Lös problem med att skicka MMS – Enkel guide för Android och Samsung

MMS är en vanlig funktion på smartphones som låter användare skicka bilder och videos via mobilnätverket. Men vad händer när du försöker skicka ett MMS och det inte går igenom? Det finns flera anledningar till varför detta kan hända, vilket kan vara frustrerande för många användare.

I detta inlägg kommer vi att gå igenom steg för steg hur du kan redigera dina MMS-inställningar på både iPhone och Samsung-enheter. Vi ger också exempel på vanliga frågor och lösningar som kan hjälpa dig att lösa problemet med att inte kunna skicka MMS. Oavsett om du har problem med gruppmeddelanden, signaturer eller kortnummer, så finns det lösningar som du kan prova.

Så om du någonsin undrat varför du inte kan skicka MMS eller hur du ska gå tillväga för att lösa problemet, så är detta inlägget för dig! Läs vidare för att få hjälp med ditt hem- eller Samsung-m42-retro eller Philips Fidelio X2HR-ramproblem.

Varför kan jag inte skicka bilder via sms? Måste man ha mobildata på för att ta emot mms?

MMS kräver mobildata för att skickas och tas emot

MMS är en vanlig metod att skicka bilder, videoklipp och ljudmeddelanden via mobiltelefon. Men vad många inte vet är att det krävs mobildata för att kunna skicka och ta emot MMS. Detta beror på att MMS-meddelanden är större än vanliga SMS, vilket gör det omöjligt att skicka dem över det traditionella GSM-nätet.

Om du försöker skicka en bild eller ett videoklipp via SMS utan tillgång till mobildata kommer meddelandet inte gå igenom. Du kan fortfarande skicka textmeddelanden utan problem, men när det gäller bilder och andra multimediafiler behöver du aktivera din mobila dataanslutning.

Om du inte kan skicka bilder via SMS kan det bero på en teknisk fel i din enhet

Om du har aktiverat din mobildataanslutning men fortfarande har problem med att skicka MMS kan detta bero på en teknisk fel i din enhet. Det finns flera saker som kan orsaka problem med MMS-sändningar, inklusive:

 • Felaktiga inställningar: Kontrollera dina inställningar för MMS-sändningar och se till att de är korrekta.

 • Skadade filer: Om filen som du försöker skicka är korrupt eller har blivit skadad på något sätt så kommer den inte kunna levereras.

 • Begränsad utrymme: Om du har begränsat utrymme på din enhet kan det hända att du inte kan skicka stora filer.

För att lösa dessa problem kan du försöka radera onödiga filer från din enhet, kontrollera dina inställningar och se till att allt är korrekt konfigurerat för MMS-sändningar.

Om du är säker på att allt fungerar som det ska men fortfarande inte kan skicka MMS, kontakta din mobiloperatör för hjälp

Om du har följt alla instruktioner och fortfarande har problem med att skicka MMS så kan det vara en god idé att kontakta din mobiloperatör. De kan hjälpa dig att diagnostisera eventuella problem med nätverket eller tekniska fel i din enhet som orsakar problem med MMS-sändningar.

Lös problem med att skicka mms, lös problem med att skicka eller ta emot meddelanden från vissa kontakter

Kontrollera dina inställningar för att skicka meddelanden och mms.

Om du har problem med att skicka eller ta emot mms kan det bero på dina inställningar. Det är viktigt att du kontrollerar dina inställningar för att se till att allt är korrekt. För att göra detta kan du följa dessa steg:

 1. Gå till Inställningar på din telefon.

 2. Klicka på Meddelanden.

 3. Se till att MMS-meddelanden är aktiverade.

 4. Kontrollera också om din mobiloperatör kräver ytterligare inställningar för MMS.

Om du fortfarande har problem efter att ha kontrollerat dina inställningar kan det vara ett annat problem som orsakar problemen.

Rapportera problemet till din mobiloperatör om du fortfarande har problem med att skicka eller ta emot meddelanden.

Om du inte kan lösa problemet genom att justera dina inställningar bör du kontakta din mobiloperatör. De kanske behöver uppdatera några av sina system eller ge dig specifika instruktioner för hur du ska lösa problemet.

Innan du kontaktar dem, se till att ha följande information redo:

 • Ditt telefonnummer

 • Typ av telefon

 • Vilken typ av meddelande (MMS, SMS) som inte fungerar

 • När felet uppstod

Redigera konversationen för att se om det finns några problem med specifika kontakter.

