Näsblod: Orsaker, Symptom & Behandlingar

Det är vanligt att uppleva en blödning i näsan, men varför händer det egentligen? Nästäppa kan orsaka blödning i näsan eftersom det ökar trycket på blodkärlen. Blodkärlen i näsan är känsliga och kan brista lätt, vilket leder till en blödning. Torr luft kan också vara en faktor som leder till näsblod då den torkar ut slemhinnorna i näsan. Vissa mediciner, såsom antikoagulantia, kan öka risken för näsblod. Det finns flera andra faktorer som kan orsaka en blödning i näsan, inklusive trauma eller högt blodtryck.

Så varför blöder man egentligen från näsan? Det finns flera möjliga orsaker, men oftast beror det på att blodkärlen i näsans slemhinna brister. I denna artikel kommer vi att undersöka de vanligaste orsakerna till näsblod och vad du kan göra för att förebygga dem.

Symtom på näsblod och dess förlopp

Näsblödningar är vanliga och orsakas när blodkärlen i näsan spricker. Detta kan bero på flera faktorer, inklusive torr luft, allergier, förkylning eller skada. Näsblödningar kan uppstå när man minst anar det och orsaka oro hos den som drabbas. I denna artikel kommer vi att diskutera symtomen på näsblod och hur det förloppet kan se ut.

Symtom på näsblod

Det vanligaste symptomet på näsblod är blodiga droppar från näsan. Blodet kan rinna ner i halsen eller komma ut genom munnen om man sväljer det. Andra symtom inkluderar blodfläckar på kudden efter att ha sovit, en metallisk smak i munnen eller en stickande känsla i näsan.

Förlopp av näsblödningar

Näsblödningar kan förloppa olika beroende på orsaken till dem. Oftast stoppar de av sig själv inom några minuter men vissa fall kan ta längre tid att hejda.

Orsaker till näsblödning

 • Torr luft: Torr luft under vintermånaderna kan göra att slemhinnorna i näsan torkar ut och blir lättirriterade.

 • Allergier: Allergier kan orsaka inflammation i näsan och göra blodkärlen mer känsliga.

 • Förkylning: En förkylning kan också orsaka irritation i näsan och leda till näsblödningar.

 • Skada: Ett slag mot näsan eller en annan typ av skada kan få blodkärlen att brista.

Behandling av näsblödningar

I de flesta fall stoppar näsblodet av sig själv inom några minuter, men det finns några steg man kan ta för att hjälpa till att hejda det:

 1. Sitt upp och luta huvudet framåt. Detta gör att blodet inte rinner ner i halsen.

 2. Kläm ihop näsvingarna med fingrarna och håll dem stängda i 10-15 minuter.

Vanliga frågor från föräldrar om näsblod och andra vanliga besvär hos barn

Vad ska jag göra som förälder?

Näsblod kan vara en skrämmande upplevelse för både barnet och dess föräldrar. Det är viktigt att behålla lugnet och ta hand om situationen på ett korrekt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig som förälder:

 • Sitt ner med ditt barn och luta huvudet framåt.

 • Kläm ihop näsan med fingrarna i 5-10 minuter tills blödningen stoppar.

 • Undvik att blåsa eller peta i näsan efter att blödningen har stoppat, då det kan starta upp den igen.

 • Om näsblodet inte slutar efter 20 minuter, kontakta en läkare.

Exempel på sjukdomar som kan orsaka näsblod hos barnet

Näsblod hos barn är vanligtvis ofarligt och beror oftast på torr luft eller att man petat i näsan. Men ibland kan det också bero på underliggande sjukdomar. Exempel på sådana sjukdomar inkluderar:

 1. Högt blodtryck – högt blodtryck kan orsaka skador på små kärl i kroppen, inklusive de i näsan.

 2. Brister i blodkoaguleringen – bristande förmåga att koagulera blodet kan leda till ökad risk för näsblödningar.

 3. Infektioner – infektioner i näsan eller bihålorna kan irritera slemhinnorna och leda till blödningar.

 4. Skador – trauma mot näsan, som en skada från sport eller en olycka, kan orsaka näsblod.

En korrekt diagnosis är viktig för att fastställa den underliggande orsaken till näsblodet

Det är viktigt att fastställa den underliggande orsaken till näsblodet för att kunna behandla det på rätt sätt. En läkare kan hjälpa till med detta genom att göra en fysisk undersökning och eventuellt beställa ytterligare tester. Om det finns misstanke om högt blodtryck eller brister i blodkoaguleringen kan läkaren rekommendera ytterligare tester eller hänvisa dig till en specialist.

Avsvällande näsdroppar och nässprej för att stoppa näsblod

Hur fungerar avsvällande näsdroppar och nässprej?

