Introduktion till varför katter kräks och har diarré

Har du någonsin undrat varför din katt ibland spyr eller får diarré? Det är vanliga magproblem hos katter som kan vara frustrerande för både ägare och husdjur. Symptomen kan vara oroande, men det är viktigt att förstå orsakerna bakom dessa problem för att kunna ge rätt behandling.

Infektioner och sjukdomar kan vara en av de främsta orsakerna till att katter upplever kräkningar och diarré. Dessa kan vara resultatet av olika faktorer, såsom matintolerans, parasiter eller andra hälsoproblem. Det är viktigt att identifiera den underliggande orsaken för att kunna ge rätt vård åt din fyrbenta vän.

Att ha kunskap om vanliga magproblem hos katter och deras symptom är avgörande för att kunna agera snabbt när något inte står rätt till. Genom att lära dig mer om dessa problem kommer du också bättre kunna förebygga dem i framtiden. Så låt oss dyka in i denna fascinerande värld av kattmagar och ta reda på varför de ibland spyr och har diarré!

Vanliga orsaker till kräkning hos katter

Hårbollar som orsakar kräkningar hos katter

En av de vanligaste orsakerna till att katter kräks är hårbollar. Katter är väldigt renliga djur och spenderar mycket tid på att tvätta sig själva. När de slickar sin päls kan de få i sig hårstrån som bildar klumpar i magen. Dessa klumpar, eller hårbollar, kan vara svåra för katten att bli av med på naturlig väg och kan istället utlösa kräkningar.

För att hjälpa din katt att undvika problem med hårbollar kan du:

 • Borsta din katt regelbundet för att minska mängden löst hår
 • Ge din katt speciellt foder som främjar matsmältningen och minskar risken för hårbollar
 • Använda kosttillskott eller speciella godbitar som hjälper till att lösa upp hårbollarna

Foderintolerans eller allergier kan leda till kräkningar

En annan vanlig orsak till kräkningar hos katter är foderintolerans eller allergier. Precis som människor kan vissa katter vara överkänsliga mot vissa ingredienser i sitt foder. Detta kan resultera i magbesvär och kräkningar.

Om du misstänker att din katt lider av foderintolerans eller allergi bör du:

 • Kontakta veterinären för en undersökning och eventuellt ett specialfoder
 • Prova att byta till ett foder med andra ingredienser för att se om det lindrar kräkningarna
 • Hålla koll på vilka ingredienser som din katt reagerar på och undvik dem i framtiden

Infektioner och parasiter kan vara en bidragande faktor

Kräkningar hos katter kan också vara ett tecken på infektioner eller parasitangrepp. Vissa sjukdomar och tillstånd kan irritera magen och orsaka kräkningar.

Vanliga orsaker till diarré hos katter

Foderspårbyte kan ge upphov till diarré hos katter

En av de vanligaste orsakerna till att en katt får diarré är ett plötsligt foderspårbyte. Katter är känsliga djur när det kommer till deras matsmältningssystem, och att byta foder för snabbt kan störa deras mage och tarmar. Om du bestämmer dig för att byta din katts mat, bör du göra det gradvis över en period på ungefär en vecka. På så sätt får din katts mage tid att vänja sig vid det nya fodret och minska risken för diarré.

Maginfektioner och tarmparasiter är vanliga orsaker till diarré

En annan vanlig orsak till diarré hos katter är maginfektioner och tarmparasiter. Bakterier som salmonella eller campylobacter kan smitta din katt genom förorenad mat eller vatten. Dessa bakterier kan irritera tarmarna och leda till löst eller vattnigt avföring. Tarmparasiter som spolmask eller bandmask kan också infektera din katt och orsaka diarré. Det är viktigt att hålla din katts miljö ren och se till att den inte kommer i kontakt med smittade djur eller föremål.

