Introduktion till akne och finnar

Har du någonsin undrat varför du får finnar? Det är ett vanligt tillstånd som drabbar många i tonåren, men det kan också förekomma hos vuxna. Akne uppstår när porerna på huden täpps till av smink, ansiktstvätt eller överflödigt talg. Pormaskar är en vanlig föregångare till aknen och kan bildas när porerna täpps till av smink eller ansiktstvätt som inte tvättas bort ordentligt.

Akne kan orsakas av flera faktorer såsom bakterier, inflammationen och öppning av porer. För att undvika ärrbildning och minska inflammationen kan man använda krämer och ansiktstvätt med fuktgivande egenskaper samt undvika att klämma på finnarna.

Men hur ser en finne ut inuti? Inuti finnen finns det talg, döda hudceller och bakterier som orsakar inflammationen. Detta leder till den karakteristiska rodnaden och svullnaden som vi förknippar med finnar.

I allmänhet är aknelösningar effektiva för att behandla aknen. Ansiktstvätt med milda ingredienser hjälper också till att hålla huden ren från smuts och olja. Att dricka mycket vatten är också viktigt eftersom det hjälper till att hålla huden hydratiserad.

Så nästa gång du undrar varför du får finnar, tänk på de olika orsakerna och vad du kan göra för att behandla dem.

Vad är akne och hur uppstår det?

Akne, eller finnar som det också kallas, är en vanlig hudsjukdom som drabbar både tonåringar och vuxna. Det är en inflammatorisk sjukdom som orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Men vad är egentligen akne och hur uppstår det?

Vad är akne?

Akne är en sjukdom som påverkar talgkörtlarna i huden. Talgkörtlarna producerar olja (sebum) för att hålla huden smidig och skyddad. När talgkörtlarna producerar för mycket olja blandas den med döda hudceller och kan leda till blockering av hårsäckarna. Detta resulterar i uppkomsten av finnar.

Det finns olika typer av akne, från milda former såsom vita- eller svarta pormaskar till mer allvarliga former såsom cystisk akne. Oavsett vilken typ av acne man lider av kan det påverka ens självkänsla negativt.

Hur uppstår akne?

Som tidigare nämnts orsakas akne när talgkörtlarna producerar för mycket olja och blandas med döda hudceller vilket leder till blockering av hårsäckarna. Men vad kan orsaka att detta händer?

Hormonella förändringar

Hormonella förändringar är den vanligaste orsaken till uppkomsten av akne, särskilt under puberteten då hormonerna går bananas. Hormoner såsom androgener ökar produktionen av talg vilket kan leda till blockering av hårsäckarna.

Stress

Stress kan också orsaka uppkomsten av akne. När man är stressad frigörs hormonet kortisol som kan öka produktionen av talg och därmed leda till blockering av hårsäckarna.

Vissa mediciner

Vissa mediciner såsom p-piller, kortikosteroider och litium kan också bidra till uppkomsten av akne. Dessa mediciner påverkar hormonbalansen i kroppen vilket kan leda till ökad produktion av talg.

Vad är “maskne”?

“Maskne” är ett nytt ord som uppstått under den rådande pandemin. Det syftar på finnar som uppstår på grund av att man bär munskydd under längre perioder. Munskyddet skapar en fuktig miljö där bakterier trivs och kan orsaka inflammation i talgkörtlarna vilket leder till finnar.

Varför täpper talgkörtelns öppning till och orsakar finnar?

Talgkörtlar finns över hela kroppen

Talgkörtlar är små körtlar som finns i huden över hela kroppen. Dessa körtlar producerar talg, en oljig substans som hjälper till att hålla huden mjuk och smidig. Talg är också viktigt för att skydda huden från uttorkning och infektioner.

Täppta talgkörtlar orsakar finnar

När en talgkörtel blir täppt kan inte talget komma ut på hudytan. Istället samlas det under hudens yta, vilket skapar en miljö där bakterier kan växa och orsaka inflammation. Detta är vad som vanligtvis resulterar i finnar.

