Vad ska man tänka på vid köp av en vibrationsplatta?

Det finns många olika vibrationsplattor att välja på om du är på jakt efter ett redskap att använda till din vibrationsträning. De finns för de allra flesta plånböcker, men det krävs att du jämför produkter för att hitta en platta som passar dig, din budget och dina behov. Här ska vi titta på vad som skiljer de olika redskapen åt, vad det är du bör titta efter när du jämför olika varianter, och även vad det är som gör att vissa kostar mer än andra.

Priset varierar rejält

Det första du bör tänka på är att prisskillnaderna är stora när det kommer till den här typen av träningsredskap. Om du har en begränsad budget att hålla dig till kan du komma undan med 2 000 – 4 000 kronor. För det priset får du en väldigt grundläggande modell utan några extra funktioner, men du kan komma i gång med din vibrationsträning. Om du så småningom anser att du behöver fler funktioner och högre kapacitet kan du byta upp dig när du hunnit spara ihop pengar till en dyrare variant. De mer avancerade vibrationsplattorna kan kosta ända upp till 30 000 kronor. Du kanske inte behöver köpa en så dyr modell, men om du vill ha en förhållandevis kraftfull variant kan du köpa en platta i medelprisklassen.

Ta en titt på maxvikten

En av de viktigaste aspekterna att titta på är maxvikten. Även här kommer du märka att skillnaderna är stora. Här är det av yttersta vikt att du gör rätt val. Vissa plattor har en ganska låg maxvikt. Den kan ibland ligga runt 100 kg. Du bör ha en viss marginal, så om du väger närmare 100 kg är det bättre att välja en variant med en högre viktgräns. Det är inga problem att hitta en vibrationsplatta som tål en belastning på 120 kg, och behöver du en högre viktgräns finns det även modeller som klarar 150 kg respektive 160 kg. Om ni är flera i familjen som vill kunna använda plattan är det viktigt att ni tar höjd för den vikt som gäller för den tyngsta i familjen. Ju högre maxvikt, desto mer solid vibrationsplatta. Det är aldrig en nackdel att välja en platta med högre maximal vikt om du står och tvekar mellan två i övrigt likvärdiga produkter.

Hastighetsnivåer och förinställda program

Vissa vibrationsplattor kommer med några få förinställda program, medan andra är utrustade med gott om program. Det kan också skilja en hel del när det kommer till hastighetsnivåer. Vissa kan ha runt 20 olika nivåer, medan andra bara har några få. Det kan mycket väl vara så att du klarar dig med en av de enklare varianterna. Det beror helt på vad du har för förväntningar på vibrationsplattan, och vad du vill få ut av din träning. Det viktiga är inte att du väljer en produkt med så många program och hastighetsval som möjligt. Det viktiga är att du jämför och undersöker vad de olika varianterna ger dig, så att du fattar ett välgrundat beslut.