Introduktion till myggbett och dess symtom

Har du någonsin undrat varför myggor är så angelägna om att suga blod från människor? Detta beror på att de behöver näring för att överleva, och blodet ger dem den energi de behöver. Tyvärr kan dessa små insekter orsaka obehagliga symtom som klåda, svullnad och rodnad efter ett bett.

Symtomen kan variera från person till person beroende på faktorer som kroppsreaktioner och antalet bett. Vissa människor kan ha milda reaktioner medan andra kan uppleva allvarligare symtom. Och visste du att det finns vissa typer av mygg som kan sprida sjukdomar?

Så varför kliar myggbett? Detta beror på en kemikalie som frigörs när myggan biter dig. Denna kemikalie orsakar en allergisk reaktion i din kropp, vilket resulterar i klåda och svullnad.

Nu när du vet lite mer om myggbett och deras symtom, låt oss titta närmare på hur man lindrar klådan och vad man ska göra om du har en allvarlig reaktion.

Tips för att förebygga myggbett

Använd insektsmedel med DEET eller icaridin

Att använda insektsmedel med DEET eller icaridin är en effektiv metod för att skydda dig mot mygg. Dessa ämnen fungerar genom att maskera dofter som kroppen utsöndrar och som lockar till sig myggorna. Detta gör det svårare för myggorna att hitta dig, vilket minskar risken för bett.

Här är några tips när du använder insektsmedel:

 • Applicera insektsmedlet på kläderna istället för direkt på huden.

 • Se till att täcka alla områden av kroppen som kan exponeras, inklusive armar och ben.

 • Undvik att applicera insektsmedlet nära ögonen och munnen.

Bär långärmade tröjor och byxor när du är utomhus på kvällen

Myggor är mest aktiva under skymningen och natten, så det är viktigt att skydda dig själv när du befinner dig utomhus på kvällen. Att bära långärmade tröjor och byxor minskar risken för bett eftersom det ger mindre hudexponering.

Här är några tips när du väljer kläder:

 • Välj lätta material som andas, särskilt i varmt väder.

 • Tänk på färgerna – mörka färger attraherar mer mygg än ljusa färger.

 • Sätt upp en fläkt på uteplatsen för att hålla myggorna borta.

Eliminera stående vatten i din omgivning

Myggor lägger sina ägg i stillastående vatten, så det är viktigt att eliminera alla källor till stående vatten runt ditt hem. Detta minskar antalet myggor som finns i området och minskar risken för bett.

Här är några tips för att eliminera stående vatten:

 • Töm ut allt stillastående vatten från kärl, trädgårdsredskap och andra föremål som kan samla regnvatten.

 • Se till att takrännor och stuprör inte har några blockeringar som kan orsaka stillastående vatten.

 • Fyll igen gropar eller hål där det kan samlas vatten.

Hur man lindrar klåda och obehag från myggbett

Applicera kyla på bettet med en isbit eller kall kompress

Ett av de mest effektiva sätten att minska klådan från myggbett är att applicera kyla på området. Detta kan göras genom att använda en isbit eller en kall kompress. Kylan hjälper till att minska inflammationen och dämpa klådan.

För att använda en isbit, svep in den i en handduk och håll den mot bettet i 10-15 minuter åt gången, flera gånger om dagen. Om du använder en kall kompress, placera den på bettet i 15-20 minuter åt gången, flera gånger om dagen.

Använd antihistaminer för att minska klådan

Antihistaminer är mediciner som hjälper till att blockera histaminet som frigörs när myggan biter. Histaminet orsakar inflammation och klåda runt bettet. Genom att ta antihistaminer kan du minska dessa symtom och lindra obehaget.

Det finns olika typer av antihistaminer som finns tillgängliga över disk, inklusive piller, krämer och salvor. Du bör dock alltid rådfråga din läkare innan du tar någon medicin första gången.

Undvik att repa på bettet då det kan leda till infektioner

Även om det är frestande att repa på myggbettet för att lindra klådan, bör du undvika att göra det. Repning kan orsaka små sår på huden som kan bli infekterade av bakterier från dina händer eller smutsiga kläder.

För att undvika att repa på bettet, försök att distrahera dig själv genom att använda en kall kompress eller applicera en anti-klåda kräm. Om du har svårt att motstå frestelsen, täck bettet med ett bandage för att minska risken för infektion.

Att lindra klåda och obehag från myggbett är viktigt för din bekvämlighet och hälsa. Genom att applicera kyla, använda antihistaminer och undvika repning kan du minimera symtomen och snabbt återgå till din dagliga rutin.

Behandlingar för myggbett

Kortisonkräm kan minska inflammationen vid bettet

Kortison är en typ av steroid som används för att minska inflammation i kroppen. När det appliceras på ett myggbett kan kortisonkrämen hjälpa till att minska svullnad och rodnad runt bettet, vilket minskar klådan och obehaget. Det finns flera olika typer av kortisonkrämer som kan köpas receptfritt på apoteket, inklusive hydrokortisonkräm.