Det finns flera faktorer som kan leda till täppta talgkörtlar, inklusive hormonella förändringar, stress och vissa mediciner. Under puberteten ökar produktionen av hormoner såsom testosteron vilket kan leda till ökad produktion av talg. Stress kan också påverka produktionen av hormoner och därmed bidra till finnar.

Vissa mediciner, särskilt steroider och litium, har också visat sig kunna öka risken för finnar genom att påverka produktionen av talg.

Behandling av finnar

För de flesta människor är finnar ofarliga och behöver inte behandlas. Men om du lider av allvarliga eller ihållande finnar kan det vara värt att söka hjälp från en hudläkare. De kan ordinera mediciner eller behandlingar som kan hjälpa till att minska inflammationen och förhindra framtida finnar.

Det finns också flera saker du kan göra hemma för att förebygga finnar, inklusive:

  • Tvätta ansiktet regelbundet med en mild rengöringsmedel

  • Undvik att röra vid ditt ansikte eller klämma på finnarna

  • Använda produkter som inte täpper igen porerna, såsom icke-komedogena krämer och solskyddsmedel

  • Äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker

Slutsats

Talgkörtlar är viktiga för att hålla huden mjuk och smidig, men när de blir täppta kan det leda till finnar.

Vanligaste orsaker till finnar i ansiktet och på ryggen, vad orsakar akne?

Ökad produktion av talg från hårsäckar kan leda till finnar

En av de vanligaste orsakerna till finnar är ökad produktion av talg från hårsäckarna. Talg produceras naturligt av huden för att skydda den och hålla den återfuktad. Men när det produceras för mycket talg kan det blockera porerna som leder till finnar. Detta händer oftast i ansiktet eftersom det är där vi har flest talgkörtlar. Men det kan också hända på ryggen, särskilt om du har fet hy eller utsätter din hud för mycket svettning.

Bakterier som lever på huden kan också orsaka finnar

Det finns många olika typer av bakterier som lever på vår hud. Vissa av dessa bakterier är helt ofarliga medan andra kan orsaka infektioner och utslag, inklusive finnar. Propionibacterium acnes (P. acnes) är en bakterie som ofta finns på vår hud och kan bidra till bildandet av finnar genom att irritera hårsäckarna och öka inflammationen i huden.

Hormonella förändringar kan öka risken för finnar i ansiktet och på ryggen

Hormonella förändringar är en annan vanlig orsak till finnar både i ansiktet och på ryggen. Under puberteten ökar produktionen av manliga hormoner hos både män och kvinnor, vilket kan leda till en ökad produktion av talg och därmed finnar. Hormonella förändringar kan också påverka huden under menstruationscykeln eller graviditet.

Fukt och svett kan blockera porerna på ryggen och orsaka finnar

När vi svettas mycket eller utsätter vår hud för fuktiga miljöer kan det göra att porerna på vår hud täpps till. Detta gör det svårare för talg att komma ut, vilket i sin tur kan leda till finnar. Ryggen är särskilt mottaglig för detta eftersom den ofta är täckt av kläder som kan bidra till att hålla kvar fukten.

I allmänhet finns det många olika faktorer som kan orsaka finnar både i ansiktet och på ryggen.

Förändras akne med ålder och hormonella variationer?

Hormonella förändringar under puberteten

Akne är en hudsjukdom som är vanligast under puberteten. Detta beror på de kraftiga hormonella förändringar som sker i kroppen vid denna tidpunkt. Under puberteten ökar produktionen av manliga könshormoner, såsom testosteron, vilket leder till att talgkörtlarna i huden producerar mer olja. Överskottet av olja kan täppa till hårsäckarna och orsaka finnar.

Åldersrelaterade hormonella förändringar

Även om akne oftast uppträder under tonåren kan det också förekomma senare i livet på grund av hormonella förändringar. Kvinnor kan uppleva akne under menstruationscykeln på grund av ökade nivåer av progesteron, ett hormon som stimulerar talgproduktionen. Hormoner kan också spela en roll i utvecklingen av akne hos äldre personer.