Näsblod, även känt som epistaxis, är en vanlig åkomma som kan drabba vem som helst. Detta tillstånd uppstår när blodkärlen i näsan brister och orsakar blödning. En vanlig orsak till detta är svullnad i näsan, vilket kan ske på grund av allergier eller andra sjukdomar. För att minska svullnaden i näsan kan man använda sig av avsvällande droppar eller spray.

Avsvällande droppar och spray fungerar genom att minska svullnaden i slemhinnan i näsan. Genom att göra detta minskas trycket på blodkärlen, vilket leder till att risken för blödning minskas. De flesta av dessa produkter innehåller en aktiv ingrediens som kallas oximetazolin eller xylometazolin.

Hur använder man avsvällande droppar och spray?

För att använda avsvällande droppar eller spray behöver du först rengöra din näsa genom att blåsa ut eventuellt överflödigt slem. Därefter ska du följa instruktionerna på förpackningen noggrant.

Det är viktigt att inte överanvända dessa produkter eftersom de kan orsaka skador på den nasal slemhinnan om de används för ofta eller under en längre tid än vad som rekommenderas. Det är också viktigt att inte använda avsvällande droppar eller spray om du har högt blodtryck eller hjärtproblem.

Vaselin för att minska risken för näsblod

En annan metod för att minska risken för näsblödningar är att applicera vaselin på insidan av näsborren. Detta kan skydda den nasal slemhinnan och minska risken för epistaxis.

För att använda vaselin, behöver du tvätta händerna noggrant och sedan applicera en liten mängd vaselin på fingertoppen. Därefter ska du försiktigt smörja in insidan av näsborren med vaselin. Detta bör göras dagligen eller efter behov.

Användning av koksaltlösning för att behandla näsblod

Koksaltlösning är ett vanligt läkemedel som används för att behandla näsblod.

Koksaltlösning är en enkel och effektiv metod för att behandla näsblod. Lösningen består av salt och vatten, vilket gör den säker och mild nog att använda på både barn och vuxna. Det är också ett överkomligt alternativ till andra mediciner mot näsblod.

Behandlingen med koksaltlösning innebär att man sköljer näsan med lösningen för att stoppa blödningen.

Först bör du sitta ner och luta huvudet framåt något så att blodet rinner ut ur näsan istället för bakåt i halsen. Sedan kan du försiktigt skölja din näsa med koksaltlösningen genom att använda en droppflaska eller en spruta utan nål. Du kan också suga upp lösningen i en liten behållare, som exempelvis en tesked, och sedan låta det rinna in i ditt näsborre.

Efter detta bör du blåsa ut eventuellt kvarvarande blod från din näsa försiktigt men grundligt. Upprepa denna process tills blödningen har upphört.

Koksaltlösning fungerar genom att minska inflammationen i näsans slemhinnor och öka fuktigheten, vilket hjälper till att läka blodkärlen.

Koksaltlösning fungerar genom att minska inflammationen i näsans slemhinnor och öka fuktigheten. Detta hjälper till att läka blodkärlen i näsan, vilket kan vara orsaken till näsblod. Koksaltlösning är också bra för att hålla näsan ren och frisk.

Det är viktigt att undvika att klämma på näsan när man har näsblod, då det kan förvärra blödningen. Istället bör man använda koksaltlösning för att behandla näsblodet.

Att klämma på näsan när man har en blödning kan leda till skador på blodkärlen och göra blödningen värre. Användning av koksaltlösning är ett säkrare och mer effektivt alternativ för att stoppa blödningen.

Remiss till öppenvårdsmottagning öronnäsahals och närakut

Näsblod är ett vanligt problem som drabbar människor i alla åldrar. Det kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive etsning, tryck eller föremål som fastnat i näsan. Om du upplever näsblod som inte går över på egen hand, kan det vara lämpligt att söka vård för att få rätt behandling. I denna artikel kommer vi att diskutera varför man blöder näsblod och hur man kan få hjälp.

Varför blöder man näsblod?

Det finns många anledningar till varför man kan blöda näsblod. En av de vanligaste orsakerna är trauma mot näsan, vilket kan ske genom slag eller fall. Andra möjliga orsaker inkluderar torr luft, utsatthet för vissa kemikalier eller mediciner, högt blodtryck och infektioner. Vissa personer är också mer benägna att uppleva näsblod än andra på grund av genetiska faktorer.

Remiss till öppenvårdsmottagning öronnäsahals och närakut

Om du upplever regelbundna episoder av näsblod eller om blödningen inte stoppar efter 20 minuter med tryck mot din näsa, bör du söka vård från en läkare. Din primärvårdsläkare kan ge dig en remiss till en öppenvårdsmottagning öronnäsahals eller närakut för en bedömning av din näsblod. Detta är särskilt viktigt om du har andra hälsoproblem som högt blodtryck eller tar mediciner som kan påverka koagulationen.