Om du bara har problem med att skicka eller ta emot meddelanden från vissa kontakter kan det vara ett problem med just den konversationen. Försök att redigera konversationen genom att ta bort tråden och börja om igen. Om det inte fungerar kan du försöka radera kontakten helt och lägga till dem igen.

Kolla in FAQ-sidan på din mobiloperatörs webbplats för mer information om problem med att skicka meddelanden.

Många mobiloperatörer har en FAQ-sida som ger användbar information om vanliga problem. Besök deras webbplats och sök efter “meddelandeproblem” eller liknande för att se om de har någon information som kan hjälpa dig.

Om du använder en Logitech-enhet, se till att du har den senaste programvaran installerad för att undvika eventuella fall av problem med att skicka sms.

Varför kan jag inte skicka bilder via sms?

Telefonen har inte tillräckligt med utrymme för att skicka mms

Om du försöker skicka en bild via sms och det inte fungerar, kan det bero på att din telefon inte har tillräckligt med utrymme för att skicka mms. MMS-meddelanden är större än vanliga textmeddelanden eftersom de innehåller bilder eller videor. Om din telefon är full av appar, foton och annan data kan det hända att du behöver rensa utrymme på enheten för att kunna skicka mms.

För att lösa problemet kan du prova följande:

 • Radera onödiga appar från din telefon.

 • Ta bort gamla foton och videor som du inte längre behöver.

 • Spara dina foton i molnet eller överför dem till en dator.

Mottagaren har inte stöd för mms i sin telefon

En annan anledning till varför du kanske inte kan skicka bilder via sms är om mottagaren inte har stöd för mms i sin telefon. Detta händer oftast när personen använder en äldre mobiltelefon som saknar stöd för MMS-meddelanden.

För att lösa problemet kan du prova följande:

 • Kontrollera med mottagaren om deras telefon stöder MMS-meddelanden.

 • Skicka istället bilden via e-post eller delningsappar som WhatsApp eller Messenger.

Operatören har begränsningar för att skicka mms

Det är också möjligt att din operatör har begränsningar för att skicka mms. Vissa operatörer tillåter inte användare att skicka MMS-meddelanden om de inte har en viss typ av dataplan eller om de har nått sin datagräns.

För att lösa problemet kan du prova följande:

 • Kontrollera med din operatör om det finns några begränsningar för MMS-meddelanden.

 • Uppgradera till en dataplan som inkluderar stöd för MMS-meddelanden.

Felaktiga inställningar i telefonen kan hindra dig från att skicka mms

Om inget av ovanstående alternativ fungerar kan det vara så att dina inställningar i telefonen är felaktiga och hindrar dig från att skicka mms. Detta kan hända om du nyligen har uppdaterat din telefon eller installerat nya appar som påverkar inställningarna.

Måste man ha mobildata på för att ta emot mms? Varför kan jag inte ta emot mms Telia?

Mobildata behövs inte för att ta emot mms

Många tror felaktigt att de måste ha mobildata aktiverat för att kunna ta emot mms. Detta stämmer dock inte då det är två separata saker. MMS (Multimedia Messaging Service) är en tjänst som tillåter användare att skicka meddelanden med bilder, ljud och video till varandra. För att kunna skicka och ta emot MMS krävs det istället att mobiltelefonen har rätt inställningar.

Kontrollera om telefonnumret är korrekt angivet

Om du upplever problem med att ta emot MMS kan det bero på flera faktorer. En av dessa kan vara felaktigt angivna telefonnummer i din kontaktlista eller i meddelandet du försöker ta emot. Kontrollera därför alltid så att numret är korrekt innan du försöker ta emot ett MMS.

Se till att din telefon har stöd för mms

Förutom rätt inställningar krävs det även att din mobiltelefon har stöd för MMS. De flesta moderna smartphones har detta inbyggt men äldre modeller kanske saknar denna funktion. Om du är osäker på om din telefon har stöd för MMS kan du kontrollera detta genom att söka efter specifikationerna online eller genom bruksanvisningen.

