Introduktion till hicka och dess orsaker

Har du någonsin undrat varför du får hicka? Det är ett tillstånd som de flesta av oss har upplevt minst en gång i livet. När det händer, så rycker andetagen och ljudet som hörs kommer från diafragman. Men vad orsakar egentligen detta tillstånd?

Forskarna har ännu inte helt förstått varför personer får hicka, men det finns flera teorier om dess orsaker. En av de vanligaste orsakerna är att man äter eller dricker för snabbt, vilket kan irritera diafragman. Andningen kan också påverka hickande och vissa saker, som stress eller kallt väder, kan utlösa det.

Hicka kan vara irriterande och störa dagliga aktiviteter, men det går oftast över av sig själv inom några minuter. Även om forskarna inte har alla svar än så finns det möjlighet att lära sig mer om detta tillstånd genom vetenskapliga studier.

Så vad är egentligen hicka? Läs vidare för att ta reda på mer om början, sätt och andra frågor kring detta vanliga tillstånd.

Vanliga orsaker till hicka hos både vuxna och spädbarn

Hicka är en vanlig reflex som uppstår när mellangärdet drar ihop sig oregelbundet, vilket orsakar en reflex i diafragman. Detta kan leda till att luft dras in i lungorna snabbt, vilket resulterar i ett högt pipande ljud. Men vad orsakar egentligen hicka? Här tittar vi närmare på de vanligaste orsakerna till hicka hos både vuxna och spädbarn.

Orsaker till hicka hos vuxna

Det finns flera faktorer som kan utlösa hicka hos vuxna. Stress anses vara en av de främsta orsakerna då det kan påverka nervsystemet och därmed även hickreflexen. Stark mat eller kryddor kan också irritera matsmältningssystemet och sätta igång hickan. Alkoholhaltiga drycker kan också trigga igång den irriterande reflexen.

Andra faktorer som kan leda till att man får hicka inkluderar:

 • Snabbt ätande

 • Rökning

 • Temperaturförändringar (exempelvis att gå från varmt till kallt)

 • En full mage

 • Sjukdom eller skada som påverkar nervsystemet eller diafragman

Orsaker till hicka hos spädbarn

Spädbarn är mer benägna att få hicka än vuxna eftersom deras matsmältningssystem är ofullständigt utvecklat. Detta kan leda till att de får hicka upp till 12 gånger om dagen. Oftast är hickan helt ofarlig och går över av sig själv.

Andra vanliga orsaker till hicka hos spädbarn inkluderar:

 • Att äta för mycket eller för snabbt

 • Att svälja luft under amning eller matning

 • Reflux (magsyra som rinner upp i matstrupen)

 • Överstimulering

Hickcentret i hjärnan

En del av hjärnan som kallas “hickcentret” är ansvarig för att kontrollera hickreflexen. Detta centrum reglerar diafragman och dess sammandragningar, vilket gör det möjligt för oss att andas in luft. När diafragman drar ihop sig oregelbundet, som vid en hicka, skapar detta ett sug som suger in luft i lungorna.

Symtom på hicka och när man bör söka vård

Hicka är en reflex som uppstår när mellangärdet drar ihop sig och luft strömmar in i lungorna. Detta orsakar den karakteristiska ljudet vi hör när vi hickar. Vanligtvis går hickan över av sig själv efter några minuter, men om den varar längre än två dagar eller återkommer ofta kan det vara ett tecken på underliggande sjukdom.

Ovanligt långvarig hicka kan vara ett tecken på underliggande sjukdomar

I de flesta fall är hicka helt ofarligt och går över av sig själv. Men om hickan varar längre än två dagar eller återkommer ofta kan det vara ett tecken på att något annat är fel i kroppen. Det finns flera sjukdomstillstånd som kan orsaka långvarig eller ihållande hicka:

 • Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD): En vanlig sjukdom där magsyra läcker tillbaka upp i matstrupen vilket orsakar irritation och inflammation. Detta kan leda till krampaktiga sammandragningar i mellangärdet som resulterar i långvarig eller ihållande hicka.

 • Centralstimulerande medel: Vissa läkemedel, såsom amfetamin, kokain och metylfenidat (Ritalin), kan störa signalerna från hjärnan till mellangärdet vilket orsakar ihållande hicka.

 • Neurologiska sjukdomar: Vissa sjukdomar som multipel skleros, hjärntumörer och Parkinsons sjukdom kan störa signalerna från hjärnan till mellangärdet vilket orsakar ihållande hicka.

Andningsbesvär, svårigheter att svälja och smärta i bröstet kan förekomma vid ihållande hicka

Ihållande eller långvarig hicka kan orsaka andra symtom som andningsbesvär, svårigheter att svälja och smärta i bröstet. Dessa symtom kan vara allvarliga och bör inte ignoreras. Om du upplever något av dessa symtom i samband med ihållande hicka bör du söka vård omedelbart.