Karolinska universitetssjukhuset kan hjälpa vid allvarliga fall av näsblod

Om du upplever allvarliga fall av näsblod, kan det vara nödvändigt att söka vård på ett sjukhus. Karolinska universitetssjukhuset är en av de bästa sjukhusen i Sverige för att behandla näsblod. De har specialistläkare som är experter på att diagnostisera och behandla problem med näsan och bihålorna, inklusive näsblod.

Bomullstussar kan irritera slemhinnorna och orsaka näsblod. Köp på apotek istället.

När ska man söka vård för näsblod?

Vad är näsblod?

Näsblod är vanligt och oftast ofarligt. Det uppstår när blodkärlen i näsan brister, vilket kan bero på flera faktorer såsom torr luft, högt blodtryck eller skador i näsan. De flesta fall av näsblod går över av sig själv utan medicinsk behandling.

När ska man söka vård för näsblod?

Det finns dock situationer där det är viktigt att söka medicinsk hjälp vid näsblod. Här är några exempel:

 • Vid ihållande näsblod som inte slutar efter 20 minuter.

 • Om näsblodet är orsakat av en skada i huvudet eller ansiktet.

 • Om näsblodet återkommer ofta och utan någon uppenbar anledning.

 • Vid samtidiga symtom som yrsel, svimning eller kraftig huvudvärk.

Ihållande eller allvarligt näsblod kan vara ett tecken på underliggande hälsoproblem som bör undersökas och behandlas av en läkare.

Hur kan man förebygga näsblod?

För att minska risken för att drabbas av återkommande episoder med näsblod finns det några saker du kan göra:

 • Fukta luften: Använd en luftfuktare om inomhusluften är torr.

 • Undvik irritation: Undvik cigarettrök, starka kemikalier och annat som kan irritera näsan.

 • Var försiktig: Undvik att peta i näsan eller utsätta näsan för stötar och slag.

Hur vet jag om mitt barn blöder näsblod?

Barn är särskilt benägna att drabbas av näsblod. Om ditt barn lider av återkommande episoder med näsblod, eller om det uppstår allvarligt eller ihållande blödning, bör du söka medicinsk hjälp.

När kan min doktor hjälpa?

Om du upplever återkommande problem med näsblod som inte går över på egen hand, bör du boka tid hos din läkare. Läkaren kan undersöka orsaken till problemet och ge råd om behandling.

Hur lång tid tar det innan det går över?

De flesta fall av näsblod går över av sig själv inom några minuter till en halvtimme.

Kontakta vårdcentral vid upprepade episoder av näsblod

Sammanfattningsvis är näsblod vanligt och kan uppstå av flera anledningar, såsom torr luft, skador eller medicinska tillstånd. Det finns flera sätt att behandla näsblod hemma, inklusive användning av avsvällande näsdroppar och koksaltlösning. Men om du upplever upprepade episoder av näsblod eller om blödningen inte stoppar efter 20 minuter, bör du kontakta din vårdcentral för vidare utredning.

Vanliga frågor om näsblod

Vad orsakar näsblod?

Näsblod kan orsakas av många faktorer, inklusive torr luft, skador på näsan eller medicinska tillstånd som högt blodtryck eller blödningsstörningar.

Hur länge ska jag trycka på min näsa för att stoppa blödningen?

Du bör trycka på din näsa i minst 10-15 minuter för att hjälpa till att stoppa blödningen. Om det fortsätter att blöda efter den tiden bör du söka medicinsk hjälp.

Kan jag förebygga näsblod?

Att hålla luften fuktig genom att använda en luftfuktare och undvika överdriven nosborrande kan minska risken för att få näsblod.

Är det farligt om mitt barn har ofta näsblod?

Vanligtvis är inte ofta återkommande episoder av lättare nasala blödningar farliga. Men om ditt barn upplever svårare näsblod eller har andra symptom, bör du kontakta en läkare.

Kan jag använda aspirin för att behandla näsblod?

Nej, det rekommenderas inte att använda aspirin för att behandla näsblod eftersom det kan öka risken för blödning.

Vad händer om näsblodet inte stoppar efter 20 minuter?

Om din näsa fortsätter att blöda efter 20 minuters tryck och andra hembehandlingar är det viktigt att söka medicinsk hjälp.

Kan jag träna efter att ha haft näsblod?

Det är bäst att undvika ansträngande aktiviteter som kan öka blodtrycket i minst en timme efter en episod av näsblod.

Sammanfattningsvis

Näsblod kan vara obehagligt men är vanligtvis ofarligt.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se