Introduktion till rinnande ögon

Har du någonsin undrat varför dina ögon alltid verkar rinna? Det är en vanlig upplevelse för många människor, men det kan vara mer än bara irriterande. Rinnande ögon kan påverka din syn och göra det svårt att se klart. Men vad orsakar egentligen detta problem?

Rinnande ögon, även känt som epifora, uppstår när tårarna inte kan dräneras ordentligt från ögat eller om kroppen producerar för mycket tårar. Detta kan bero på en rad olika faktorer, inklusive allergier, infektioner eller skador på ögat.

Oavsett orsaken kan rinnande ögon vara en besvärlig och frustrerande upplevelse. Men genom att förstå de vanligaste orsakerna till detta tillstånd och hur det kan påverka din syn, kan du ta stegen mot att lindra dina symtom och återfå klar sikt igen.

Orsaker till rinnande ögon

Rinnande ögon kan vara irriterande och obekväma. Det är viktigt att förstå orsakerna bakom besvären för att hitta lämplig behandling. Nedan diskuteras några vanliga orsaker till rinnande ögon.

Allergier som orsak till rinnande ögon

Allergi är en av de vanligaste orsakerna till rinnande ögon. Pollen, damm, pälsdjur och vissa livsmedel kan utlösa allergiska reaktioner i kroppen och leda till besvär med tårar. Symtom på allergisk konjunktivit inkluderar klåda, rodnad och svullnad runt ögonen samt vattniga eller slemmiga tårar.

För att lindra symtomen av allergisk konjunktivit finns det flera saker man kan göra:

 • Undvik allergenet så mycket som möjligt

 • Använd glasögon för att skydda ögonen från pollen och andra irriterande ämnen

 • Tvätta händerna regelbundet för att undvika överföring av allergener från händerna till ögonen

 • Använda receptfria antihistamintabletter eller nässprayar

 • Använda receptfria ögondroppar eller ögonsalvor för att lindra symtomen

Infektioner som kan leda till rinnande ögon

Infektioner i näsan eller bihålorna kan sprida sig till området runt ögat och leda till rinnande ögon. Infektioner kan orsakas av virus eller bakterier och symtomen inkluderar vanligtvis tårflöde, rodnad och svullnad runt ögonen samt smärta och tryck i området.

För att behandla infektioner som orsakar rinnande ögon kan man använda sig av följande metoder:

 • Använda receptbelagda ögondroppar eller salva för att lindra symtomen

 • Ta antibiotika om infektionen är orsakad av bakterier

 • Skölja näsan med ljummet vatten för att rensa ut eventuella blockeringar

Torra ögon och dess koppling till besvär med tårar

Torra ögon kan också leda till besvär med tårar.

Symptom vid rinnande ögon

Ökad tårbildning och hur det känns i ögat

En av de vanligaste symptomen vid rinnande ögon är en överproduktion av tårar. Detta kan bero på flera faktorer, såsom allergier, infektioner eller irritation från yttre faktorer som vind eller starkt ljus. När ögonen producerar för många tårar kan det leda till att de börjar rinna över och orsaka en obehaglig känsla i ögonen. Det kan också göra det svårt att se klart eftersom synfältet blir suddigt.

Svullnad runt ögat

En annan vanlig effekt av rinnande ögon är svullnad runt omkring dem. Detta kan bero på allergiska reaktioner eller inflammation i slemhinnorna i ögonlocken. Svullnaden kan vara mild till måttlig och orsaka obehag, men den går oftast över inom några dagar när orsaken har behandlats.

Kliande eller brännande känsla i och runt omkring ögat

Klåda och brännande känslor är andra vanliga symptom vid rinnande ögon. Dessa känslor uppstår ofta på grund av allergier eller irritation från kemikalier som finns i kosmetika eller andra produkter som används nära ansiktet. Klådan kan vara intensiv och göra det svårt att koncentrera sig på annat än att klia sig, medan brännande känslor oftast upplevs som en irriterande smärta.