Stress eller ångest kan också utlösa diarré hos katter

Precis som människor kan även katter uppleva stress eller ångest, vilket i sin tur kan leda till problem med magen, inklusive diarré. Förändringar i kattens miljö, som att flytta till ett nytt hem eller införandet av nya familjemedlemmar eller djur, kan vara stressande för katten och påverka dess matsmältningssystem. Det är viktigt att skapa en lugn och trygg miljö för din katt och ge den tillräckligt med tid att anpassa sig till förändringarna.

Sammanfattningsvis finns det flera vanliga orsaker till diarré hos katter. Ett snabbt foderspårbyte kan irritera magen och leda till löst avföring. Maginfektioner och tarmparasiter kan smitta din katt genom förorenad mat eller vatten, vilket också kan resultera i diarré. Dessutom kan stress eller ångest påverka din katts matsmältningssystem negativt.

Veterinärens åtgärder vid kräkningar och diarré hos katter

När en katt börjar kräkas eller få diarré kan det vara oroande för både ägaren och katten. Det finns dock ingen anledning att panikera. Veterinärer är experter på att hantera sådana situationer och kan ta de nödvändiga stegen för att fastställa orsaken till problemet och behandla det på lämpligt sätt.

Undersökning av veterinären för att fastställa grundorsaken

Första steget när du besöker veterinären med din katt som har kräkningar eller diarré är en noggrann undersökning. Veterinären kommer att genomföra olika tester och undersökningar för att fastställa den underliggande orsaken till symptomen. Dessa kan inkludera:

 • Fysisk undersökning: Veterinären kommer att undersöka din katt noggrant, kontrollera dess temperatur, lyssna på hjärta och lungor, samt palpera buken för eventuella ovanliga fynd.
 • Blodprov: Ett blodprov kan ge viktig information om eventuell infektion, inflammation eller andra abnormiteter i kroppen.
 • Avföringsprov: Genom att analysera avföringen kan veterinären upptäcka parasiter, bakterier eller andra patogener som kan vara ansvariga för symtomen.
 • Röntgenundersökning eller ultraljud: Om veterinären misstänker en fysisk blockering i tarmarna kan ytterligare bildundersökningar behövas för att bekräfta diagnosen.

Behandlingsalternativ som medicinering eller dietförändringar

När veterinären har fastställt orsaken till kattens kräkningar eller diarré kan olika behandlingsalternativ föreslås. Dessa kan inkludera:

 • Medicinering: Beroende på diagnosen kan veterinären ordinera lämplig medicin för att lindra symtomen och bekämpa den underliggande orsaken.
 • Dietförändringar: Vissa katter kan behöva ändra sin kost för att undvika allergener eller irriterande ämnen. Veterinären kan rekommendera speciella foderprodukter som är skonsamma mot mag-tarmkanalen.

Hemvård och vätskeersättning för kräkningar hos katter

När din katt börjar kräkas kan det vara oroande och du undrar säkert varför det händer. I den här vårdguiden kommer vi att diskutera hemvårdsåtgärder och vätskeersättning som kan hjälpa till att hantera kräkningar hos katter.

Ge små, frekventa måltider istället för stora portioner

En av de viktigaste åtgärderna du kan vidta när din katt kräks är att ändra dess matvanor. Istället för att ge den stora portioner mat på en gång, prova att dela upp måltiderna i mindre, frekventa delar under dagen. Detta minskar belastningen på magen och gör det lättare för katten att smälta maten.

Här är några tips för att implementera detta:

 • Dela upp dagens foderportion i flera mindre måltider.
 • Ge din katt mat regelbundet med jämna mellanrum.
 • Se till att maten är frisk och av hög kvalitet.
 • Undvik överdriven utfodring eller snabbtätning.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du hjälpa till att minska risken för uppkomsten av kräkningar hos din katt.

Se till att din katt får tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning

Vid kräkningar förlorar katten mycket vätska, vilket kan leda till uttorkning om inte kompenseras. För att undvika detta är det viktigt att se till att din katt har tillgång till tillräckligt med vatten.