Andra krämer som också kan användas för att lindra klåda och inflammation vid myggbett inkluderar:

 • Antihistamin kräm: Dessa krämer innehåller antihistaminer som minskar klåda och svullnad.

 • Aloe vera gel: Aloe vera har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lindra smärta, klåda och rodnad.

 • Tea tree oil: Tea tree oil har antibakteriella egenskaper och kan hjälpa till att motverka infektioner orsakade av myggbett.

Calamine lotion kan hjälpa mot klådan

Calamine lotion är en annan vanlig behandling för myggbett. Denna lotion innehåller zinkoxid, vilket gör den idealisk för att lindra klåda orsakad av insektsbett. Applicera calamine lotion direkt på bettet med en bomullstuss eller mjuk trasa.

Andra sätt du kan använda calamine lotion för att lindra klåda inkluderar:

 • Lägg till en kopp calamine lotion i ett badkar med varmt vatten för att lindra klåda på flera bett.

 • Applicera calamine lotion på huden innan du går ut för att skydda dig mot myggor.

Ibuprofen eller paracetamol kan användas vid smärta

Om du upplever smärta orsakad av myggbett kan du ta ibuprofen eller paracetamol. Dessa läkemedel fungerar som smärtlindring och kan hjälpa till att minska obehaget från bettet.

Det är också viktigt att notera att om ditt myggbett blir infekterat, bör du söka medicinsk behandling. Symtom på en infektion inkluderar ökad svullnad, rodnad runt bettet och feber.

Fakta om olika sorters myggor

Myggor är en av de mest irriterande insekterna som finns. De surrar runt våra huvuden, biter oss och orsakar klåda. Men visste du att det finns över 3 000 olika arter av mygg i världen? Här är några fakta om de olika sorterna av myggor.

Endast kvinnliga mygg biter människor

Det är bara kvinnliga myggor som biter människor eftersom de behöver blodet för att producera ägg. Hanmyggor lever på nektar och andra sockerhaltiga vätskor. När en honmygga biter en människa, använder hon sin sugsnabel för att sticka in i huden och suga blodet. Hon injicerar också saliv under bettet, vilket kan orsaka klåda och irritation.

Vissa arter av mygg sprider sjukdomar

Vissa arter av mygg är mer benägna att sprida sjukdomar än andra. Till exempel är malariamyggan känd för att sprida malaria, vilket kan vara dödligt om det inte behandlas i tid. Andra sjukdomar som kan spridas genom myggbett inkluderar gula febern, zika-viruset och denguefeber.

Myggens livscykel

Mygglarver lever oftast i stillastående vatten där de matas på mikroskopiska organismer tills de blir fullvuxna myggor. En gång fullvuxna flyger han- och honmyggorna runt på jakt efter sockerhaltiga vätskor och blod.

Olika sorters myggor

Här är några av de vanligaste arterna av myggor som finns:

 • Kvävmalariamygga: Denna art finns i tropiska delar av Afrika, Asien och Sydamerika. Den sprider malaria till människor.

 • Gula feber-mygga: Denna art finns i Afrika och Central- och Sydamerika. Den sprider gula febern till människor.

 • Tigermoskito: Denna art finns i Asien, men har också hittats i Europa och Nordamerika. Den kan sprida sjukdomar som denguefeber och zika-viruset.

 • Anopheles-myggan: Denna art finns över hela världen, men är vanligast i tropiska områden. Den sprider malaria till människor.

Varför vissa personer dras mer till myggor än andra

Mjölksyra och koldioxidproduktion

Myggor är inte bara irriterande, de kan också sprida sjukdomar. Men varför dras vissa personer mer till myggor än andra? En faktor som spelar in är hur mycket mjölksyra och koldioxid en person producerar. När vi tränar eller rör på oss ökar produktionen av mjölksyra i våra muskler, vilket gör att vi luktar mer attraktivt för myggorna. Koldioxidproduktionen ökar också när vi andas snabbare eller djupare, vilket ytterligare lockar till sig myggorna.

Dofter från parfym och svett

Även dofter från parfym eller svett kan påverka hur attraktiv en person är för myggor. Vissa dofter kan nämligen maskera människolukten som annars skulle locka till sig myggorna. Andra dofter kan däremot göra att man blir ännu mer attraktiv för dem.

En studie utförd vid universitetet i New Mexico visade exempelvis att myggor drogs mer till försökspersoner som hade använt sig av banan- eller ananasdoftande produkter jämfört med de som inte hade det. Däremot fanns det inga signifikanta skillnader mellan de som hade använt sig av vanilj- eller pepparmintsdoftande produkter.