Att ha rinnande ögon kan vara ett tecken på att något är fel med dina ögon eller din kropp. Om du upplever några av dessa symptom regelbundet bör du söka medicinsk hjälp för att fastställa orsaken och få behandling. Det finns många olika behandlingsalternativ tillgängliga, beroende på vad som orsakar dina rinnande ögon.

Några vanliga orsaker till rinnande ögon inkluderar allergier, infektioner, torra ögon och andra sjukdomar. För att lindra symptomen kan det hjälpa att använda rengöringsmedel för ansiktet som inte innehåller starka kemikalier, undvika allergener och använda solglasögon när du är ute i solen eller blåsigt väder.

När och var ska jag söka vård för rinnande ögon?

Symtom som inte går över efter några dagar

Om dina rinnande ögon inte verkar gå över efter några dagar, kan det vara en indikation på att det finns ett underliggande problem. Det kan vara allt från allergier till infektioner, så det är viktigt att se en läkare om symtomen fortsätter. Din läkare kan hjälpa dig att identifiera orsaken till dina rinnande ögon och rekommendera behandling.

Smärta eller svårigheter att se

Om du upplever smärta eller svårigheter att se tillsammans med dina rinnande ögon, bör du omedelbart söka medicinsk hjälp. Detta kan indikera allvarliga problem som glaukom eller katarakt. Dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling för att förhindra förlust av synen.

Förändring i synen

Om du märker en förändring i din syn när dina ögon börjar rinna, är det också en bra idé att söka medicinsk hjälp. En plötslig förändring i synen kan indikera allvarliga problem som retinal detachment eller makuladegeneration. Ju tidigare dessa sjukdomar upptäcks, desto bättre chanser har du för framgångsrik behandling.

Att ha rinnande ögon är vanligtvis inget allvarligt. Men om symtomen fortsätter under flera dagar eller åtföljs av smärta, svårigheter att se eller förändringar i synen, bör du söka medicinsk hjälp. Din läkare kan identifiera orsaken till dina rinnande ögon och rekommendera behandling som kan hjälpa dig att känna dig bättre igen.

Behandlingar för rinnande ögon

Användning av varma kompresser för att lindra besvären

En av de enklaste behandlingarna för rinnande ögon är att använda en varm kompress. Genom att applicera värme på området runt ögonen kan man minska svullnad och inflammation i tårvägarna. Detta kan också hjälpa till att lösa upp eventuella blockeringar som orsakar problemet.

För att göra en varm kompress, blötlägg en ren handduk i varmt vatten och vrid sedan ut överflödigt vatten. Placera sedan handduken över dina stängda ögon i ca 10-15 minuter. Upprepa detta några gånger om dagen för bästa resultat.

Ögondroppar som minskar inflammationen i tårvägarna

Det finns också ett antal olika ögondroppar som kan hjälpa till att minska inflammationen i tårvägarna och därmed minska besvären med rinnande ögon. Dessa droppar är oftast receptbelagda och bör endast användas under övervakning av en läkare.

Ett exempel på sådana droppar är steroiddroppar som innehåller kortison, vilket har antiinflammatoriska egenskaper. Andra droppar kan innehålla antihistaminer eller mastcellsstabilisatorer, vilka hjälper till att minska allergiska reaktioner som kan orsaka rinnande ögon.

Antibiotika vid bakterieorsakade infektioner

Om rinnande ögon orsakas av en bakterieinfektion kan antibiotika vara nödvändigt för att behandla problemet. Detta är vanligtvis fallet om ögonen också är röda och inflammerade, och om det finns pus eller annan urladdning från ögonen.

Antibiotika kan tas i form av tabletter eller som ögondroppar. Det är viktigt att följa läkarens instruktioner noggrant när du tar antibiotika för att säkerställa att du får den korrekta dosen och behandlingsperioden.