När vi blir äldre minskar produktionen av könshormoner, vilket kan leda till att huden blir torrare och mindre elastisk. Samtidigt kan vissa kvinnor uppleva östrogenbrist efter klimakteriet, vilket kan orsaka en ökning av manliga könshormoner och därmed finnar.

Behandling av åldersrelaterad akne

Behandling för åldersrelaterad akne liknar behandling för tonårsakne men kan kräva en mer försiktig tillvägagångssätt på grund av torrare och känsligare hud. En hudläkare kan ordinera topikala krämer och geler som innehåller retinoider eller antibiotika för att minska inflammationen i huden.

Vissa kvinnor kan också dra nytta av hormonterapi för att balansera sina hormonnivåer och minska akneutbrott. Det är viktigt att tala med en läkare innan man tar någon form av hormonbehandling.

Sammanfattning

Akne är vanligast under puberteten på grund av ökade nivåer av könshormoner i kroppen. Men hormonella förändringar kan också orsaka akne senare i livet, särskilt hos kvinnor under menstruationscykeln eller efter klimakteriet.

Hur påverkar kost och livsstil akne?

Faktorer som påverkar akne

Akne är en av de vanligaste hudsjukdomarna, och det kan uppstå i alla åldrar. Men vad orsakar egentligen finnar? Det finns flera faktorer som kan påverka utvecklingen av akne, inklusive hormoner, genetik och miljöfaktorer. Men en annan viktig faktor att ta hänsyn till är kost och livsstil.

Insulinproduktion och glykemisk kost

En hög glykemisk kost kan öka insulinproduktionen i kroppen, vilket i sin tur kan öka mängden talgproduktion i huden. Talg är en oljig substans som produceras naturligt av talgkörtlarna i huden och hjälper till att hålla huden smidig. Men när det produceras för mycket talg kan det leda till igentäppta porer, vilket kan leda till finnar.

Detta betyder inte att du behöver utesluta kolhydrater helt från din diet. Istället bör du välja mat med lågt glykemiskt index (GI), såsom fullkornsprodukter, grönsaker och frukt istället för sockerhaltiga drycker eller snabbmat.

Mejeriprodukter

Att äta mycket mejeriprodukter kan också öka risken för akne. En studie visade att personer som konsumerade mer mjölkprodukter hade större chans att drabbas av akne än de som inte gjorde det.

Detta beror troligtvis på att mejeriprodukter kan öka produktionen av hormoner som påverkar talgproduktionen i huden. Om du märker att din akne förvärras efter att ha ätit mejeriprodukter, kan det vara värt att minska intaget.

Stress och sömnbrist

Stress och brist på sömn kan också ha en negativ effekt på huden. När vi är stressade utsöndrar kroppen hormoner som kan öka talgproduktionen och orsaka inflammation i huden. Detta kan leda till finnar och andra hudproblem.

Sömnbrist kan också påverka hudens hälsa eftersom det är under sömnen som kroppen reparerar sig själv. Om du lider av akne bör du försöka minska stressnivån genom yoga, meditation eller andra avslappningsmetoder, samt se till att få tillräckligt med sömn varje natt.

Förebyggande och behandling av akne och finnar

Läkemedel som innehåller bensoylperoxid och salicylsyra kan hjälpa till att minska finnar.

Läkemedel som innehåller bensoylperoxid och salicylsyra är två vanliga ingredienser i produkter för behandling av akne. Bensoylperoxid fungerar genom att döda bakterier på huden, samtidigt som det minskar inflammationen i porerna. Salicylsyra hjälper till att lösa upp talg i porerna, vilket minskar risken för att de ska täppas till och orsaka finnar. Dessa läkemedel finns tillgängliga både receptfritt och på recept från din hudläkare.

Vård av huden genom god hygien kan förebygga akne och finnar.