Här är några tips för att säkerställa vätskeintaget:

 • Se till att din katt alltid har friskt och rent vatten tillgängligt.
 • Placera flera vattenskålar runt om i hemmet så att katten enkelt kan få åtkomst.
 • Om din katt inte dricker frivilligt, prova att använda en pipett eller spruta för att ge den små mängder vatten regelbundet.

Att se till att din katt är ordentligt hydrerad kan hjälpa till att minska risken för komplikationer och underlätta återhämtningen från kräkningar.

Specialdieter som rekommenderas vid magproblem

Vid kräkningar kan det vara fördelaktigt att introducera en specialdiet som är skonsam mot magen.

Förebyggande åtgärder mot kräkningar och diarré hos katter

Att se sin katt spy eller ha diarré kan vara oroande för varje kattägare. Men det finns sätt att förebygga dessa problem och hålla din katt frisk och välmående. Här är några viktiga åtgärder du kan ta för att undvika kräkningar och diarré hos din katt.

Fodra din katt med högkvalitativt foder som passar dess behov

En av de viktigaste faktorerna för att förebygga kräkningar och diarré hos katter är att ge dem rätt typ av foder. Se till att välja ett högkvalitativt foder som innehåller alla nödvändiga näringsämnen för din katts hälsa. Konsultera gärna en veterinär för att få rekommendationer om vilket foder som är bäst lämpat för just din katt.

Här är några tips när det gäller utfodring:

 • Ge din katt regelbundna måltider vid ungefär samma tid varje dag.
 • Undvik överutfodring, eftersom detta kan leda till matsmältningsproblem.
 • Var försiktig med godis och andra extra belöningar, då dessa kan orsaka obalans i magen.

Undvik snabba foderspårbyten för att undvika magproblem

När du byter ditt husdjursmat, inklusive torrfoder eller blötmat, bör du göra det gradvis under en period på ca 7-10 dagar. Snabba foderspårbyten kan orsaka magproblem, inklusive kräkningar och diarré hos katter.

Här är en guide för att gradvis byta foder:

 1. Blanda en liten mängd av det nya fodret med det gamla fodret.
 2. Öka gradvis mängden av det nya fodret och minska mängden av det gamla fodret över tid.
 3. Efter cirka en vecka bör din katt ha vant sig vid det nya fodret utan att uppleva några matsmältningsproblem.

Håll din katt fri från parasiter genom regelbunden avmaskning

Parasiter som maskar kan vara en vanlig orsak till magproblem hos katter, vilket kan leda till kräkningar och diarré. För att förebygga detta är det viktigt att hålla din katt fri från parasiter genom regelbunden avmaskning.

Behandlingsalternativ och råd för katter som kräks och har diarré

Medicinering som kan hjälpa till att lindra symptomen

När din katt upplever kräkningar och diarré kan det vara oroande och obehagligt för både dig och din fyrbenta vän. Det finns dock behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra dessa symptom och få din katt att må bättre.

En av de vanligaste behandlingarna är medicinering. Din veterinär kan rekommendera läkemedel som minskar inflammationen i mag-tarmkanalen och lugnar magen. Dessa läkemedel kan bidra till att minska frekvensen av kräkningar och diarré, samt lindra eventuell smärta eller obehag.

Här är några exempel på mediciner som kan användas vid behandling av kräkningar och diarré hos katter:

 • Antiinflammatoriska läkemedel: Dessa läkemedel minskar inflammationen i mag-tarmkanalen, vilket kan hjälpa till att minska symtomen.
 • Probiotika: Probiotika är goda bakterier som kan återställa balansen i tarmfloran hos din katt. De främjar en hälsosam matsmältning och kan minska risken för kräkningar och diarré.
 • Antacida: Antacida används för att reducera mängden magsyra hos katter med sura uppstötningar eller halsbränna. Detta kan bidra till att minska risken för kräkningar.
 • Antiemetika: Dessa läkemedel används för att minska illamående och kräkningar hos katter. De kan vara till stor hjälp för att lindra obehaget som din katt upplever.