Att ha rinnande ögon kan vara irriterande och obekvämt, men det finns flera olika behandlingar tillgängliga för att lindra besvären.

Tårkanalsoperationer som behandling

Vilka typer av operationer som finns för att behandla tårkanalerna

Om dina ögon rinner konstant kan det vara ett tecken på en blockering i tårkanalerna. Blockeringen hindrar tårvätskan från att rinna ut ur ögat ordentligt och leder till överflödigt tårflöde. Om problemet inte går bort med konservativ behandling, kan en operation vara nödvändig.

Det finns flera typer av operationer som kan användas för att behandla blockeringar i tårkanalerna:

 • DCR (dacryocystorhinostomi): Detta är den vanligaste typen av operation för att behandla blockeringar i tårvägarna. Under ingreppet skapas en ny väg mellan tårsäcken och näsan, vilket gör det möjligt för tårvätska att rinna ut genom näsan istället för ögonen.

 • Endoskopisk DCR: En mindre invasiv version av DCR som använder ett endoskop för att skapa en ny väg mellan tårsäcken och näsan.

 • Ballong-dilatation: En icke-kirurgisk metod där en ballong sätts in i den blockerade kanalen och sedan blåses upp för att expandera den och återställa normal funktion.

 • Stenting: Ett litet rör (stent) placeras i den blockerade kanalen för att hålla den öppen.

Hur lång tid återhämtningen tar efter en sådan operation

Återhämtningstiden efter en tårkanalsoperation beror på vilken typ av operation som utförts och hur omfattande den var. Generellt sett kan återhämtningstiden variera från några dagar till flera veckor.

Efter en DCR-operation är det vanligt att uppleva svullnad, blåmärken och smärta runt ögonen. Det är också normalt att ha lite blodigt urladdning från näsan i några dagar efter operationen. Du bör undvika tung träning och aktiviteter som kan öka trycket i huvudet under de första två veckorna efter operationen.

Om du har genomgått ballong-dilatation eller stenting, kan du förvänta dig mindre smärta och snabbare återhämtningstid än med en DCR-operation.

Läkemedel vid bakterieorsakade besvär

Vilken typ av antibiotika som används vid bakteriella infektioner

Om du har fått diagnosen en bakteriell infektion som orsakar dina ögonbesvär, kan din läkare ordinera antibiotika för att behandla inflammationen. Det finns olika typer av antibiotika, och valet beror på vilken typ av bakterier som orsakar infektionen.

 • Penicillin: En vanlig typ av antibiotika som används för att behandla en mängd olika bakterieinfektioner.

 • Tetracykliner: Används ofta för att behandla akne och andra hudinfektioner.

 • Makrolider: En annan vanlig typ av antibiotika som används för att behandla luftvägsinfektioner och hudinfektioner.

 • Kinoloner: Används ofta för att behandla urinvägsinfektioner och lunginflammation.

Det är viktigt att ta hela kuren med antibiotika, även om dina symtom börjar lindras tidigare än så. Att sluta ta medicinen innan kuren är över kan leda till att infektionen kommer tillbaka eller blir svårare att behandla i framtiden.

Hur länge man behöver ta antibiotika för att behandla infektionen

Längden på din kur med antibiotika beror på vilken typ av infektion du har och hur allvarliga dina symtom är. Generellt sett varar en kur mellan 7 och 14 dagar.

Det är viktigt att följa din läkares instruktioner och ta medicinen vid samma tidpunkt varje dag. Om du glömmer att ta en dos, ta den så snart du kommer ihåg det. Om det är nära dags för nästa dos, hoppa över den missade dosen och fortsätt sedan med din vanliga doseringsschema.

Sök vård om du har ögonbesvär

Om du upplever besvär i ögonen som inte går över på egen hand eller som återkommer ofta, bör du söka vård hos en läkare eller vårdcentral. Det kan vara svårt att själv avgöra om besvären orsakas av bakterier eller något annat, så det är viktigt att få rätt diagnos.

