hemma. Det är inte bara billigare, utan det ger också en känsla av stolthet och prestation när du ser din glänsande rena bil.

Undvik onödiga tillbehör och produkter

Det finns många olika tillbehör och produkter som marknadsförs för att hjälpa dig att tvätta din bil, men de flesta av dem är onödiga eller överflödiga. Till exempel behöver du inte alltid använda en högtryckstvätt eller en speciell borste för att tvätta din bil effektivt. En vanlig trasa eller svamp fungerar lika bra i de flesta fall.

Använda multiavfettning istället för kallavfettning och alkalisk avfettning?

Skillnaden mellan multiavfettning, kallavfettning och alkalisk avfettning

Innan vi går in på varför det kan vara fördelaktigt att använda multiavfettning vid biltvätt är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika typerna av avfettningsmedel.

Kallavfettning är en typ av avfettningsmedel som används för att ta bort smuts och fett från ytor. Det fungerar genom att lösa upp smutsen så att den enkelt kan spolas bort med vatten. Kallavfettningsmedel är vanligtvis baserade på petroleum eller citrusoljor.

Alkaliska avfettningsmedel är en annan typ av rengöringsmedel som används för att ta bort smuts och fett från ytor. Dessa medel har högre pH-värden än vanligt vatten och fungerar genom att bryta ner feta ämnen i mindre delar som sedan kan tvättas bort.

Multiavfettningsmedel är ett mångsidigt rengöringsmedel som kan användas på många olika ytor, inklusive fordon. Det fungerar genom att lösa upp smuts och feta ämnen så att de lätt kan tvättas bort med vatten.

Fördelar med att använda multiavfettning vid biltvätt

Det finns flera fördelar med att använda multiavfettning vid biltvätt istället för kallavfettning eller alkalisk avfettning.

 1. Mjukare på ytan: Multiavfettningsmedel är vanligtvis mindre aggressiva än alkaliska avfettningsmedel, vilket gör dem mjukare på ytan och mindre benägna att orsaka skador eller korrosion på fordonets yta.

 2. Effektiv rengöring: Multiavfettningsmedel kan ta bort en mängd olika smuts och feta ämnen från fordonets yta, inklusive insekter, fågelspillning och olja.

 3. Enklare att använda: Eftersom multiavfettningsmedel fungerar genom att lösa upp smutsen behöver du inte använda lika mycket kraft när du tvättar bilen. Detta kan göra processen enklare och mindre tidskrävande.

App-betalning – enkel och miljövänlig hantering av betalning vid biltvätt

Fördelar med app-betalningar vid biltvätt

Att tvätta bilen är ett måste för att hålla den ren och fräsch. Men det kan vara irriterande att behöva ha kontanter eller kreditkort redo när man ska betala för tvätten. Det är här app-betalningar kommer in i bilden. Genom att använda en app för att betala för bilvätt, slipper du oroa dig över kontanter eller kortbetalningar. Istället kan du enkelt göra din betalning direkt från mobilen.

En annan fördel med app-betalningar vid biltvätt är möjligheten till säsongstillägg. Många bilägare väljer att tvätta sin bil oftare under vissa tider på året, som till exempel under våren efter vinterns smutsiga vägar. Med hjälp av en app kan du snabbt och enkelt lägga till säsongstillägg utan att behöva besöka tvätten personligen.

Vilka appar som erbjuder betalningsmöjligheter för biltvätt

Det finns flera olika appar som erbjuder betalningsmöjligheter för biltvätt. Här är några populära alternativ:

 • Bzzt: En mobilapplikation som låter dig beställa och betala för bilrengöring på plats.

 • Woshapp: En annan mobilapplikation som låter dig beställa och betala för fordonstjänster, inklusive bilvätt.

 • Tvätta: En app som erbjuder tvätt av både bilar och andra fordon. Du kan enkelt betala för tjänsterna direkt i appen.

Så här fungerar app-betalningar vid biltvätt

Att använda en app för att betala för bilvätt är enkelt och smidigt. Här är några steg som visar hur det fungerar:

 1. Ladda ner och installera den valda appen på din mobiltelefon.

 2. Registrera dig eller logga in på ditt befintliga konto.

 3. Välj vilken typ av tvätt du vill ha för din bil, till exempel handtvätt eller maskintvätt.

 4. Ange eventuella extra tjänster du vill ha, till exempel vaxning eller polering.

 5. Ange tiden och platsen där du vill ha bilen tvättad.

 6. Bekräfta din beställning och gör betalningen direkt i appen.

Avslutning – Så här kan du ta hand om din bil på ett ansvarsfullt sätt.

Att tvätta sin bil är inte bara viktigt för dess utseende, utan också för dess hälsa och miljön. Genom att följa en steg-för-steg-guide kan du tvätta din bil själv på ett effektivt sätt och samtidigt spara pengar. Det är också viktigt att använda miljövänliga alternativ och undvika skadliga kemikalier som kallavfettning och alkalisk avfettning.

Förutom att tvätta din bil själv, finns det också flera prisvärda alternativ som app-betalning som gör betalningsprocessen enkel och miljövänlig.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta hand om sin bil på ett ansvarsfullt sätt genom rätt biltvättstekniker och miljövänliga alternativ.

FAQs

Vad behöver jag för att tvätta min bil själv?

För att tvätta din bil själv behöver du en hink, en svamp eller borste, bilschampo, vatten och en slang eller trycktvätt.

Varför är det viktigt att använda miljövänliga alternativ vid biltvätt?

Miljövänliga alternativ minskar mängden kemikalier som släpps ut i naturen vid biltvätt vilket minskar negativ inverkan på miljön.

Kan jag använda multiavfettning istället för kallavfettning och alkalisk avfettning?

Ja, multiavfettning är en effektiv och miljövänligare alternativ till kallavfettning och alkalisk avfettning.

Vilka är fördelarna med att tvätta sin bil själv istället för att gå till en biltvätt?

Att tvätta sin bil själv är oftast billigare än att gå till en biltvätt. Dessutom har du mer kontroll över vilka produkter som används på din bil.

Kan jag använda vanligt diskmedel för att tvätta min bil?

Nej, vanligt diskmedel kan skada din bils lack och göra den mer mottaglig för repor. Använd istället bilschampo som är speciellt utformat för biltvätt.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se