Blodgrupp

Blodgrupp kan också spela en roll i hur attraktiv en person är för myggor. En studie utförd vid universitetet i Kyoto visade att myggorna drogs mer till personer med blodgrupp O än de med andra blodgrupper. Detta kan bero på att personer med blodgrupp O producerar mer koldioxid än de med andra blodgrupper.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte bara är en faktor som avgör om man dras till myggor eller inte. Andra faktorer, såsom hudtemperatur och fuktighet, kan också spela in. Men genom att undvika dofter som lockar till sig myggorna och genom att minska produktionen av mjölksyra och koldioxid kan man minska risken för bett.

Att använda sig av myggmedel är också ett effektivt sätt att skydda sig mot bett. De flesta myggmedel innehåller ämnen som maskerar människolukten eller som gör huden mindre attraktiv för myggorna.

Kan myggor sprida sjukdomar?

Mygg och sjukdomar

Myggor är en av de farligaste djuren på planeten, eftersom vissa arter kan sprida sjukdomar som malaria, denguefeber och zikavirus. Dessa sjukdomar kan vara dödliga för människor, särskilt för dem som har ett svagt immunförsvar eller inte har tillgång till lämplig vård.

Sjukdomar sprids när myggorna bär på virus eller parasiter från en infekterad person till en annan genom bett. När en mygga biter någon som är smittad med en sjukdom, tar den upp viruset eller parasiten i sitt blod och kan sedan överföra det till nästa person den biter.

Hur man skyddar sig mot myggbett

Det är viktigt att skydda sig mot myggbett för att undvika att bli smittad med allvarliga sjukdomar. Här är några tips för att undvika myggbett:

 • Använd insektsmedel: Använd insektsmedel med DEET eller andra effektiva ingredienser för att hålla myggorna borta.

 • Bär långärmade kläder: Om möjligt, bära långärmade tröjor och byxor för att minska mängden hud som utsätts för mygg.

 • Undvik utomhusaktiviteter vid gryning eller skymning: Myggor är mest aktiva vid dessa tider på dagen, så försök att undvika utomhusaktiviteter under dessa tider.

 • Använd myggnät: Om du sover utomhus eller i ett område med hög myggaktivitet, använd ett myggnät för att skydda dig mot bett.

Varför kliar myggbett?

Efter en myggbett kan det uppstå klåda och irritation på huden. Detta beror på att myggan injicerar ett antikoagulantia i din hud när den biter dig. Denna substans hjälper till att hålla blodet rinnande så att myggan kan suga upp det lättare. Men det orsakar också en allergisk reaktion hos vissa människor, vilket leder till klåda och irritation.

Det är viktigt att undvika att repa på betten eftersom detta kan leda till infektioner och andra problem.

Avslutning av “Varför kliar myggbett”

Nu vet du varför myggbett kliar och vad du kan göra för att förebygga dem. Att undvika områden med mycket mygg, använda insektsmedel och täcka huden är några enkla sätt att minska risken för bett. Om du har blivit biten finns det också flera saker du kan göra för att lindra klåda och obehag.

Det är viktigt att komma ihåg att olika sorters myggor trivs i olika miljöer, så det kan vara bra att läsa på om vilken typ av mygg som finns där du befinner dig. Vissa personer dras också mer till myggor än andra på grund av genetiska faktorer eller dofter.

När det gäller sjukdomar så är risken för smitta från myggor relativt låg i Sverige, men det är ändå viktigt att vara försiktig om man reser till områden där sjukdomar som malaria eller denguefeber förekommer.

Sammanfattningsvis kan man säga att genom att ta några enkla åtgärder kan man undvika de obehagliga symtom som kommer med myggbett. Men om man väl blir biten finns det också flera behandlingar som kan lindra klåda och obehag.

Vanliga frågor

Kan jag få sjukdomar från myggbett?

I Sverige är risken för smitta från myggor relativt låg, men i vissa delar av världen kan myggor sprida sjukdomar som malaria eller denguefeber.

Varför dras vissa personer mer till myggor än andra?

Vissa personer har genetiska faktorer som gör att de utsöndrar dofter som attraherar myggor. Andra faktorer, som exempelvis användning av parfym eller svettning, kan också spela in.

Vad ska jag göra om jag blir biten av en mygga?

Tvätta området med tvål och vatten och undvik att klia på bettet. Använd en kylklamp eller antihistamin för att lindra klådan.

Finns det några naturliga sätt att förebygga myggbett?

En del människor tror på huskurer såsom vitlök eller citronellaolja för att förebygga myggbett, men det finns ingen vetenskaplig evidens för dessa metoder.

Hur länge varar symptomen från ett myggbett?

Symptomen brukar gå över efter några dagar, men i vissa fall kan det ta upp till en vecka innan bettet läker helt.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se