En ofta förekommande fråga, men dock så viktig fråga, som nästa alltid brukar dyka upp i samband med ved och vedklyvning är om man ska investera i en vedklyv eller investera i en ny och bättre yxa. Fråga är mycket viktig då det handlar om en prisskillnad mellan att investera i en vedklyv eller investera i en ny och bättre yxa.

Innan man tar ställning till denna frågan bör man kanske först ställa en fråga till sig själv. Hur stor kommer min förbrukning vara på ved? Hur ofta är jag beredd på att köra runt med bilen och leta efter färdigkluven ved, eller hur mycket tid har jag att offra på att sitta och leta efter företag som levererar färdigkluven ved till dörren?

Om svaret på fråga 1 är stor förbrukning av ved, och svaret på fråga 2 är mycket lite tid, då är ju absolut det bästa alternativ att investera i en ny vedklyv till hemmet.

En klyv som passar behovet

När man väl har kommit fram till att en ny vedklyv ska investeras är ju nästa steg att hitta en ny klyv som passar ens behov. Det finns en hel del klyvar som är anpassade för att kunna ha i trädgården, i sitt fritidshus, och man kan bland annat hitta vedklyvar på Biltema, Jula, Clas Olsson, det finns många många andra ställen som säljer dessa och det är bara en själv som bestämmer var man ska köpa den och hur mycket man vill spendera på denna klyv.

Som allt annat är ju inte alltid den dyrast som är den bästa, därför är det viktigt att man går igenom de vedklyvar som finns ute på marknaden och jämför dessa. Priset varierar allt från några tusenlappar till någon tusenlapp beroende på var man handlar. Dock finns det en sak man kanske inte tänker på när man tittar på sin nya klyv, och det är stativet, det är nämligen så att vedklyvar måste ha ett stativ som man monterar fast klyveln på. Så med andra ord räcker det inte med att hitta den som passar en och betala för den utan man måste även skaffa ett stativ, ett stativ är i och för sig inte så dyrt, men dock måste man tänka på att lägga till dessa hundralappar som stativet kostar.

Vilken kapacitet krävs?

När man äntligen har bestämt sig att det blir en vedklyv så dyker det upp ytterligare frågor. Vilken kapacitet ska den klyv ha som jag ska köpa? Hur stora eller hur små vedstockar ska den klara av att klyva åt mig? Detta är en fråga som är svår att ta ställningen själv, här måste man kanske ha lite mer hjälp från personer som vet lite mer om varan, vedklyvar, detta är en fråga som måste tas med till inköpsstället, men frågan är om man blir mer klok efter att ha besöket affären. Man kan ju inte köpa en klyv som endast tar tjocka stockar och inte heller en vedklyv som endast tar smala stockar, man måste ha en vedklyv som tar både och.

Många frågor som måste besvaras innan en investering av en ny vedklyv kan göras.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se