För den som är ute på bilsemester eller ska påbörja sin resa genom Europa med bil, husbil eller kanske husvagn så är färjeöverfart inte någon dum idé då man kan ta en snabb genväg ut i Europa. För vissa bilresenärer är Polen huvudresmålet men även då kan en direkt färja eller båt vara ett bra alternativ istället för omvägar med bilväg och sen ändå kortare båtförbindelse mellan Danmark och Tyskland.

Att resa med bil i Europa är att uppleva många städer och platser. Det kan vara riktigt festligt och är ett utmärkt sätt att resa. För att ta sig till Polen finns olika alternativ men enklast om man utgår från Sverige är att ta en direktfärja som tar dig hela vägen på en gång. Det finns fyra stycken så kallade färdlinjer med totalt 65 olika överfarter (restillfällen) mellan Sverige och Polen varje vecka. Överfarterna trafikeras av olika aktörer och går mellan Trelleborg och Swinoujscie, Ystad och Swinoujscie, Nynäshamn och Gdansk samt mellan Karlskrona och Gdynia. Båtresan mellan Ystad och Swinoujscie är den som tar kortast tid, men din totala resväg bör räknas in om du har längre att resa inom Sverige för att komma till Ystad eller längre att resa i Polen om slutdestinationen är annan än Swinoujscie.

Fördelar med båt och färja

Den viktigaste fördelen har vi redan varit inne på, du kommer snabbt ut i Europa och närmre målet utan att behöva lägga många mil bakom ratten. Det kan vara skönt både för förare och faktiskt för miljö och plånbok med tanke på skenande drivmedelspriser.

Att resa med båt kan också vara en upplevelse, särskilt för de små i sällskapet. Det finns mängder med aktiviteter i form av mat och lite shopping på båtarna. En resa tar upp till 10 timmar och ibland längre tid än så. Då brukar det finnas nöjesalternativ med bio och ibland även fitness och gym.

Tips inför din resa med båt och färja

En bilresa med färja är givetvis vanligast men resenärer utan bil är såklart välkomna också. Du kanske rentav ska på cykelresa och då är färjan ett bra alternativ för att komma till rätt plats snabbt.

Tänk på vad som är viktigt att ha med på resan. För dig som reser med bil är väl givetvis körkort en viktig värdehandling att ha med. När man reser med bil är det viktigt att se över sin bilförsäkring så att den gäller för resa utomlands. Om en olycka sker kan det vara skönt att veta att skadorna täcks av försäkringen.

En vägkarta över både det land du ska till och Europa är smidigt att ha tillgång till i bilen. Såväl som bilens extranycklar, men de gör du bäst i att inte förvara inuti bilen.

I semestertider kan det var långa köer på bilterminalen och då är det viktigt att vara i tid, se till att ha alla viktiga resedokument lättillgängliga i bilen. Pass för alla resenärer, bilens registreringsbevis (del 1, alltså den blå delen, den andra lämnas hemma).

Boka resa med båt till Polen

Avslutningsvis, när du planerar att resa med båt eller färja till Polen finns det många bokningsmöjligheter online. När ni valt vilken färdväg ni ska ta är rekommendationen att säkerställa biljett och att betala i förväg. Då vet ni när ni kommer till terminalen att det bara är att rulla på bilen och låta resan börja!

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se