Ibland kan en felaktig inställning hindra mottagande av mms

Om du har rätt inställningar och din telefon har stöd för MMS men du fortfarande inte kan ta emot meddelanden kan det bero på en felaktig inställning. Detta kan exempelvis röra sig om att någon av inställningarna har ändrats av misstag eller att operatören har gjort några ändringar i nätverket. Kontrollera därför alltid så att dina inställningar är korrekta och uppdaterade.

Kontakta Telia om problemet kvarstår

Om du fortfarande inte kan ta emot MMS efter att ha kontrollerat ovanstående punkter rekommenderar vi dig att kontakta din mobiloperatör, i detta fall Telia. De kan hjälpa dig med eventuella tekniska problem som hindrar dig från att ta emot MMS.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha rätt inställningar och se till att din mobiltelefon har stöd för MMS för att kunna ta emot dessa meddelanden.

Kan man inte skicka mms över wifi?

MMS kräver mobildata för att skickas och kan inte skickas över wifi

Många undrar om det är möjligt att skicka MMS över wifi, eftersom det är en vanlig fråga bland användare som vill spara på sin mobildata. Tyvärr fungerar inte detta eftersom MMS kräver mobildata för att kunna skickas.

Det beror på att när du skickar ett MMS med bilder eller videoklipp, så måste ditt meddelande passera genom din operatörs servrar och sedan vidare till mottagaren. Dessa servrar använder sig av mobilnätet för att transportera datan, vilket innebär att du behöver ha aktiverat mobildata på din enhet för att kunna skicka MMS.

Kontrollera att mobildata är aktiverat på din enhet

Om du har problem med att skicka MMS, kan det bero på flera faktorer. Först och främst bör du kontrollera om mobildata är aktiverat på din enhet. Detta gör du genom att gå till Inställningar > Nätverk och internet > Mobilnät > Dataanvändning (eller liknande) och se till så att “Mobil data” är ikryssad.

Om “Mobil data” redan är ikryssad men du fortfarande har problem med MMS, kan det vara värt att försöka stänga av funktionen och sedan slå på den igen. Ibland kan en snabb omstart av mobilen också hjälpa till.

Kontakta din mobiloperatör för att få hjälp

Om du har kontrollerat att mobildata är aktiverat och försökt starta om mobilen, men ändå inte kan skicka MMS, kan det vara en bra idé att kontakta din mobiloperatör. Det kan finnas problem med ditt abonnemang eller med nätverket som de kan hjälpa dig lösa.

Det är också värt att notera att vissa operatörer har begränsningar för hur stora MMS-meddelanden som kan skickas. Om du försöker skicka ett mycket stort meddelande eller flera bilder på en gång, kan det vara så att det inte går igenom. I så fall bör du försöka minska storleken på dina MMS-meddelanden eller dela upp dem i mindre delar.

Varför får jag samma sms flera gånger?

Att få samma sms flera gånger kan vara irriterande och frustrerande. Det kan finnas flera orsaker till varför detta händer, så låt oss titta närmare på några av de vanligaste.

Dålig täckning

En av de vanligaste orsakerna till att du får samma sms flera gånger är att din telefon har dålig täckning. När du befinner dig i områden med dålig mottagning kan det hända att ditt meddelande inte skickas iväg ordentligt och därför skickas igen automatiskt. Detta kan också leda till förseningar i leveransen av dina meddelanden.

Avsändaren har skickat samma sms flera gånger

En annan möjlig orsak är att avsändaren har skickat samma sms flera gånger utan att inse det. Detta kan hända om personen upplever problem med sin egen telefon eller nätverk, vilket gör att hen tror att meddelandet inte gick igenom.

Problem med mobiloperatörens nätverk

Ibland kan problem uppstå på mobiloperatörens sida som orsakar dubbla eller trippelmeddelanden. Detta kan bero på olika faktorer, som överbelastning på nätverket eller tekniska problem.

Dubbla enheter kopplade till samma konto

Om du har flera enheter kopplade till samma konto (t.ex. en smartphone och en surfplatta) så kan det hända att du får samma sms flera gånger på grund av synkroniseringsproblem. Detta kan vara särskilt vanligt om du använder olika meddelande-appar på dina enheter.

Bugg i din telefon eller i meddelande-appen

Slutligen kan det också hända att problemet ligger hos dig själv och din egen telefon eller meddelande-app. En bugg i systemet kan leda till att sms:en skickas flera gånger, även om de bara skrevs en gång. Om detta är fallet bör du försöka uppdatera din telefon eller app för att se om problemet löser sig.