Behandlingar för att lindra hicka, inklusive huskurer och medicinska alternativ

Läkemedel som kan användas för att lindra hicka

Det finns flera läkemedel som kan användas för att lindra hicka. Nikotinläkemedel såsom nikotintuggummi eller plåster kan hjälpa till att minska hickan genom att stimulera nerverna i svalget. Muskelavslappnande medel såsom klorpromazin och metoklopramid har också visat sig vara effektiva vid behandling av ihållande hicka.

Huskurer som kan hjälpa till att lindra hicka

Huskurer är ett enklare och mer naturligt sätt att behandla hicka. Att dricka vatten i små klunkar, hålla andan i en minut eller utsätta sig för plötsliga rörelser eller höga ljud är några exempel på huskurer som kan hjälpa till att lindra hickan.

Andra huskurer inkluderar:

 • Andas in en papperspåse under några minuter

 • Suga på en citronbit

 • Äta en tesked socker

 • Placera en istärning på tungan och låt den smälta långsamt

När man bör söka vård

I de flesta fall är hicka ofarligt och går över av sig själv efter några minuter eller timmar. Men om hickan inte går över efter några timmar eller om den är kopplad till en underliggande sjukdom, bör man söka vård på en vårdcentral eller kontakta sin doktor för ytterligare behandling.

Hicka som är kopplad till en måltid kan indikera problem med matstrupen, såsom en blockering. Om hickan är kopplad till alkoholkonsumtion kan det vara ett tecken på att levern inte fungerar som den ska. Om hickan inträffar flera gånger i veckan och varar i mer än två dagar kan det vara ett tecken på neurologiska sjukdomar som MS.

Medicinsk behandling

Om hickan är kopplad till en underliggande sjukdom kan mediciner användas för att minska magsäckens syra eller behandla neurologiska sjukdomar. Beroende på orsaken till hicka kan läkaren ordinera mediciner såsom protonpumpshämmare, antiepileptika eller muskelavslappnande medel.

Tips för att förebygga och undvika hicka

Varför får man hicka?

Hicka är en ofrivillig reflex som uppstår när muskeln mellan bröstkorgen och magen, diafragman, drar ihop sig plötsligt. Detta orsakar ett snabbt sug av luft in i lungorna, vilket sedan stängs av med stämbanden som stänger sig, vilket skapar den karakteristiska ljudet. Oftast är det helt ofarligt att ha hicka, men det kan vara irriterande och obekvämt.

Det finns flera saker som kan orsaka hicka, såsom att äta eller dricka för fort, stress eller ångest, kall mat eller dryck, alkohol och rökning. Ibland kan hickan vara ett tecken på en underliggande sjukdom eller tillstånd.

Hur blir man av med hickan?

Lyckligtvis finns det flera sätt att bli av med hickan. Här är några tips:

 1. Drick vatten långsamt: Ta små klunkar vatten för att undvika att luft kommer in i magen samtidigt som du dricker.

 2. Rapa: Försök att rapa för att bli av med eventuell luft som kan orsaka hicka.

 3. Andas ut: Andas ut så mycket luft som möjligt från dina lungor och håll andan i några sekunder innan du andas in igen.

 4. Använd knep: Det finns många olika knep för att lindra hicka. Till exempel att dricka ur glaset på ena sidan av munnen eller dra upp knäna mot bröstet.

 5. Stimulera svalget: Drick lite vatten och svälj samtidigt som du trycker ner dina öron med fingrarna.

Vad kan man göra själv?

Det finns flera saker du kan göra för att förebygga och undvika hicka:

 1. Ät och drick långsamt: Genom att ta det lugnt när du äter och dricker minskar risken för att luft kommer in i magen.

 2. Undvik kall mat och dryck: Kall mat och dryck kan irritera magen och orsaka hicka.

 3. Minska stress: Stress kan öka risken för hicka, så försök att minska stressnivåerna genom meditation eller yoga.

 4. Undvik rökning och alkohol: Rökning och alkohol kan irritera magen och orsaka hicka.

Spädbarn och deras hicka: varför det är vanligt och när det kan vara oroväckande

Hickreflexen hos spädbarn

Hicka är en reflex som orsakas av sammandragningar i bröstkorgen, vilket leder till att luft strömmar in i lungorna. Hos spädbarn är denna reflex mycket vanlig eftersom deras kroppar fortfarande utvecklas och anpassar sig till omgivningen. Deras hicka är oftast ofarlig och försvinner på egen hand efter några minuter.

Vanliga orsaker till besvär

Ibland kan hickan vara mer besvärlig för spädbarnet, särskilt om den pågår i flera timmar eller stör barnets matvanor. Detta kan bero på olika faktorer såsom övermättnad, luft som sväljs under amning eller flaskmatning, eller en infektion i mag-tarmkanalen. Om hickan fortsätter i flera timmar bör man kontakta en läkare för att utesluta eventuella allvarliga problem.