Det är viktigt att notera att medicinering endast ska ges under veterinärens överinseende. Följ alltid deras instruktioner noggrant och ge inte din katt något läkemedel utan deras godkännande. Veterinären kommer att kunna bedöma vilken typ av medicinering som är lämplig för din katts specifika situation.

Råd om dietförändringar eller specialfoder för att minska problemen

Utöver medicinering kan dietförändringar vara en effektiv metod för att behandla kräkningar och diarré hos katter. Din veterinär kan rekommendera ett specialfoder som är utformat för att vara skonsamt mot mag-tarmkanalen och minska risken för matsmältningsproblem.

Avslutning: Sammanfattning av varför katter kräks och har diarré

Efter att ha gått igenom vanliga orsaker till kräkningar och diarré hos katter samt veterinärens åtgärder vid dessa problem, kan vi dra slutsatsen att det finns flera faktorer som kan påverka en katts matsmältningssystem. Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom som kräkningar och diarré då de kan indikera underliggande hälsoproblem.

För att behandla kräkningar och diarré hos katter bör du söka hjälp från en veterinär. Veterinären kommer att kunna fastställa den exakta orsaken bakom ditt husdjurs besvär och föreslå lämpliga åtgärder. Hemvård, såsom att erbjuda vätskeersättning och anpassa kosten, kan också vara till hjälp för att lindra obehaget.

För att förebygga framtida episoder av kräkningar och diarré hos din katt är det viktigt att se till att den får rätt kost, motion och regelbunden vård. Undvik plötsliga förändringar i kosten och se till att din katt inte har tillgång till farliga ämnen eller giftiga växter.

Sammanfattningsvis är det avgörande att ta hand om din katts matsmältningssystem för dess övergripande hälsa och välbefinnande. Genom att vara uppmärksam på eventuella tecken på obehag, samråda med en veterinär och vidta lämpliga åtgärder kan du hjälpa din katt att må bättre och undvika framtida problem.

Vanliga frågor:

Varför kräks min katt efter att ha ätit?

Kräkningar efter att ha ätit kan bero på flera faktorer, såsom snabbtätning, överdriven matintag eller matsmältningsproblem. Det är bäst att rådfråga en veterinär för att fastställa den exakta orsaken och få rätt behandling för din katt.

Vad ska jag göra om min katt har diarré?

Om din katt har diarré bör du se till att den får tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning. Ge små portioner av lättsmält mat och undvik fet eller kryddig kost. Om diarrén fortsätter eller om det finns andra symtom, kontakta en veterinär.

Kan stress orsaka kräkningar hos katter?

Ja, stress kan vara en faktor som bidrar till kräkningar hos katter. Förändringar i miljön, rutiner eller introduktionen av nya djur kan orsaka stress och påverka matsmältningssystemet. Att skapa en lugn och trygg miljö kan hjälpa till att minska stressrelaterade kräkningar.

Hur kan jag förebygga kräkningar hos min katt?

För att förebygga kräkningar hos din katt är det viktigt att ge den lämplig kost, undvika plötsliga förändringar i kosten och se till att den inte får tillgång till farliga ämnen. Regelbunden vård och uppmärksamhet på eventuella symtom kan också bidra till att förhindra kräkningar.

Herman Larsson
Huvudskribent at wvwv.se | + posts

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter.

Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område.

Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag.

Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se

Publicerat av Herman Larsson

Herman Larsson är en välrenomerad ekonomi- och företagskribent som har en lång historia att göra anspråkslösa bevisade fakta kända, utan att försöka övertyga. Hans verk har publicerats av flera välkända svenska webbsajter. Herman specialiserar sig på ämnet företagande och skapar intuitiv och praktisk kunskap utifrån hans personliga erfarenheter som framgångsrik företagare. Med sin briljanta analytiska förmåga och djupa insikter om ekonomi och företagsdrift är Herman en sann expert inom detta område. Herman är en brinnande förespråkare för företagsstöd och nyskapande ideér för att skapa långsiktiga, hållbara företag. Du kontaktar Herman på herman@wvwv.se