Som du ser finns det flera möjliga orsaker till varför du får samma sms flera gånger. Förhoppningsvis har den här listan hjälpt dig att identifiera källan till problemet och lösa det enklare!

Välj mobila nätverk / mobilnätverk, välj fler nätverk

Välj mobila nätverk / mobilnätverk för att skicka MMS.

För att kunna skicka MMS behöver du ha en stabil uppkoppling till internet. Detta kan du få genom att ansluta till ett mobilt nätverk eller mobilnätverk. Om ditt telefonabonnemang inte inkluderar surf, bör du se till att ladda på med surf innan du försöker skicka MMS.

Se till att enheten har tillräckligt med surf för att skicka MMS.

Om din enhet inte har tillräckligt med surf kommer det inte gå att skicka MMS. Du kan kontrollera hur mycket surf som finns kvar på din enhet genom att öppna webbplatsen för ditt telefonabonnemang och logga in på ditt konto. Där kan du se hur mycket data som finns kvar och om det är tillräckligt för att kunna skicka MMS.

Kontrollera om din Android-enhet har rätt inställningar för att skicka MMS.

Det är viktigt att din Android-enhet är korrekt inställd för att kunna skicka MMS. Först och främst bör du kontrollera om funktionen är aktiverad i inställningarna på din enhet. Gå in under “Inställningar” och sedan “Mobildata”. Här bör du hitta valet “Tillåt dataplan när roaming” och “Aktiverat 4G”. Se även efter om ditt telefonabonnemang inkluderar MMS-tjänsten.

Ibland kan filen vara för stor för att skickas som ett MMS.

Om du försöker skicka en fil som är för stor, kommer det inte gå att skicka den som ett MMS. Detta beror på begränsningar i MMS-protokollet. Filstorleken varierar mellan olika operatörer och enheter, men generellt sett brukar gränsen ligga runt 1 MB. Om din fil är större än så bör du överväga att använda andra tjänster för att dela filen, till exempel e-post eller molnlagringstjänster som Google Drive eller Dropbox.

Att kunna skicka MMS är en viktig funktion på dagens smartphones. Genom att följa dessa tips och råd kan du öka dina chanser att lyckas med att skicka MMS från din Android-enhet.

Avslutning av “varför kan jag inte skicka mms”

Att inte kunna skicka MMS kan vara frustrerande, men det finns flera möjliga lösningar på problemet. För att skicka MMS behöver du ha mobildata påslaget och tillräckligt med utrymme i din telefon. Om du fortfarande har problem med att skicka eller ta emot MMS, prova att kontrollera dina inställningar för mobila nätverk eller välja ett annat nätverk.

Det är också viktigt att notera att vissa operatörer begränsar storleken på filer som kan skickas via MMS. Om du försöker skicka en mycket stor fil kan det vara bättre att använda andra tjänster som Dropbox eller Google Drive istället.

För mer specifika frågor om varför du inte kan skicka MMS, kontakta din operatör för support.

Vanliga frågor om “varför kan jag inte skicka mms”

1. Behöver jag ha mobildata påslaget för att ta emot MMS?

Ja, för att ta emot MMS måste du ha mobildata påslaget.

2. Varför kan jag bara inte skicka eller ta emot meddelanden från vissa kontakter?

Detta kan bero på olika faktorer, inklusive om personen har blockerat dig eller om de har problem med sin egen enhet. Kontakta personen direkt för att undersöka problemet närmare.

3. Kan jag inte skicka mms över wifi?

Nej, vanligtvis krävs mobildata för att kunna skicka MMS.

4. Varför får jag samma sms flera gånger?

Detta kan bero på en inställning i din telefon eller hos din operatör. Kontakta din operatör för support om problemet fortsätter.

5. Vad ska jag göra om jag fortfarande inte kan skicka MMS efter att ha kontrollerat mina inställningar?

Kontakta din operatör för support och ytterligare hjälp med ditt specifika problem.

6. Kan jag skicka mycket stora filer via MMS?

Vissa operatörer begränsar storleken på filer som kan skickas via MMS, så det kan vara bättre att använda andra tjänster som Dropbox eller Google Drive istället.

7. Vilka andra alternativ finns det för att skicka bilder eller filer från min telefon?

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se