En viktig del i förebyggandet av akne och finnar är god hygien. Detta innebär regelbunden rengöring av huden med milda produkter, undvikande av överdriven användning av smink eller andra kosmetiska produkter som kan täppa igen porerna samt undvikande av att röra vid ansiktet med händerna. Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöringsprodukt för att hålla huden ren.

Hudläkare kan erbjuda behandlingsmöjligheter som salva och andra behandlingar för att minska risken för finnar.

Om du lider av allvarligare former av akne eller finnar kan det vara bra att söka hjälp av en hudläkare. Hudläkare kan erbjuda behandlingsmöjligheter som salva, antibiotika och andra receptbelagda läkemedel för att minska risken för finnar. De kan också utföra kosmetiska behandlingar som kemisk peeling eller laserbehandling för att reducera synligheten av ärr efter akne.

Forskning visar att seborré, mens och oljor på huden kan öka risken för finnar.

Seborré är en vanlig orsak till finnar hos både män och kvinnor. Detta beror på överproduktion av talg i porerna, vilket gör dem mer benägna att täppas igen med smuts och döda hudceller. Hormonella faktorer som menscykeln kan också bidra till ökad produktion av talg i porerna. Oljor från hårprodukter eller andra källor kan också orsaka finnar genom att täppa igen porerna på huden.

Produkter som kan hjälpa mot finnar

Efter att ha förstått vad akne är och dess orsaker, är det viktigt att veta hur man kan förebygga och behandla finnar. Det finns många produkter på marknaden som kan hjälpa till att minska inflammationen och rensa porerna.

Här är några tips på produkter som kan hjälpa mot finnar:

1. Rengöringsmedel med salicylsyra

Salicylsyra är en vanlig ingrediens i många aknebekämpande produkter eftersom den hjälper till att exfoliera huden och rensa porerna.

2. Benzoylperoxidkräm

Benzoylperoxid har visat sig vara effektivt mot mild till måttlig akne genom att minska inflammationen och döda bakterier.

3. Retinoidkräm

Retinoider fungerar genom att öka cellomsättningen i huden, vilket minskar risken för täppta porer.

4. Te-träolja

Te-träolja har antimikrobiella egenskaper, vilket gör den till en populär naturlig behandling för akne.

5. Aloe vera-gel

Aloe vera har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska rodnad och svullnad från finnar.

Att hitta rätt produkt för din hudtyp och grad av akne kan ta tid, men det är viktigt att inte ge upp. Om du står inför allvarligare former av akne eller om dina finnar inte svarar på över-the-counter-produkter, bör du söka hjälp från en hudläkare.

Vanliga frågor om produkter mot finnar

1. Kan jag använda flera aknebekämpande produkter samtidigt?

Det är bäst att undvika att använda flera produkter med liknande ingredienser samtidigt eftersom det kan orsaka överdriven torrhet och irritation i huden.

2. Hur lång tid tar det innan jag ser resultat av min aknebehandling?

Resultatet varierar beroende på graden av akne och vilken behandling du använder. Vissa människor ser förbättring inom några dagar medan andra kan ta flera veckor eller månader för att se en märkbar skillnad.

3. Vilka livsstilsförändringar kan jag göra för att minska mina finnar?

Eva Strandberg
Skribent inom hälsa, träning och livstil at wvwv.se | + posts

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade.

Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se

Publicerat av Eva Strandberg

Eva Strandberg är en prisbelönt skribent med specialiserade kunskaper inom hälsa, träning och välmående. Hon har åtta års erfarenhet av att förmedla kunskap om en hållbart hälsosam livsstil. Eva är en äventyrare som inte reser tillbaka när det gäller att upptäcka nya aspekter av hälsa älskar att undersöka olika tillvägagångssätt för att förbättra livsstilen och letar ofta efter nya beteendeförändringar som hon är beredd att introducera i sitt liv. Utöver att hon är yogalärare och instruktör för pilates på fritiden, skriver hon även bloggar och artiklar som är användbara, informativa och målinriktade. Du kontaktar Eva på eva@wvwv.se