Naturlig process utan koppling till stämbanden eller struphuvudet

Det är viktigt att komma ihåg att hicka hos spädbarn inte beror på problem med stämbanden eller struphuvudet. Istället är det en naturlig process som hjälper till att reglera blodflödet genom kroppen. När bröstkorgen drar samman skapas ett tryck som hjälper till att pumpa blodet runt i kroppen. Därför är det viktigt att inte försöka stoppa hickan genom att trycka på spädbarnets bröstkorg.

När bör man vara orolig?

Om hickan hos spädbarn fortsätter i flera timmar eller stör deras matvanor kan det vara en indikation på att något annat är fel. Detta kan bero på en infektion, reflux eller andra sjukdomar som kräver medicinsk behandling. Om du märker att ditt barn har problem med hicka eller andra mag-tarmproblem, kontakta din läkare för råd och stöd.

Osborne’s “tricket”

Det finns många olika “tricks” som sägs hjälpa till att få bort hicka hos spädbarn, men ett av de mest populära kallas Osborne’s “tricket”.

Handläggning vid behandling och utredning av ihållande hicka

Medicinsk utredning krävs för ihållande hicka

Hickningar är vanligtvis ofarliga och går oftast över på egen hand. Men om hickningarna är ihållande kan det vara ett tecken på en underliggande medicinsk tillstånd som kräver behandling. Därför är det viktigt att söka medicinsk hjälp om hickningarna inte går över efter några timmar eller dagar.

Sammandragningar i mellangärdet orsakar hickningar

Hickningar orsakas av sammandragningar i mellangärdet, vilket är muskeln som separerar bröstkorgen från bukhålan. När mellangärdet dras samman rycker diafragman plötsligt ner, vilket resulterar i en snabb inandning av luft som sedan stängs av av struplocket. Detta skapar den karakteristiska “huck-huck” ljudet vi associerar med hickningar.

Inandning av kall luft kan hjälpa till att stoppa hicka

Det finns många huskurer för att lindra eller stoppa hickningar, men de flesta saknar vetenskapligt stöd. En metod som dock har visat sig ha effekt är inandning av kall luft. Genom att andas in genom en papperspåse eller genom att dricka iskallt vatten kan man stimulera nervändarna i näsan och munnen, vilket kan hjälpa till att stoppa hickningarna.

Råd för att lindra hicka inkluderar att dricka vatten och hålla andan

Förutom inandning av kall luft finns det andra åtgärder som kan hjälpa till att lindra hickningar. Att dricka ett glas vatten eller suga på en istärning kan stimulera nervändarna i svalget och avbryta reflexen. Att hålla andan i några sekunder kan också hjälpa genom att öka koldioxidnivån i blodet, vilket minskar sammandragningarna i mellangärdet.

Behandling av ihållande hicka kan innefatta läkemedel och kirurgi

Om hickningarna är ihållande och inte går över med huskurer eller livsstilsförändringar kan det vara nödvändigt med medicinsk behandling.

Sammanfattning av vad som orsakar hicka, hur du kan bli av med den och hur du kan förebygga den.

Hicka är en vanlig åkomma som drabbar både vuxna och spädbarn. Det finns flera vanliga orsaker till hicka, inklusive att äta eller dricka för fort, stress, kolsyrade drycker och alkohol. Symtomen på hicka kan variera från mild till svår och när symtomen blir allvarliga bör man söka vård.

Det finns flera behandlingar för att lindra hicka, inklusive huskurer som att dricka vatten upp och ner eller hålla andan i några sekunder. Medicinska alternativ såsom läkemedel eller akupunktur kan också användas vid ihållande fall av hicka.

För att förebygga och undvika hicka är det viktigt att ta små tuggor när man äter, inte dricka kolsyrade drycker för snabbt och undvika alkohol. Spädbarn får ofta hicka eftersom deras matsmältningssystem fortfarande utvecklas men det är oftast inget att oroa sig över.

Om du lider av ihållande eller smärtsam hicka bör du söka vård. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga beroende på din specifika situation.

Vanliga frågor

Vad ska jag göra om jag har ihållande hicka?

Om din hicka inte går över efter några timmar eller om den är smärtsam bör du söka vård. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga beroende på din specifika situation.

Kan jag förebygga hicka?

Ja, det finns flera saker du kan göra för att förebygga hicka, inklusive att ta små tuggor när du äter, inte dricka kolsyrade drycker för snabbt och undvika alkohol.

Är hicka farligt?

Hicka är oftast ofarligt men om den blir ihållande eller smärtsam bör du söka vård.

Kan spädbarn få hicka?

Ja, spädbarn får ofta hicka eftersom deras matsmältningssystem fortfarande utvecklas men det är oftast inget att oroa sig över.

Vad ska jag göra om mitt barn har ihållande hicka?

Om ditt barn har ihållande eller smärtsam hicka bör du söka vård.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se