Det finns också andra sjukdomar och tillstånd som kan orsaka ögonbesvär, inklusive allergier och virusinfektioner.

Så undviker du smittspridning av ögoninfektioner

Tvätta händerna regelbundet

Att tvätta händerna är en av de mest effektiva sätten att undvika smittspridning, inklusive ögoninfektioner. Det är viktigt att tvätta händerna ofta, särskilt efter att ha varit på offentliga platser eller i kontakt med andra människor. Använd varmt vatten och tvål och se till att tvätta händerna ordentligt i minst 20 sekunder. Torka sedan händerna noggrant med en ren handduk.

Använd inte andras handdukar eller sminkprodukter

Delning av personliga hygienprodukter som handdukar och smink kan sprida bakterier och virus som kan orsaka ögoninfektioner. Se därför till att alltid använda din egen handduk och dina egna sminkprodukter. Om du delar badrum med andra personer kan det vara bra att märka upp dina produkter för att undvika förväxling.

Undvik att röra vid ögonen med händerna

Att röra vid ögonen med händerna kan överföra bakterier från dina fingrar till ögonen, vilket kan leda till infektioner. Försök därför undvika detta så mycket som möjligt. Om du känner dig frestad att klia dig i ögat eller gnugga bort något från ögonlocket ska du istället använda en ren pappersnäsduk eller en ren trasa för att undvika smittspridning.

Var uppmärksam på symtom

Att vara uppmärksam på symtom som rodnad, klåda och svullnad runt ögonen kan hjälpa dig att identifiera en eventuell infektion tidigt. Om du märker något ovanligt bör du kontakta din läkare eller ögonläkare så snart som möjligt för att få råd om behandling. Det är också viktigt att undvika att använda kontaktlinser under tiden du har en ögoninfektion, eftersom detta kan göra det svårare för ögat att läka.

Rengör dina kontaktlinser ordentligt

Om du använder kontaktlinser är det extra viktigt att rengöra dem ordentligt varje dag för att undvika smittspridning.

Avslutning

Att ha rinnande ögon kan vara besvärligt och obehagligt. Men det finns många orsaker till varför detta händer, och det är viktigt att du förstår vilka symptom som kan följa med denna åkomma. Om du märker av några av dessa symptom bör du söka vård så snart som möjligt.

Det finns flera behandlingar för rinnande ögon, inklusive tårkanalsoperationer och läkemedel vid bakterieorsakade besvär. Det är också viktigt att undvika smittspridning av ögoninfektioner genom att tvätta händerna ofta och inte dela handdukar eller smink med andra.

Om du upplever problem med rinnande ögon är det bästa alternativet att söka professionell hjälp från en optiker eller ögonspecialist. De kan ge dig en korrekt diagnos och rekommendera den bästa behandlingen för dina specifika behov.

Vanliga frågor om rinnande ögon

Vad orsakar rinnande ögon?

Rinnande ögon kan bero på flera faktorer, inklusive allergier, infektioner, torra ögon eller blockeringar i tårkanalerna.

Vilka symptom följer vanligtvis med rinnande ögon?

Vanliga symptom inkluderar överdriven tårbildning, rodnad i ögat, klåda och svullnad runt ögat.

När ska jag söka vård för mina rinnande ögon?

Om dina symtom kvarstår under en längre period eller om du upplever smärta, suddigt syn eller känslighet för ljus bör du söka vård så snart som möjligt.

Vilka behandlingar finns tillgängliga för rinnande ögon?

Behandlingar inkluderar tårkanalsoperationer, läkemedel vid bakterieorsakade besvär och användning av ögondroppar eller salva.

Kan jag undvika att få rinnande ögon?

Ja, genom att tvätta händerna ofta och undvika att dela handdukar eller smink med andra kan du minska risken för att drabbas av ögoninfektioner som kan orsaka rinnande ögon.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se